.

L’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia; i el representant d’Underwater Gardens International SL, Marc García-Durán, van ser els encarergats de signar el document de cessió a l’ajuntament d’un biòtop artificial. Foto: Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

L’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia; i el representant d’Underwater Gardens International SL, Marc García-Durán, han signat un document per mitjà del qual aquesta empresa ha cedit a l’Ajuntament, de manera gratuïta, un biòtop artificial, és a dir, una peça d’obra i pedra feta amb un ciment natural d’alta durabilitat, que atrau la flora i la fauna marina i fa que es formi un escull. Es tracta d’una peça de 120×70 cm, aproximadament, que ha estat dissenyada íntegrament per aquesta empresa per poder satisfer una nova generació d’elements subaquàtics, capaços de crear nous espais per a la vida marina.

És una peça volumètrica, formada a partir de diferents plans triangulars i quadrats que generen una figura en l’espai de forma pentagonal-estrellada. El biòtop té, a més, nombrosos forats que permeten el moviment de la vida marina, entre aquests i amb l’espai interior que es genera fruit de l’encaix dels diferents plans. Una de les característiques úniques i que identifiquen a Underwater Gardens és, precisament, la disposició i geometria dels forats, vinculats a un estudi de la vida marina local, segons ha explicat el representant de l’empresa, que compta amb un equip multidisciplinari d’experts, integrat per  biòlegs, arquitectes, enginyers, bussejadors i programadors.

L’Ajuntament té previst submergir aquest biòtop a la Platja de l’Arenal. Foto: Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

A hores d’ara, aquesta peça està exposada al vestíbul de la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant, mentre el consistori obté les pertinents autoritzacions per submergir-lo al mar, d’acord amb la normativa aplicable.

L’Ajuntament té previst submergir aquest biòtop a la Platja de l’Arenal, i s’ha compromès a informar al cedent, amb una periodicitat d’un any, de com reacciona amb l’ecosistema marí. En aquest sentit, cal tenir en compte, que aquest element que s’ha anomenat ‘primera pedra’, constitueix una eina de sondeig que, degudament monitoritzada, permetrà analitzar les propietat de la zona potencial.

“Aquesta és la primera peça d’un gran projecte, molt important i llarg, de creació d’un parc subaquàtic al municipi, en què hauran d’intervenir diferents administracions”, ha dit la regidora de Turisme, Elidia López. Per posar en marxa aquest projecte, de fet, el consistori encarregarà primer la realització de la prospecció, estudi i avaluació dels hàbitats marins al litoral del terme municipal de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Aquests treballs seran finançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a través del Fons Europeu Marítim i de la Pesca.

Aquest estudi servirà per decidir la millor ubicació del futur parc subaquàtic, “un nou atractiu turístic del municipi, del qual podran gaudir els aficionats al submarinisme i a l’snorkel”, segons ha apuntat la regidora Elidia López. Aquest parc, tal com ha afegit ella, ha de servir per “promoure noves activitats per a un turisme de qualitat i sostenible i alhora per restaurar i protegir la biodiversitat del fons marí local”.