.

Cartell de la presentació del llibre "Postals i imatges antigues de Riudoms"

Cartell de la presentació del llibre “Postals i imatges antigues de Riudoms”

El dia 7 d’abril a les 12h, L’Om presenta el llibre Postals i imatges antigues de Riudoms, de Joan Torres Domènech, Josep M. Mas Gispert i Mateu Salvat Papió. Aquest nou llibre, editat per l’Associació Cultural Amics de L’Om i amb pròleg del fotògraf barceloní Josep M. Ribas i Prous, és un recull de fotografies i postals del Riudoms d’entre finals del segle XIX i el primer terç del segle XX.

La primera part del llibre mostra el conjunt més extens de postals anteriors a la Guerra Civil (1913-1974): un total de 75, repartides en nou col·leccions. Després, el llibre inclou 165 imatges més de persones, festes, activitats o espais del poble de Riudoms de finals del segle XIX i principis del segle XX. Un recull que combina tant material inèdit com fotografies que ja han estat impreses anteriorment, però que ara es reuneixen i es contextualitzen amb tota la resta. Un llibre indispensable per tots aquells que vulguin conèixer una mica més a fons la història del nostre poble.

Joan Torres Domènech. Va néixer a Reus el 1968, encara que sempre ha viscut ha Riudoms. És diplomat en ensenyament primari en l’especialitat de ciències socials i treballa de gestor a l’Administració de justícia. Des del 1990 ha escrit més d’un centenar d’articles, sobretot de recerca històrica en revistes d’àmbit comarcal, i ha publicat diversos llibres sobre el seu poble –alguns en col·laboració–, com Un segle de teatre a Riudoms (1888-1996), Fotògrafs de Riudoms en el primer terç del segle XX i Els orígens de la vila de Riudoms (segles XII-XIV). Fa anys que es dedica a la investigació de la figura d’Antoni Gaudí, fet que li ha suposat guanyar el Gaudí de Periodisme de la Diputació de Tarragona (2002) i acaba d’editar el llibre El Gaudí que no ens han explicat.

Josep M. Mas Gispert. Treballador de l’Administració de justícia. Nascut el 1973 a Reus, encara que gairebé sempre ha viscut a Riudoms. Diplomat en Ciències Empresarials; va viure uns anys a Irlanda. Gran col·leccionista de tota mena d’antiguitats, sobretot de caire local. Possiblement ha aplegat el fons privat més important de material bibliogràfic, documental i gràfic vinculat amb Riudoms. Ha estat relacionat amb moltes entitats i iniciatives culturals locals i és coautor del llibre Fotògrafs de Riudoms en el primer terç del segle XX.

Mateu Salvat Papió. Fotògraf. Nascut a Riudoms el 1953 a Riudoms. Resident a Montbrió del Camp; té estudi obert en la població on viu i a la seva vila natal. Fou soci fundador del Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP), on va dirigir la Secció de Fotografia, i també fou col·laborador de la revista L’Om durant molts anys. Ha muntat diverses exposicions de caire local i ha participat en moltes iniciatives culturals. Pioner en fotografia panoràmica de gran format i VR, realitat virtual. És membre de la International Virtual Reality Professionals Association IVRPA). Va dirigir l’apartat tècnic del llibre Fotògrafs de Riudoms en el primer terç del segle XX.

Josep Maria Ribas Prous. Fotògraf barceloní. Té una llarga trajectòria vinculada al món de la fotografia, tant des del punt de vista creatiu i artístic com des de la creació d’iniciatives orientades a la divulgació i a la recerca en el món de la fotografia. Va ser el primer autor espanyol en rebre el títol de Maître de la Fédération Internationale de l’Art Photographique (MFIAP, 1985) i va ser distingit amb les distincions de la FIAP: Artista -AFIAP- (1976), Excel·lència -EFIAP-(1981), Mestre -MFIAP-(1985) i Excel·lència FIAP per serveis prestats -ESFIAP- (1991). La seva obra s’ha exposat en nombrosos museus i col·leccions privades privades de tot el món. És l’autor del pròleg de Postals i imatges antigues de Riudoms.