.

Els vilallonguins i vilallonguines ja no poden dir que no tenen gegant. Aquest matí, dins de la programació de la Festa Major d’Hivern, s’ha presentat en societat el primer gegant del municipi, Alfons I de Catalunya. La jornada de bateig del gegant, al final passada una mica per aigua, ha estat apadrinada per dos colles geganteres: la Colla Gegantera del Serrallo i la Colla Gegantera de la Selva del Camp. Els selvatans són els que han ensenyat als de Vilallonga a ballar, a portar el gegant i com funciona el món geganter.

L'alcalde amb els gegants del Serrallo, de la Selva del Camp i l'Alfons I, encara tapat

Després d’haver d’esperar per problemes tècnics, l’alcalde de Vilallonga, Francesc Xavier Armengol, ha fet un discurs fent una crida al poble remarcant la necessitat de la implicació del teixit social amb la seva participació i creativitat a les festes afegint que és necessari comptar amb elements d’identitat i de cohesió. Aquesta és la suma de factors que va fer que es plantegés la idea perquè Vilallonga del Camp tingués un gegant per animar les seves festes.

Història del personatge

Els portadors de la Colla Gegantera de Vilallonga amb el gegant Alfons I

L’Ajuntament i l’arxiu històric es van posar en busca i van trobar el personatge adient en la història medieval del poble: el rei Alfons I, que va atorgar la carta de població el 1.188 als primers vilallonguins i, per tant, simbolitza el naixement d’un poble. En aquesta carta, concedia als habitants un règim franc i lliure d’una altra dependència senyorial, posant Vilallonga sota el seu amper i protecció.

Alfons I va néixer el 1.154 sent fill primogènit de Ramon Berenguer IV, comte de Barcelona i de Peronela, reina d’Aragó. Amb ell, s’uniren dinàsticament el Comtat de Barcelona i el Regne d’Aragó.

“Aquest gegant vol esdevenir element d’identitat de tots els vilallonguins per allò que representa, per la col·lectivitat” ha comentat l’alcalde, content d’anunciar que, amb aquest gegant, Vilallonga del Camp s’incorpora al conjunt de municipis de Catalunya que compten amb aquest important element festiu de gran tradició i popularitat de la terra. D’aquesta manera, Alfons I i la colla gegantera representaran la vila allà on vagin.

Artífex del gegant Alfons I

Primer ball del Gegant amb els Gegants del Serrallo i els de la Selva del Camp

El regidor de cultura de Vilallonga del Camp, Pere Abelló, ha presentat els artífex del nou gegant. Per una banda, l’escultor reusenc Manel Llauradó i, d’altra, la modista vilallonguina Mar Valero.

Llauradó és un escultor popular a les comarques tarragonines i què sempre ha tingut interès per les festes populars. La seva experiència i oficil’han pogut percebre durant tot el procés d’elaboració del gegant de Vilallonga. Primerament, es va documentar sobre el personatge i l’època per tal de donar coherència a l’aspecte del gegant. En base a la maqueta d’Alfons I presentada a la Fira d’Octubre del 2013, es va fer el modelatge en fang per confeccionar el rostre, “una fisonomia d’un home jove amb actitud de maduresa i grandesa” segons el regidor de cultura. Els braços els ha pensat per dur els dos elements que porta i que defineixen la seva personalitat: a la dreta, el ceptre, símbol d’autoritat i jerarquia; a l’esquerra, un pergamí amb la carta de població donada als primers vilallonguins.

La Mar Valero, de Vilallonga i amb gran experiència en el món de la confecció, és la primera vegada que vesteix un gegant. El projecte adopta una part d’ella amb els seus vestits. La confecció, segons Abelló, no ha estat fàcil: “els patrons gegantis eren inèdits en la seva taula de tall però amb la seva maestria, la peça de roba va anar agafant forma”. El vestit té grans i petits detalls tots sorgits de la mà de la modista.

La Colla Gegantera de Vilallonga del Camp

Ariadna Armengol, cap de colla dels Gegants de Vilallonga

El naixement d’un gegant ve acompanyat per la creació d’una colla gegantera. La de Vilallonga és una colla jove on l’Ariadna Armengol, la cap de colla ha parlat amb el Tarragona21 afirmant que va arribar a ser cap de colla perquè es va interessar pel tema; “es va presentar la maqueta i, juntament amb el Marc Abelló, ens vam interessar pel projecte”. A partir d’aquí, l’Ariadna i el Marc han mogut aquest principi de colla buscant portadors.

En la presentació a la Plaça de l’Esglèsia, abans del primer ball, l’Ariadna s’ha dirigit als vilallonguins que aguantaven el mal temps i els petits ruixats. Després d’un agraïment a l’Ajuntament i els artífex del gegant, ha fet menció especial a les dues colles geganteres que han apadrinat l’acte. Finalment, s’ha dirigit al poble animant a que s’apuntin i participin a la colla gegantera, fent una crida a la col·laboració.

AnnaMG