.

El llúpol neix de forma natural a Prades. Foto: ichn.iec.cat

El llúpol neix de forma natural a Prades. Foto: ichn.iec.cat

Prades començarà l’any vinent a explotar 9,6 hectàrees de llúpol per a cervesa, destinada a la firma Estrella Damm. El primer any no es podrà vendre però sí a partir del segon any.

Justament, des de fa més de 2 anys, Prades ha fet l’aposta pel llúpol de la mà de Damm a partir d’una finca experimental de llúpol, on s’han fet proves amb diferents varietats que han verificat que el municipi reuneix unes condicions bioclimàtiques excel·lents per conrear-lo, situant-lo en els millors llocs del món.

L’alcaldessa, Líidia Bargas, ha informat amb una trobada amb periodistes que tot i la recança inicial, un grup de pagesos han accedit a produir llúpol, un producte de la cervesa fàcil de conrear i del qual obtindran un preu pagat per Damm. El pròxim any es plantaran 9,6 hectàrees. L’acord entre els pagesos, l’Ajuntament, Damm i també la Coperativa Agrícola local serà per a 10 anys amb força garanties per als pagesos.

Damm no té a Catalunyac ap espai on produeixi llúpol i l’altre lloc a l’Estat espanyol on ho fa és a Lleó, molt lluny del mar. D’aquesta manera, podrà comercialitzar cervesa ‘nascuda’ al Mediterrani, justament la marca comercial que sol publicitar Estrella Damm. A una distància menor de cent quiòmetres del mar en línia recta es considera òptima la producció de llúpol. Prades es troba a menys de 50 quilòmetres de la costa.

Tal com a ressaltat Bargas, el llúpol de Prades és “igual o millor” que el d’altres zones, ja que es troba a 100 quilòmetres en línia recta del mar, una de les condicions idònies per tal que el conreu sigui immillorable.

D’altra banda, l’alcaldessa de Prades també ha explicat que aviat naixerà la marca de pomes Muntanyes de Prades. Des de fa 3 anys, es conreava aquesta fruita en una finca experimental, i actualment hi ha quatre agricultors -3 del municipi i 1 de Capafonts- que ja cultiven pomes. “És una de les millors pel que fa a qualitat”, ha comentat Bargas.

Un observatori astronòmic

La Vila Vermella ha apostat per tant per la promoció econòmica i empresarial, a partir de la contractació d’un assessor i dissenyant una política de creació d’empreses que es verifica en el Pla Esatratègic. Una possible aposta pot venir donada per la creació d’un observatori astronòmic, per fer-hi tallers i “poder mirar el cel”, ha explicat Lída Bargas. “Prades disposa d’un cel espectacular, amb una bona qualitat lumínica, i això ho hem d’aprofitar”, ha dit.

El Pla Estratègic de Prades, iniciat l’any 2013, ha donat els seus fruits amb la creació i consolidació de 14 projectes empresarials, donant 18 llocs de feina directes. S’han impulsat projectes com una distribuïdora de vi, un restaurant, l’agrobotiga de la Cooperativa local, o una gastroteca, entre altres serveis turístics i directes a la població.

Tot i la vocació d’empreses de serveis, al municipi també han proliferat, en els darrers 3 anys, projectes en altres camps, com és el cas del llúpol o el desenvolupament del projecte Poma de les Muntanyes de Prades.