L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, desgrana en aquesta entrevista concedida a Tots21 els principals reptes que li queden per solventar i fa un balanç positiu de l’any malgrat els inconvenients viscuts en seguretat i augment de costos de l’energia. Un botó de mostra: Roda de Berà ha arribat ja als 8.000 habitants, amb 1.230 empadronats més en un mandat, degut a l’efecte de la pandèmia. Roda és clarament residencial i turística.
Quin balanç faria d’aquest any?
Es nota que hi ha moltes ganes de fer activitats culturals, festives, lúdiques. També hem notat més activitat mercantil i industrial. Ho veiem en l’alta d’activitats. Hi ha molt de moviment, amb tots els inconvenients del món, com ho és el preu de l’energia, que ho pateixen els veïns, però també l’Ajuntament.
Està essent un bon any, pendent de com acabi el darrer trimestre. Espero que 2023 no sigui tan dolent com ens anuncien.
S’ha notat un canvi a positiu en la temporada turística?
Hem notat molta presència de gent, també en els actes de la Festa Major. La gent ha respost molt bé i continua aquesta tendència.
L’estiu que ve serà el darrer amb problemes d’abastiment d’aigua. Com estan les previsions?
Hem adjudicat provisionalment l’empresa que ens ha d’acompanyar fins a establir un nou sistema de gestió de l’aigua, la que ha de preparar els plegs administratius per crear l’empresa de format mixt, fins al concurs per tal de triar el soci tecnològic i fins a la posada en marxa de l’empresa. L’estiu que ve haurem de gestionar l’aigua dels nostres pous i ser molt corosos en la manera com la gastem.
L’empresa mixta gestionarà tot el cicle integral de l’aigua a Roda de Berà, és a dir, a tot el municipi. La zona nord s’abasteix amb aigua de pous i la sud, amb aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona. Ja tenim adjudicada una nova concessió amb més hectòmetres cúbics per quan podem tenir feta l’empresa. Seguirem usant els pous de manera racional per no esgotar-los.
Equilibraran el preu de la tarifa a tot el municipi?
Sí. El preu haurà de ser únic per qualsevol zona del municipi. El sistema més raonable és el de trams. Ara com ara no és igual a tot el municipi.
El cost de l’energia s’ha disparat també per als càmpings. L’Ajuntament no hi pot fer res…
No, en tot cas necessitem polítiques reals més enllà de baixar l’IVA, amb generació d’altres tipus d’energia que abasteixin la xarxa elèctrica. Cal que al darrera hi hagi una política de país més seriosa. No pot ser que l’energia costi el que costa. A Roda, el sector del càmping està afectat, també les dues fàbriques mitjanes, que són d’alimentació i de muntatge de components elèctrics.
Com li està afectant a l’Ajuntament?
Nosaltres pagàvem una factura d’uns 700.000 euros d’enllumenat públic, per edificis municipals i bombament d’aigua. Tancarem l’any per sobre dels 850.000 euros. És un problema perquè haurem de buscar una partida pressupostària per fer-hi front. I el mateix passa amb el gasoil i el gas. En aquest darrer cas haurem de multiplicar per quatre la partida pressupostària.
Instal.laran plaques fotovoltàiques en dependències municipals?
Tenim un estudi al respecte i fa temps que ho reclamo. Disposem d’un espai petit, al sostre de la llar de jubilats, al Centre de Dia. Amb una inversió de 30.000 euros es pot gairebé autoabastir. Estan apareixent noves tecnlogies, com les bateries virtuals, que faran abaratir els costos. Nosaltres estem adherits a l’Associació Catalana de Municipis i hem de mirar de fer una compra agregada. Tenim mirat també el sostre del pavelló municipal, que podria abastir el propi pavelló i tal vegada l’Ajuntament, i finalment, el Casino Municipal. Cal fer una inversió.
Tenen ja encaminat l’institut
S’estan fent les obres, tot i que hi ha hagut una aturada, i des de l’acte d’inici es preveu executar-lo en 18 mesos. Jo crec que en gairebé dos anys estarà llest. Com que és una construcció modular entenc que treballen a fàbrica i allí és on s’avança.
Ens preocupa l’accés a l’obra amb vehicles pesants perquè no és fàcil fer-ho sense interferir en l’arribada dels alumnes a l’escola i a l’institut. Estem buscant fórmules per no deixar entrar o sortir camions en hores d’entrada i sortida a l’escola, fet que ens farà habilitar un aparcament provisional.
La regressió de les platges és un problema. Heu exigit solucions a la Generalitat i a l’Estat
Vam tenir una reunió amb tots els agents implicats i també amb els tres càmpings més afectats. Estem pendents d’una segona reunió. Volem que ens actualitzin un estudi de dinàmiques del litoral, i a partir d’aquí ajustar el projecte de construcció d’espigons. És una solució a mig termini. El que és urgent és l’aportació de sorra de cara a l’estiu que ve. De fet, no havia passat mai viure tantes tempestes.
Què falta?
Que tots es creguin els seus compromisos. L’Ajuntament ajudarà, però els compromisos són de les administracions superiors. No podem permetre’ns perdre platja, d’una manera o altra no podem permetre que la natura faci el seu curs i acabi amb la platja.
Estan vostès molt preocupats pels ocupes i la delinqüència. Han posat en marxa una app ciutadana d’avisos…
Hem posat totes les eines i molt recursos econòmics per poder apaivagar els ànims i que la gent tingui la sensació que aquí es conviu amb pau. Com més seguretat tens més lliure ets. A tota la costa del Baix Gaià i del Baix Penedès tenim casos importants. Fa poc hem evitat dues ocupacions. Hem instal.lat càmeres a les policies i hem ampliat la plantilla de la Policia Local fins a límits alts i aviat arribarem al topall. Tenim prop de 40 treballadors a la Policia Local. I, finalment, hem comprat vehicles. Fem ampliacions que no hauríem de costejar perquè és una tasca dels Mossos d’Esquadra.
La nostra Policia Local ha demostrat la seva efectivitat, però jo demano recursos a la Generalitat, no només que el Parlament reformuli el Codi Civil. Tenim una estatègia per afrontar les ocupacions delictives, i volem que se sàpiga.
A Roda de Berà tenen projectes que depenen de l’Estat, com són les obres a l’N340, l’espigó, la consolidació de la Roca Foradada, la sortida de l’autopista, el baixador de la línia de tren a la costa o la reforma de l’entorn de l’Arc de Berà. Hi ha novetats al respecte?
M’està arribant que algunes inversions les volen incloure-ho a les partides dels pressupostos generals de l’Estat, però això ja m’ho han dit diversos cops i no ha acabat passant. Reclamarem de nou a Madrid que es facin les inversions, i ens centrarem en allò que té el projecte bàsic redactat, com són la construcció de l’espigó i la solució a la permeabilitat de l’N340.
Quan tindran la nova biblioteca?
Estem en l’inici del procediment per a l’adjudicació de les obres. Tenim partida pressupostària i demanades les subvencions adients. He demanat que tots els tràmits de l’obra, que puja a 1,5 milions d’euros, vegin transferides les competències a la Junta de Govern local per ser més àgils, ja que aquesta es reuneix cada setmana, i no cada mes, com succeeix en els plens. Informarem de tots els passos als portaveus municipals. A primers d’any començarien les obres, que durarien un any i mig.
S’ha generat una marca al marge de la Diputació de Tarragona, Costa Baix Gaià, que ha assistit com a tal a destacades fires turístiques estatals. Estan satisfets dels resultats obtinguts fins ara?
Sí, hi ha un acord entre cinc ajuntaments per tirar-ho endavant. El retorn ens ha funcionat, estem satisfets de la resposta obtinguda a les fires, i hem de continuar. Crec que pot funcionar. Ara es produirà un canvi de paradigma al Consorci Turístic del Baix Gaià, organisme del qual el Consell Comarcal del Tarragonès no hi ha cregut mai. No hem estat capaços de fer-ho i hem creat una figura diferent, que la lidera Torredembarra com a municipi més gran, i la resta de municipis signem convenis amb aquesta Ajuntament.
Ens desvinculem del tot del Consell Comarcal. Els consorcis estan de baixa. Si aquesta proposta funciona bé, altres municipis d’interior del Baix Gaià podrien afegir-s’hi. Anar a Fitur suposava tenir només un codi QR per exposar. I a la Fira de Moscou no pintem res. Els càmpings ens diuen que ens centrem en el mercat del nord espanyol i ells ja ho faran amb l’europeu.
Quines són les prioritats fins a la fi del mandat?
Veureu el mateix ritme d’obres que fins ara. Treballem el dia a dia i no ens espanta l’arribada de les eleccions municipals. Veureu les obres de la nova biblioteca executant-se, per exemple.
Tenim reptes importants, com les ordenances, és a dir, la seva congelació i ajustar algun preu públic. No crearem ordenances noves ni pujarem l’IBI, l’Impost de Vehicles o les taxes de clavegueram o brossa, tot i que algun dia caldrà fer-ho per adequar-les a la realitat. Malgrat la pujada de la llum i el gas aguantarem tot el que puguem per no incrementar la pressió fiscal als veïns. L’any que ve, la factura a FCC per la recollida de la brossa pujarà degut al consum d’energia.
Encara hem de seguir millorant l’eficàcia en la gestió dels ingressos. I sobre els pressupostos? Cada final de mandat intentem presentar uns pressupostos molt tècnics perquè el que vingui pugui posar la seva marca.
Jaume Garcia
Equip de redacció