.

Imatge de Cornudella aquests dies. Foto: Cedida

El preu de l’electricitat s’ha disparat aquests dies en el mercat majorista. El dimarts 12 de gener, encara que només un 2,18%, arribava als 84,25 euros/megavats hora (MWh), a més de 10 euros de distància dels 94,99 euros/MWh de preu mig diari que va aconseguir el divendres passat, el segon més alt de la història.

Més demanda elèctrica

La baixada de les temperatures i les nevades dels últims dies han sumit a nombrosos municipis en una situació excepcional. A les incomoditats generals i a l’aïllament cal sumar un altre factor més: l’increment de la demanda elèctrica que, segons les dades als quals ha tingut accés Acierto.com, va aconseguir els 42.226 MWh aquest divendres passat. Un consum que, per desgràcia, empinarà encara més la costa de gener dels espanyols. Sobretot si tenim en compte que el preu de la llum ha tornat a pujar.

A aquesta despesa cal sumar-li el que suposa el consum d’aigua. Sí, perquè en dies freds gastem entre 20 i 40 litres més (el preu de deixar-la córrer uns minuts més durant la dutxa). Amb el cost mediambiental que això suposa.

Les renovables?

Tornant al preu de la llum, cal comentar que aquesta afecta al rebut de la llum dels consumidors acollits a la tarifa regulada i que podria justificar-se per l’enfonsament d’electricitat a través de fonts renovables (per l’absència de sol i vent), que ha obligat a recórrer a les reserves de gas i carbó, entre altres.

Ara bé, l’Associació Empresarial Eòlica (AEE) desmenteix que els alts preus en el mercat elèctric es deguin a la baixa producció de l’eòlica en aquestes dates. De fet, l’eòlica ha estat la primera tecnologia del mix durant el pas de Filomenta i en les hores en les quals ha cobert més del 38% de la demanda és quan més barat ha estat el preu del mercat elèctric durant els quatre dies del temporal. “Els principals causants dels alts preus en el mercat elèctric han estat l’excepcional augment de la demanda d’electricitat i gas per a calefacció, units a alts preus d’aquest combustible en el mercat espanyol i en els asiàtics (per les baixes temperatures i un problema de subministrament per gasoducte des d’Algèria) i la pujada del preu del CO₂ (que està en nivells rècord)”, conclouen.

La factura creix un 92% en 15 anys

En qualsevol cas, aquí la dada interessant és que la factura de la llum s’ha encarit fins a un 92% en els últims 15 anys. A més i de mantenir-se la tendència d’aquest inici d’any, podria incrementar-se un 21% més, segons fonts consultades. Per no parlar que, per descomptat, no serà l’única despesa al qual s’enfrontin els espanyols en aquesta costa de gener en la qual, entre altres, també s’encariran les assegurances (amb la pujada del tipus impositiu) i altres serveis.

L’onada de fred congela mitjana Espanya amb temperatures que arriben a -20 graus

En una jornada amb temperatures mínimes històriques en la Península, el preu màxim s’aconseguia dimarts entre les 21.00 i les 22.00 hores, quan era de 114,02 euros/MWh, segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE).

A qui afecta aquesta pujada?

El preu de l’electricitat en el mercat majorista afecta al rebut de la llum dels consumidors acollits a la tarifa regulada o Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC), en el qual té un pes del 35%. Aquesta tarifa és la que tenen, entre altres, els consumidors beneficiaris del bo social, un descompte en la factura de la llum per a les llars definides com a vulnerables.

Quin serà el cost de la factura amb les pujades?

Segons el simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), en els vuit primers dies de gener el rebut de la llum per a un consumidor amb una potència contractada de 4,4 quilowatts i un consum anual de 3.000 quilowatts hora (250 KWH al mes), acollit a la tarifa regulada o Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC), aconseguiria els 54,22 euros.

Ocells en una terrassa a Prades. Foto: Cedida

Ha pujat respecte a principis de 2020?

Sí. Aquesta xifra és un 30,8% superior al cost de la factura per als onze primers dies de 2020, que era de 41,43 euros, i superaria, fins i tot, la que va haver-hi per a tot el mes de gener de 2020, l’import del qual va arribar a 54,22 euros.

S’ha disparat el consum elèctric per la borrasca Filomena?

Sí. Coincidint amb la primera gran nevada que va deixar la borrasca Filomena, la demanda va arribar a un màxim diari de 42.226 MWh a les 14. 05 hores. Des de 2012, el consum elèctric no superava els 42.000 MWh, encara que es va quedar per sota de la demanda màxima històrica: els 45.450 MWh aconseguits a les 18.53 hores del 17 de desembre de 2007.

Han influït més factors per a l’increment de la factura?

El fort encariment del preu de la llum ha coincidit no sols amb l’arribada de la borrasca Filomena i la dràstica caiguda de les temperatures, sinó també amb un enfonsament de la generació d’electricitat a través d’energies renovables. ‘L’absència de sol i vent ha forçat al sistema elèctric a tirar de les seves reserves de gas i carbó, la qual cosa provoca un increment dels preus’, destaca a Tots21 l’expert Xavier Sabaté. Altres fonts consultades consideren que les empreses que tenen gas i el subministren ara aprofiten per disparar els preus.

Està prenent mesures el Govern?

El Govern té previst per a enguany iniciar la tramitació d’un avantprojecte de llei amb el qual busca crear un fons que eliminarà els costos fixos, que comporten el finançament a les renovables, de la factura de la llum. Una mesura que abaratirà el rebut del consumidor un 13% en cinc anys i que es nodrirà amb aportacions dels comercialitzadors de llum, gas i productes petrolífers en funció de les seves vendes d’energia.

Què ha dit l’Executiu?

La portaveu del Govern, María Jesús Montero, va explicar que l’increment en el preu de l’electricitat només representa una part de la factura de la llum, per la qual cosa aquestes pujades no es traslladaran de manera lineal al consumidor i que caldrà esperar al resultat final. Montero ha afirmat que la baixada en la factura continuarà sent progressiva durant els pròxims mesos.

Com puc rebaixar la factura de la llum?

Des de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ofereixen alguns consells útils per a tractar de reduir la factura de l’electricitat. Entre ells figuren ajustar la potència elèctrica per a estalviar energia, apostar per la discriminació horària (concentrar almenys el 30% de la llum que es consumeix en horària vall -des de les 22 hores fins a les 12; des de les 23 a les 13 a l’estiu-), apagar els aparells en estand-by, ajustar la despesa en calefacció (una temperatura a casa de 19 °C a 21 °C és raonable i a la nit és millor que en els dormitoris baixi una mica: entre 15 °C i 17 °C) o usar amb intel·ligència els electrodomèstics (tria els programes que funcionen a temperatures baixes).

Com estalviar en calefacció i reduir el rebut

Per fortuna i tal com apunta el comparador Acierto.com, estalviar en calefacció, electricitat i altres consums és possible si posem en marxa algunes senzilles mesures. En concret, la plataforma estima un estalvi anual de fins a 2.000 euros per cuidar del medi ambient.

Entre altres, l’aïllament serà fonamental: les pèrdues suposen el 30% de la factura elèctrica. Això passa per comptar amb unes finestres adequades (les més hermètiques són les de PVC), dobles finestres, instal·lar elements com a cortines i similars, baixar les persianes quan caigui el sol, etcètera.

Termòmetres intel.ligents

Mantenir una temperatura estable dins de la casa –al voltant dels 23 graus centígrads– també serà clau. De fet, les variacions poden suposar el 8% del consum. Un punt en el qual els termòstats intel·ligents –que s’apaguen una vegada aconseguida una temperatura– resulten de gran ajuda. Durant la nit podem baixar-la a 17 graus.

Comparar entre les diferents tarifes d’energia per a veure quin s’ajusta millor a les nostres necessitats també serà clau, perquè s’estima que fer-ho permet estalviar fins a un 50% en alguns serveis. Per fortuna, es tracta d’un hàbit cada vegada més estès: el comparador calcula que fins al 93% dels usuaris ho fa abans d’adquirir un producte. Contractar una assegurança de llar que cobreixi els electrodomèstics en cas d’avaria per una fallada elèctrica, per exemple, és una altra manera d’estalviar a la llarga.

Discriminació horària

“És important comprovar que tenim contractada una potència elèctrica concorde a les nostres necessitats, i verificar si comptem amb una amb discriminació horària que s’ajusti als nostres hàbits”, apunten des d’Acierto.com.

Així mateix, l’entitat aconsella ventilar en les hores centrals del dia, quan les temperatures solen ser més altes. I durant un període de temps breu, sense obrir massa. Aprofitar la llum natural, evitar els consums fantasma, decantar-se per bombetes de baix consum, electrodomèstics eficients (els que compten amb qualificació A consumeixen un 80% menys que els de classe D i la diferència de preu s’amortitza en 5 anys) i fer un bon ús d’ells són altres mesures interessants. Evitar deixar-los en standby és una altra recomanació.

Per a acabar, no podem deixar de parlar de l’edificació sostenible, una de les assignatures pendents del nostre país. Curiosament, triar una casa sostenible pot suposar un 40% d’estalvi d’energia, amb el consegüent estalvi econòmic que això implica. En qualsevol cas, la sostenibilitat tampoc és un factor de compra per als espanyols.

Mayo Lorda