.

Oscar Sánchez, alcalde de Constantí, durant el dinar-entrevista. Foto: Mayo Lorda

L’Ajuntament de Constantí no ha parat de planificar activitats tot i la pandèmia i especialment afrontant, ja des de l’inici del mandat, una de les principals carències, com era la renovació dels carrers, que es trobaven envellits. Just quan estem sortint de la pandèmia, s’ha posat en marxa una central d’Amazon que ha revolucionat el mercat laboral local. Constantí té en el seu pulmó industrial del polígon un recurs ampli en creació de llocs de treball i fiscalitat municipal. El seu alcalde, Oscar Sánchez, ens explica en aquesta entrevista els propers projectes.

L’apertura d’Amazon a Constantí és la gran notícia d’aquestes mesos. Què suposa per al municipi?

Estem molt contents perquè està donant molta feina a gent del poble. A mi em paren pel carrer per dir-m’ho. A Amazon de Constantí treballen 120 persones i de manera indirecta, 330. Anirà contractant de manera paulatina.

Quina àrea abarcarà l’empresa?

Abarcarà tot el sud de Catalunya. És un centre de darrera milla, és a dir, els paquets que vinguin de l’àrea de Barcelona els traslladaran a la nau i d’aquí els distribuiran. Des de l’Ajuntament estem fent formació per poder treballar a Amazon, i no només per a Amazon, també per altres sectors, com la indústria química.

Esteu notant un canvi d’activitat econòmica amb la relaxació de la pandèmia?

A part d’Amazon, una empresa de transports començarà a construir les seves instal.lacions i després tenim el gran solar de 60.000 metres quadrats, del que només queda un informe de Bombers de la Generalitat perquè s’hi instal.li una empresa. No sabem quina serà. Els propietaris del solar llogaran la nau a l’empresa que hagi de venir. Altrament, l’empresa Afepasa, que exporta a molts països, ja ha fet la seva ampliació i Tradilo està tramitant el seu pla parcial.

Quin serà el pressupost de l’Ajuntament de l’any vinent i les principals inversions que afrontarà?

Ens vam plantejar un Pla d’Inversions dotat amb més de 7 milions d’euros. Per entendre la seva importància hem de veure que abans que jo entrés com a alcalde, a Constantí es feien inversions anuals de 200.00 euros. En 2018, governant ja nosaltres, les inversions van pujar fins a 800.000 euros; en 2019, un milió i mig, i lògicament van baixar en l’any de la pandèmia, però ara tornaran a pujar. Estem parlant d’un canvi substancial per a Constantí, més de 7 milions d’euros en tres anys serà brutal.

Ja tenim totes les inversions planificades fins a l’any 2024. És una de les feines més complicades de fer. Ajuntaments més grans que el nostre no fans plans d’inversions com nosaltres. També és un altre motiu de satisfacció que tots els partits votessin a favor.

La millora del carrer de Sant Pere serà una de les grans obres?

Sí, suposa una inversió d’un milió d’euros, canviant tots els serveis i eixamplant les voreres. El carrer estava en molt males condicions. Altres obres destacades són la de la pista d’skate, també hem ampliat el nombre de nínxols del cementiri, i després vindrà la gran obra de la piscina coberta.

En aquest cas, estem treballant amb la Comissió d’Urbanisme de Tarragona, que ens demana molta documentació ja que estem fent una modificació del Pla General i també hem afegit la documentació d’una nova rotonda a l’antiga carretera de La Pobla de Mafumet. Cal passar la classificació del sòl com a espai docent a esportiu. Tot això ho endarrereix, però ja tenim preparat el concurs d’idees.

Tindrem un edifici amb piscina coberta, sales de fitness, sauna i gimnàs, zona d’aigües, pistes de padel, aparcament. Altrament, es repararà la piscina d’estiu. L’Ajuntament treurà a concurs la seva construcció i l’empresa guanyadora podrà explotar l’espai durant 25 anys. La gent jubilada no pagarà i els nens de l’escola del costat podran fer activitats esportives.

Quant a pressupost ordinari, el que hem fet i no es veu és un treball intern de treure a concurs moltes licitacions que mai s’havien fet públiques a Constantí, com la neteja dels edificis municipals. També hem solucionat els contractes de la brossa i el de l’aigua. Aquest darrer sortirà en breu pel que fa a la tasca de manteniment. Són els dos contractes de més quantia dels que hi ha a l’Ajuntament.

L’antiga imatge negativa que tenia Constantí com a lloc on hi havia conflictes s’està revertint. Molts ciutadans em comenten la gran quantitat d’activitats que organitza l’Ajuntament i les que li donem suport, en el camp social, educatiu, cultural o comercial.

Seguiran atorgant ajudes al comerç?

Sí, i també a la campanya de Nadal. Durant la pandèmia hem aportat fins a 1.500 euros, a part d’haver ajudat a repartir els deures als nens i nenes dels col.legis i haver repartit mascaretes. Els regidors hem anat a treballar cada dia a l’Ajuntament durant la pandèmia.

Què faran amb els impostos i taxes en 2022?

Ho congelarem tot. En el cas de les taxes, bonificarem un 50% l’IBI durant tres anys per la instal.lació de plaques fotovoltaiques. Som dels municipis de la comarca amb menys pressió fiscal.

Hi haurà Cavalda de Reis, pessebre vivent…?

Ara tot tornarà a la normalitat, crec que es recuperarà tot. Ara bé, debatrem com fem l’arribada dels Reis. L’any passat va agradar molt el format fixe fet al pati de l’escola, d’estar en un lloc i rebre la visita dels nenes i nenes amb reserva prèvia. Els nens, a més, rebien els regals. Ho estem estudiant.

Jaume Garcia / Mayo Lorda