.

Imatge de les Peixateris Velles de Reus aquest passat divendres. Foto: Tots21

Aquest diumenge decau l’estat d’alarma decretat pel govern central i, com a fitxes de dòmino, van caient també bona part (que no totes) de les restriccions imposades per fer front a la Covid-19. Bars i restaurants poden tornar a oferir sopars tant a dins com a fora, mantenint limitacions d’aforament. I de sota de les runes provocades per confinaments i restriccions, van sortint supervivents, que incorporen al menú de l’endemà de l’armistici escepticisme de primer plat i esperança de segon.

Santiago Scaltritti, als seus 34 anys, ja és un veterà de guerra capaç de prendre’s les coses amb Filosofia, que és precisament el nom d’un dels seus dos restaurants a la Part Alta de Tarragona. L’altre és l’Alvocat. “He decidit obrir els dos, que estan tancats des d’octubre, a mig gas. Hi ha expectativa, i més davant d’un estiu que es planteja en un principi bastant bé”, afirma. Els condicionants, però, són ineludibles, perquè aixecarà persianes “amb reducció de personal i una carta més reduïda i controlable. Això és com quan programes una boda per 200 convidats o una de més íntima per a 25. No contractes els mateixos cambrers i cuiners per una o per l’altra”. Es posa així punt final, o punt i a part depenent de com vagi tot, a una situació “d’incertesa davant la manca d’informació, provocada pels canvis d’opinió dels polítics, i desesperació. Ara bé -adverteix-, ha de quedar clar que necessitarem almenys dos anys bons per poder remuntar”.

Aquesta és la mateixa opinió de Javier Escribano, president dels 180 restauradors associats al voltant de l’AEH Tarragona Ciutat. “Potser es torna a veure llum al final del túnel, però ara comença l’autèntica travessia pel desert”, etziba en un exercici de realisme. Anant a pams, reconeix en primer lloc que “no hi ha encara reserves per a sopar perquè els clients estan confusos amb el tema dels horaris. Però estem convençuts que la gent té moltes ganes i acabarem omplint”. Ara bé, la clau està en el fet que “no ens serveix tenir ple dissabtes i diumenges només. Cal que vinguin turistes aquest estiu, que són els que et fan treballar cada dia. Heu de tenir present que a Tarragona un bon estiu és el que permet aguantar l’hivern, que és tradicionalment deficitari, en el nostre sector”, assegura, deixant clar de pas que “ja hi ha molta gent tocada i enfonsada, que només espera que s’acabin els ERTO per poder acomiadar els treballadors”.

“Heu de tenir en compte -afegeix- que hem sobreviscut com hem pogut. Ara la meitat del lloguer està condonat, i la meitat de les nòmines i de la Seguretat Social les cobreix l’Estat”, exposa Escribano. “Però a partir de la setmana vinent ens tornarem a fer càrrec dels nostres negocis i haurem de pagar la broma amb un nivell d’endeutament bestial. La nostra perspectiva és estar 5 anys sense beneficis, només retornant deute. Ens caldrien ajuts directes, com s’han dut a terme a Alemanya, perquè en el cas per exemple de locals petits els deute acumulat pot arribar perfectament als 50.000 euros. I els que han viscut d’estalvis no estan millor, perquè passarà molt de temps abans que es puguin recapitalitzar”.

La visió des de Reus

Des de Reus, el propietari del restaurant La Rosa dels Vents (ubicat a les Peixateries Velles), Jesús Rojo, assegura per la seva banda que “la setmana que ve es presenta fantàstica per poder obrir les nits i
espero que en les successives setmanes tornem a la normalitat. Es preveu que hi hagi reserves per sopar durant la pròxima setmana”. Rojo reconeix que “jo, afortunadament, al tenir terrassa he pogut resoldre la meva economia i dels meus treballadors. També gràcies a les ajudes de l’Ajuntament de Reus i de la Generalitat que he rebut. Però hi ha locals que estan limitats en la terrassa i segur que ho han passat pitjor”.

Des de l’òtica de la plaça del Mercadal, Sergi Llambrich (Restaurant Gallisà) confirmava que “per a la setmana que ve hi ha reserves, gairebé està reservat. La gent té moltes ganes de sortir. Tot i això, estem preocupats per la nostra situació. Interessa que ens perdonin impostos”, En aquesta línia puntualitzava que “la restauració ha tingut pèrdues i ha generat deuta. Hem buscat solucions per superar-ho i lluitat per sensibilitzar a l’administració
pels imposots. Nosaltres, de fet, portàvem oberts 8 dies quan el restaurant va coincidir amb el sorgiment del coronavirus al nostre país. Ha estat molt dur”.

A curt termini almenys, la nova etapa també permetrà recuperar vells amics. El Proven, situat al carrer del Vent i local de restauració de caràcter familiar, ja té encarregat el primer sopar per certificar el final del toc de queda. Ha estat organitzat aquest dilluns pels habituals de l’establiment, que ja van decidir acomiadar-se tot junts 24 hores abans de l’entrada en vigor de les limitacions horàries. Retrobades que, de ben segur, es repetiran a molts dels restaurants del territori.

J.Siré / Marià Arbonès