.

Imatge de sembrat on s’ubicarà la central fotovoltaica més gran de Catalunya, a escassos metres del poble de Belltall (Conca de Baberà). Foto: Arnau Martínez

140 particulars i 25 entitats i administracions locals han presentat al·legacions contra la construcció de la central fotovoltaica més gran que es projecta ara per ara a Catalunya, situada a la Conca de Barberà, majoritàriament, i a l’Urgell.

Segons ha pogut saber l’ACN, els recursos incideixen en els efectes que pot tenir sobre les terres agràries, la biodiversitat, el paisatge, el patrimoni cultural de la pedra seca o el turisme. El megaparc solar ocuparà 430 hectàrees, l’equivalent a 600 camps de futbol. La instal·lació es divideix en dos projectes i un s’ha tramitat per via d’urgència, modificant un document anterior. A més, l’empresa promotora ha detectat a la zona la presència de l’àliga cuabarrada, en perill d’extinció.

El Ministeri per la Transició Ecològica ha iniciat els tràmits a demanda de Shell Desarrollo, amb domicili a Sevilla. L’empresa contempla instal·lar 365.664 panells solars ocupant majoritàriament terreny agrari. La central que es divideix en dos projectes (Bcn 1 i Bcn 2) s’assentarà als termes municipals de Passanant i Belltall, Forès, Solivella, Vallfogona de Riucorb i Montblanc (Conca de Barberà), i els de Vallbona de les Monges i Ciutadilla (l’Urgell). A més de l’Espluga de Francolí, fins a on recorreran dues noves línies d’alta tensió de 220 kV i 400 kV respectivament.

Pel que fa a les instal·lacions, l’empresa també preveu construir dues subestacions elèctriques, a més de tres línies de mitja tensió soterrades. Les plaques que estaran més a prop de nuclis poblacionals són a 300 metres de Passanant i a 500 metres de la Guàrdia dels Prats (Montblanc). El parc se situarà en sòl qualificat amb Protecció Territorial d’interès agrari i paisatgístic. Guillem Figueras, membre de l’associació de Veïns i Amics de Passanant, exclama que aquest projecte “canviarà completament el paisatge i l’entorn en què ens trobem, això es convertirà directament en un polígon”.

Un projecte modificat

Pel que fa al projecte Bcn 2, les al·legacions es van poder presentar fins al passat 19 de juny, els particulars i entitats afectats només van tenir quinze dies per revisar la documentació – de més de 4.000 pàgines –, redactar els recursos i presentar-los. L’empresa promotora va demanar l’aprovació per tràmit simplificat, en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna. D’aquesta manera, la companyia energètica també s’estalvia l’avaluació ambiental, segons apunten fonts del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. En el cas de Bcn 1 s’ha gaudit de 30 dies i es poden fer fins al pròxim 9 de juliol.

Arnau Martínez – ACN