L’Arxiu de Reus posa en marxa des d’aquest mes un taller pedagògic adreçat a escolars per donar a conèixer les funcions que desenvolupa aquest equipament i el patrimoni que s’hi preserva. L’il·lustrador i dissenyador reusenc Pere Prats Sobrepere ha creat un personatge, en Pere l’@rxiver, que servirà per explicar els continguts del taller amb un llenguatge proper als infants.
Aquest dijous s’ha desenvolupat a l’Arxiu de Reus el primer taller amb escolars per donar a conèixer el servei que porta a terme aquest equipament municipal que custodia i preserva tota la documentació vinculada a la ciutat des del naixement del municipi a l’Edat Mitjana fins als temps actuals. Per facilitar les explicacions als alumnes, l’Arxiu de Reus ha creat conjuntament amb l’il·lustrador Pere Prats un personatge que protagonitza els materials didàctics que es fan servir durant la visita. Es tracta d’en Pere l’@rxiver, un infant que s’ocupa de descobrir als escolars els secrets i serveis de l’Arxiu. La visita d’aquest dijous ha tingut com a convidats els nens i nenes de segon de Primària de l’Escola Rubió i Ors, un centre ben proper a les instal·lacions de l’Arxiu.
El taller
A partir de diverses imatges es relata la història de l’Arxiu i el perquè de la seva aparició. La figura d’en Pere (batejat amb el nom del patró de Reus) presenta un personatge infantil “amable” i proper a la canalla, un nen arxiver vestit amb una bata blanca en la qual hi ha una rosa – de Reus – i una A d’Arxiu. A més, en Pere incorpora l’@ d’@rxiver… ja que representa el nou vessant d’aquest perfil professional: l’arxiver dels nous recursos i eines electròniques, que ha de tenir uns coneixements multidisciplinars i vinculat amb l’administració electrònica.
Una vegada adequats els continguts, pensats bàsicament per alumnes de primària (primer i segon cicle), l’il·lustrador reusenc Pere Prats Sobrepere, ha estat l’encarregat d’il·lustrar-lo i de donar-li un caire particular, fer-lo més amè i més adequat al públic destinatari.En el desenvolupament del projecte també hi han col·laborat dues docents de primària que hi han aportat la seva opinió pedagògica i les seves apreciacions en relació al treball dels continguts.
El regidor d’Hisenda i Recursos Generals, Joaquim Enrech, ha destacat la vocació de l’Arxiu per arribar també a la població escolar i ha remarcat que amb aquesta acció “en Pere l’@ rxiver es converteix en un personatge conegut pels nens i nenes de la nostra ciutat, en un recurs de l’Arxiu per donar a conèixer la seva tasca i per donar-se a conèixer a la ciutadania, començant pels més petits”.
L’activitat que es porta a terme durant la visita dels grups escolars a l’Arxiu consisteix en una breu xerrada introductòria en la qual, a través d’en Pere l’@rxiver, s’explica com neix i per a què serveix un arxiu. Tot seguit, es realitza una visita als dipòsits on es poden veure els armaris compactes on es guarden els documents, les planeres on es conserven els pergamins i cartells… així com els diferents tipus de documents que es preserven i els diferents suports en què es conserven. Finalment, durant el taller els nens i nenes acabaran construint el seu propi arxiu, l’arxiu de la seva classe.
Prèviament a la realització de l’activitat a l’Arxiu, els centres reben una fitxa explicativa de la visita i posteriorment se’ls demana una valoració per tal d’incorporar, si s’escau, els seus suggeriments i aportacions. Aquesta activitat s’inclou en el conjunt de l’oferta d’Activitats i Recursos Educatius (ARE) que es coordina des de la regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística i que s’adreça als centres escolars. El catàleg d’ARE es pot consultar a través del web municipal de reus.cat.
Equip de redacció