El Consell de Govern de la Universitat Rovira i Virgili ha aprovat aquest dijous un nou protocol de prevenció i actuació contra les situacions de violència masclista i assetjament.
Fins ara, la URV disposava d’un protocol per a les violències masclistes i contra el col·lectiu LGTBI patides per l’estudiantat i un altre en cas d’assetjament a personal de la URV en el lloc de treball que incloïa qualsevol tipologia: sexual, psicològic, laboral, de racisme… El nou protocol abarca tota la comunitat universitària i se centra, pel que fa a l’assetjament, en el sexual i en el motivat per raó de sexe, orientació sexual, identitat i expressió de gènere.
Altres notícies: |
Les línies d’acció del protocol van des de la prevenció i la sensibilització fins al seguiment dels casos i l’avaluació de les actuacions, donant especial rellevància a l’acompanyament i la reparació dels danys. Així, tots els membres de la URV han d’actuar de forma diligent per prevenir i evitar que hi hagi situacions d’assetjament.
La institució, per la seva banda, es compromet a impulsar accions de sensibilització, vetllar perquè els nous plans d’estudi incloguin formació específica en violències, promoure la realització de cursos específics en aquest àmbit, destinar els recursos per assegurar l’aplicació de les mesures d’acompanyament i reparació, dotar la Unitat d’Igualtat dels recursos humans i materials adequats per complir la seva funció de prevenció, sensibilització, detecció, atenció i reparació, i garantir la presència de punts liles i punts multicolor en els esdeveniments celebrats a la Universitat.
Un cop es detecta un cas després de rebre les comunicacions pels diversos canals en què és possible adreçar-se a la Unitat d’Igualtat, s’activa el protocol, que s’inicia amb mesures d’acompanyament a la persona afectada des del moment inicial (derivació a serveis de suport psicològic, justificació d’absències, assessorament…) i continua amb les accions d’identificació i detecció de les violències i assetjaments, sempre garantint l’acompanyament a la víctima i la reparació dels danys.
Una comissió d’investigació
A partir d’aquí, es pot activar la comissió d’investigació, formada pel director o directora de la Unitat d’Igualtat, una persona del Gabinet Jurídic i un expert extern a la URV. També es podran adoptar les mesures provisionals per part del rector a proposta de la Unitat d’Igualtat (canvi de grup de docència, suspensió de matrícula, canvi de lloc de treball…), i les mesures de reparació integral, des de les simbòliques (declaració de rebuig…) fins, per exemple, a trasllats d’expedient, reordenacions del temps de treball o mobilitats geogràfiques. En cas que el rector acordi la incoació del procediment disciplinari, la seva tramitació es regirà per les previsions normatives vigents.
El protocol també dona especial importància a les accions de seguiment de les mesures adoptades i a l’avaluació dels casos i del funcionament de tot el procés. En aquest sentit, es crea una comissió de seguiment i avaluació formada per representants de la part institucional i la part sindical de la Universitat que, si s’escau, fa propostes de millores.
La URV, com totes les universitats, té la responsabilitat de fer un abordatge integral per prevenir les violències masclistes, intervenir si s’hi donen i reparar les persones que n’hagin patit. Les mesures previstes per garantir aquest abordatge integral van més enllà de la perspectiva sancionadora i emfatitzen, a més de l’acompanyament de les persones afectades, l’adopció de mesures d’incidència comunitària orientades a un canvi cultural feminista, interseccional i igualitari.
Equip de redacció