Les Proves d’Accés a la Universitat (PAU 2024) han arrencat aquest dimarts amb 4.035 estudiants a la demarcació de Tarragona. Són 140 alumnes més respecte l’any passat, quan van ser 3.895, fet que suposa el tercer rècord consecutiu de xifres de matriculació. Dels candidats, 3.685 provenen de batxillerat i 350 de cicles formatius, els quals s’han repartit en 22 tribunals a Tarragona, Reus, Valls, Vila-seca, Cambrils, Tortosa, Móra d’Ebre i Amposta. Els nervis habituals s’han apoderat de molts d’ells pocs minuts abans de l’inici, però també mostraven concentració i confiança per encarar la primera prova del dia, l’examen de llengua castellana i literatura, així com la resta que els permetran accedir a la universitat.
El coordinador de les PAU a la Universitat Rovira i Virgili (URV), Antoni Garcia Español, ha remarcat que la jornada ha començat sense incidents, més enllà que alguns estudiants no trobaven l’aula, un fet que ha considerat “habitual”. Sobre el nombre d’estudiants, ha avançat que seguirà creixent fins l’any 2026, quan està previst que s’arribi als 4.500 a tota la demarcació, a causa de l’increment de natalitat entre el 2002 i el 2008. “Després a partir el 2027 baixarà bastant”, ha pronosticat.
Entre les novetats d’enguany hi ha la incorporació de quatre noves matèries opcionals, vinculades al batxillerat general i a l’artístic, que fa que s’arribi fins a les 23 en aquesta modalitat. Això, en alguns casos, pot arribar a generar fins a “una triple” coincidència en els horaris. L’alumnat que es troba en aquesta situació han de fer els dos o tres exàmens de manera ininterrompuda. “Els han de fer sense sortir de l’aula; poden fer descans però no poden sortir”, ha indicat.
Altres notícies: |
La primera prova a la qual s’han enfrontat els aspirants a universitaris ha estat la de llengua castellana i literatura. “No ha estat ni molt fàcil ni molt complicat”, ha comentat Xavier Boada, de l’Institut d’Altafulla, en sortir. “Crec que m’ha anat molt bé, l’he trobat més fàcil que el de l’escola perquè la nostra professora és dura i els posava més difícils”, ha reconegut Camila Duarte, del Sagrat Cor de Tarragona. Una opinió compartida per molts dels seus companys.
Una de les novetats d’enguany és que l’alumnat pot escollir evitar les preguntes sobre les lectures obligatòries a català i castellà. En aquest primer examen podien triar entre respondre preguntes sobre ‘Nada’ de Carmen Laforet, o ‘La Fundación’ de Buero Vallejo. Entre els textos també tenien opcions. Boada ha optat pel de Carlos Ruiz Zafón. Un altre jove, Àlex Galea, també ho ha tingut clar: “He anat directe a l’opció A, la B ni l’he mirada”, ha afirmat. Altres, com Guillem Mariné, ja pensaven en la següent prova. “Ara ens toca anglès, que crec que no requereix d’un estudi molt gran i és dels més fàcils de tota la selectivitat”, ha comentat aquest tarragoní aspirant a estudiant de Ciències Mediambientals.
A les dotze del matí d’aquesta primera jornada, els estudiants s’han examinat de llengua estrangera –anglès, francès, italià i alemany– i a les tres de la tarda arrenquen les assignatures específiques –física, fonaments artístics, geografia, geologia i ciències ambientals i literatura dramàtica–.
Dimecres el primer examen serà el d’història o història de la filosofia. Després serà el torn de la matèria comuna d’elecció, segons el batxillerat cursat, i a la tarda novament matèries específiques –dibuix tècnic, història de l’art, història de la música i de la dansa, literatura castellana i química–. L’últim dia, els estudiants s’examinaran de llengua catalana i literatura i acabaran amb les noves matèries d’elecció i de la fase específica.
ACN/Mar Rovira-Eloi Tost
Equip de redacció