El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha presentat avui una nova aplicació per a telèfons mòbils específica per a víctimes de violència masclista i domèstica que facilita el contacte de les víctimes amb els mossos d’esquadra i, en general, amb el sistema d’emergències, fent més fàcil i ràpid l’avís al telèfon d’emergències 112 de Catalunya (CAT112).
La nova aplicació és pionera a l’Estat ja que està vinculada a les bases de dades policials de víctimes de violència domèstica i del CAT112, respectant en tot moment la garantia de confidencialitat i protecció de dades.
El nou projecte és fruit de la col·laboració del CAT112 amb Telefónica, desenvolupadora de l’aplicació, i ha comptat també amb la contribució de la Direcció General de Policia, de la Direcció General d’Administració de Seguretat (DGAS) i del Gabinet Tècnic del departament d’Interior. Aquesta nova app és una acció prevista al Pla de Seguretat i Atenció a les víctimes de Violència Masclista i Domèstica 2015-2018, com a objectiu estratègic.
A la presentació de l’app hi ha assistit també el director del CAT112, Federic Adan, el director de Policia, Albert Batlle, i el Director d’Empreses i Administracions Públiques de Telefònica Catalunya, Enrique Santiago, a més de directius i comandaments de diferents organismes i cossos operatius.
La nova app, que és una versió de l’existent app amb geolocalització MY112, es pot instal·lar mitjançant un codi facilitat per Mossos d’Esquadra a les víctimes, estarà disponible al llarg del primer trimestre de l’any 2017 per al col·lectiu amb més alt risc i s’ampliarà properament a la resta de persones víctimes de violència masclista i domèstica, seguint les directrius del grup de treball format pel CAT112, la Direcció General de Policia i la Direcció General d’Administració de Seguretat.
Aquesta nova eina permet que les dades de contacte de les víctimes de que disposa Mossos d’Esquadra siguin també integrades al sistema del CAT112 de tal manera que quan la víctima truca al telèfon 112 de Catalunya, l’operador que l’atén ja sabrà que és una possible víctima de violència masclista i domèstica i la seva trucada passi de forma immediata a mossos d’esquadra. En cas que truqui per un altre tipus d’emergència com avisar d’un accident de trànsit, un incendi o qualsevol altra situació anàloga, la seva trucada serà tractada pels protocols adients en cada cas.
A més, la nova aplicació preveu l’opció que la víctima pugui enviar un missatge predeterminat d’alerta als contactes telefònics (fins a sis en la versió actual) que decideixi un cop hagi trucat al 112.
Igualment inclou un recull dels consells per a les víctimes subministrats per la DGAS sobre com actuar en diferents situacions: si la víctima conviu o no amb l’agressor, sobre la necessitat de tenir un kit d’emergència, consells sobre ús d’internet i xarxes socials o recomanacions si la víctima vol trencar la relació.
Com fer-ho
Per a implementar l’aplicació s’ha hagut de crear una passarel·la tecnològica de dades entre Mossos d’Esquadra i el CAT112 que permet l’intercanvi i actualització de dades en temps real.
La nova versió de l’aplicació MY112 segueix les orientacions de la DGAS de forma que la seva aparença no difereix de la genèrica, l’apartat referent a violència domèstics resulta discret i no deixa rastre del seu ús per a major protecció de la víctima. En aquest sentit, totes les pantalles que ens podem trobar (consells, trucada, etcètera) disposen d’un botó de sortida que surt totalment de l’aplicació. A més a més, tampoc deixa rastre del seu ús, ja que no figura en l’apartat d’aplicacions obertes o consultades ni tampoc si s’utilitza l’opció de retorn o tornar enrere.
La nova app estarà disponible en un principi en català, castellà i anglès, en funció de la llengua en que l’usuari hagi configurat el seu telèfon. En un futur es podrà descarregar també en altres idiomes.
Cal remarcar que el protocol operatiu específic s’aplicarà per part del CAT112 tant si la víctima disposa en el seu telèfon de l’app My112 amb la versió i funcionalitats específiques activades, com si realitza únicament la trucada al telèfon 112 (per exemple, si els telèfons facilitats com a telèfons de contacte per la víctima són un mòbil i un fix, si truca des del fix també s’aplicarà). L’aplicació estarà disponible i operativa al llarg del primer trimestre de 2.017.
Equip de redacció