.

La Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud és el nou instrument liderat per la URV que vol aglutinar tots els agents que integren la cadena de valor de l’hidrogen verd, un combustible generat a partir de fonts d’energia renovables, per impulsar el coneixement, la producció i la implementació d’aquesta alternativa energètica al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. El projecte és la resposta del territori a l’estratègia que la Comissió Europea ha llençat aquest estiu per reduir les emissions contaminants i assolir una Europa climàticament neutra l’any 2050 com a resposta a l’emergència climàtica

La plataforma aplegarà els agents de formació, recerca i tecnologia; els agents empresarials i empreses de la cadena de valor de l’hidrogen verd; els ens municipals i supramunicipals; els agents d’Indústria, Energia i Medi Ambient del Govern de Catalunya, i les persones a títol individual que han expressat l’interès per desenvolupar projectes conjuntament per transitar cap a l’hidrogen verd i la transició digital a través de la recerca, la transferència i la formació de persones qualificades.

Aquest dimarts 20 d’octubre, els més de 50 agents que han mostrat interès per integrar-se a la plataforma han acordat en una reunió telemàtica el full de ruta pels primers mesos: definir la governança, elaborar un primer portafolis de projectes i treballar en un pla d’acció per al 2021. Els projectes que s’espera que sorgeixin responen a tres línies bàsiques: la mobilitat amb l’ús d’hidrogen, l’economia circular d’aquesta energia i les infraestructures bàsiques que requereix.

La Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud sorgeix de la constatació que aquesta regió té una elevada concentració de consum i de producció d’energia, amb tres reactors nuclears actius a l’Hospitalet i Ascó, el complex petroquímic del Camp de Tarragona, quatre centrals de cicle combinat, més de vint parcs eòlics en funcionament, deu més amb autorització, i la central hidroelèctrica de Riba-roja d’Ebre. D’aquí la necessitat de crear valor social, econòmic i ambiental sostenible a través de la implementació de l’hidrogen verd com a vector clau de la transició energètica, una qüestió que es va fer evident en els treballs realitzats des de les Jornades d’emergència climàtica i transició energètica que es van celebrar a la URV l’octubre del 2019.

La rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras, ha valorat molt positivament la posada en marxa de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud i ha posat en valor el paper de la Universitat com ens cohesionador i com a motor de les iniciatives del territori que aporten coneixement i expertesa. La rectora ha destacat la voluntat de treballar junts per revertir la crisi ambiental i definir una estratègia energètica a escala global i local que sigui socialment i econòmicament justa.

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha manifestat que “des de la Diputació de Tarragona apostem per la transició energètica, un camí que tot just comencem a recórrer, però que fem amb convenciment, sense pausa, conscients que és una necessitat i que es tracta d’un procés que ja no té marxa enrere. Per això, el nostre Pla de Mandat estableix de manera expressa el nostre colideratge en la creació d’aliances estratègiques amb els agents socioeconòmics del territori, del país i d’Europa, i el suport als diferents clústers d’innovació incipients que s’hi poden desenvolupar per avançar en el desenvolupament equilibrat i sostenible del territori. La plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud és un nou pas en aquest sentit”.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha apuntat en la seva presentació que “les ciutats han de poder tenir un paper destacat en el desenvolupament de les aplicacions de l’hidrogen verd i Tarragona ha començat a fer avenços cap a la mobilitat més verda i sostenible”.

La plataforma, que es constituirà al gener, és oberta a l’adhesió dels agents que ho desitgin. Ara per ara, han tramès la seva expressió d’interès els següents agents:

Agents de formació, recerca i tecnologia

Universitat Rovira i Virgili (URV) – coordinadora-, Centre de Recerca, Innovació i Transferència de Coneixement en Formació Professional del Departament d’Educació, EURECAT, Fundació i2cat (Centre de recerca i innovació en tecnologies i societat digital), Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).

Agents empresarials i empreses

Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Autoritat Portuària de Tarragona, Federació Empresarial d’Auto-Transports de la Província de Tarragona (FEAT).

Cambra de Comerç de Reus, Cambra de Comerç de Tarragona, Cambra de Comerç de Tortosa i Cambra de Comerç de Valls.

Aliter Grup Renovables, ANATRAC, ARCAMO GROUP, Barcelona Centre Logístic, COMSA Renovables, EMATSA, Enagas, ENDESA, ERCROS, FuelCell Energy, Iberdrola, Messer Ibérica de Gases, Repsol, Ros Roca, SOMFETS, Sun Photovoltaic Systems, Toyota España, Veolia Serveis Catalunya, Vilaseca Consultors, Vopak Terquimsa, Water Global Access (WGA).

Ens municipals/supramunicipals

Diputació de Tarragona, Ajuntament de Tarragona, Ajuntament de Reus, Ajuntament del Vendrell, Ajuntament de Cambrils, Ajuntament de Salou, Ajuntament de Vila-seca, Ajuntament d’Amposta, Ajuntament de Tortosa, Ajuntament de Valls i Ajuntament de Calafell.

Municipis amb centrals nuclear/hidroelèctrica: Ajuntament d’Ascó, Ajuntament de Flix, Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, Ajuntament de Vandellòs i Hospitalet de l’Infant.

Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), Mancomunitat de Residus Urbans del Camp de Tarragona (SIRUSA).

Agents d’Indústria, Energia i Medi Ambient del Govern de Catalunya

Agència de Residus de Catalunya; Direcció General d’Indústria del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Direcció general de Qualitat Ambiental i canvi climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Persones a títol individual

Ferran Civit, Jesús Hernández, Jordi Jané.

Redacció