La cuadratura del cercle. La unió d’interessos entre les administracions i l’empresa d’inserció Fundació i Treball ha donat els seus fruit a Vila-seca amb la construcció d’una petita planta de compostatge que donarà feina a 24 joves i dones en risc d’exclusió social i en un àmbit laboral de futur. Es tracta d’un perfil de joves sense estudis ni feina i dones en atur, que seran formats com a auxiliars en tractament de restes orgàniques, amb acompanyament integral i contracte de treball.
L’Ajuntament de Vila-seca, l’Agència de Residus de Catalunya i la Fundació i Treball són els artífex que el projecte sigui una realitat, de la mà del finançament europeu. El director de l’Agència de Residus, Isaac Peraire, ha volgut conèixer de primera mà un projecte on, a més, s’hi han implicat PortAventura i la cadena hotelera H10.
La proposta culmina exitosament el treball ‘win win’ de sumar inèrcies. Així ho han destacat els ponents en una jornada que s’ha celebrat al Centre de Convencions de PortAventura -empresa que desenvolupa 86 accions en sostenibilitat, ha destacat la seva directora de Sostenibilitat, Choni Fernández-, jornada que ha acabat amb una visita a la zona de la planta, situada a la Torre d’en Dolça, entre Vila-seca i La Pineda. El director de l’Agència de Residus ha titllat el projecte ‘d’ambiciós’, un projecte ‘d’inclusió social, amb un gran accent social que aborda els residus i amb l’objectiu de proporcionar habilitats en competències de futur per a persones en risc d’exclusió social’.
La planta farà la tasca de ‘la recollida dels residus orgànics -de PortAventura i H10-, se’n farà el tractament i el compost subsegüent i s’aplicarà el compost en les pràctiques agrícoles’, ha resumit Peraire. Ara bé, la feina ‘més important’ serà ‘la de formació’. No serà una planta de grans dimensions, sinó reduïda, perquè l’objectiu no és tractar grans quantitats de residus -al Baix Camp hi ha la planta de compostatge de Botarell-, sinó formar i donar feina a aquest perfil laboral, a la vegada que implicar grans productors de la zona.
Es tracta d’un projecte europeu conegut com Sircles, on hi col·laboren un total de 10 socis de 7 països diferents de la ribera de la Mediterrània, on es treballa per crear nous projectes pilot d’àrees de compostatge o millorar-ne les existents. D’aquesta manera, s’ha construït una nova àrea de tractament de fracció orgànica a la zona de la Torre d’en Dolça, a Vila-seca. Paral·lelament, FiTEI organitza dos cursos de selecció de restes orgàniques i gestió del compost per a 12 persones cadascun. El primer es durà a terme de l’1 de març al 7 d’abril, del qual sis alumnes seran seleccionats i contractats per treballar a l’àrea de compostatge durant sis mesos. Al juny es repetirà el procés amb un altre curs per 12 persones i se’n contractaran sis més. La formació està adreçada prioritàriament a joves que ni estudien ni treballen i a dones en risc d’exclusió social.
PortAventura i H10
Una de les grans feines que hi ha en matèria de residus és justament tractar correctament en origen els residus que generen hotels, càmpings, complexos d’oci o restaurants. En aquest sentit, el director de Planificació Estratègica de l’Agència de Residus, Francesc Giró, ha destacat a Tots21 que el projecte implica que els dos grans productors que s’hi han sumat -PortAventura i H10- hauran de fer una selecció en origen pràcticament perfecte, sense el que es coneix com impropis ja que la planta no es dedicarà a preseleccionar-los. L’Agència de Residus lidera tres projectes amb finançament europeu, amb el que se situa al capdavant de les agències respecte a d’altres territoris.
Al seu torn, el tinent d’alcalde de Serveis Generals de l’Ajuntament de Vila-seca, Josep Toquero, ha subratllat que el consistori porta des de la crisi de 2008 apostant per donar feina i formació als aturats, i deu anys col.laborat amb Fundació i Treball. Toquero ha emplaçat altres ajuntaments de la zona a sumar-se a iniciatives com la de la ‘planta de compostatge social’ de Vila-seca.
Jaume Garcia
Equip de redacció