.

Membres de NeCat i Avancem a Tarragona

Membres de NeCat i Avancem a Tarragona

Forces d’esquerres, sobiranistes i socialdemòcrates. Aquesta és la confluència que proposa la nova formació, Moviment d’Esquerres (MES), presentada en societat a Barcelona aquest cap de setmana i que uneix Nova Esquerra Catalana (NeCAT) i Moviment Catalunya. Integrada per membres de l’òrbita socialista-catalanista, com el fundador de NeCAT Ernest Maragall i Marina Geli o Montserrat Tura de Moviment Catalunya, però també per persones a títol individual, MES ja prepara la seva concurrència a les municipals del 2015. Un dels seus integrants i membre de l’executiva nacional de NeCAT, el tarragoní Jordi Fortuny, defensa que MES es presenti amb una coalició el més àmplia possible.

L’escenari més factible –i desitjable per aquesta nova formació que escollirà els seus càrrecs i debatrà els seus estatuts el proper 24 de gener– és una estratègia paral·lela a la que van seguir en les eleccions europees. Aleshores, NeCAT i ERC van concórrer plegats al Parlament europeu i d’aquest vincle van treure els millors resultats, imposant-se en bona part dels municipis del Camp de Tarragona i el conjunt de Catalunya. “Seria l’aliança més natural. MES vol ser un partit socialista, catalanista, d’obediència estrictament catalana i sobiranista. Aspirem i esperem que s’hi sumi Avancem i altres persones de l’àmbit socialista sobiranista, i entenem que la nostra aliança més natural és amb Esquerra Republicana”, explica Fortuny.

Amb tot, MES no es vol tancar portes i entén que les circumstàncies són molt específiques de cada municipi: “Podem anar amb ERC perquè s’han tingut contactes i molt intensos però no hem nascut per esmicolar l’esquerra sinó per fer-la sumar. ERC és un dels socis més evidents, peròtambé ICV i també el PSC. No estem tancats a cap qüestió”, afegeix Fortuny.

El portaveu de NeCAT detalla que, per formar aquesta “gran aliança de les esquerres sobiranistes”, ja s’han iniciat converses i són presents a la majoria de municipis del Camp de Tarragona: Tarragona i Reus, però també a Cambrils, Salou, Torredembarra, Constantí, la Selva del Camp, Montblanc, l’Espluga de Francolí, Mont-roig, Montbrió i Riudoms. D’aquesta esquerra sobiranista, comenta Fortuny, compten amb Carme Mas (exdiputada PSC) o Vicenç Villena a Tarragona ciutat. A Cambrils, amb noms com l’exalcalde Robert Benaiges (PSC) i els exmembres socialistes Anna Peláez i Dani Pallejà. A Salou, argumenta Fortuny, “tenim la diàspora socialista i tota aquesta gent també s’aplega dins aquest moviment amb Zacarias Henar al capdavant”.

En el cas de Reus, sonen noms com els d’Enric Fogàs, Jordi Bonet i Dolors López: “No són gent que tingui un passat polític, però sí han estat en associacions i la societat civil”, resol.

Joan Marc Salvat