El fundador i ex director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), Joan Guinovart, ha mort la matinada d’aquest dimecres, 1 de gener, als 77 anys, segons ha informat l’IRB. Guinovart va néixer el 3 de juliol de 1947 Tarragona, es va llicenciar en Química i Farmàcia per la Universitat de Barcelona (UB) el 1969 i va dirigir l’IRB des de la seva fundació, el 2005, fins al 2018. Posteriorment va continuar vinculat al centre.
El científic també va ser president de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular entre el 1996 i el 2000. El 2014 va rebre la Creu de Sant Jordi. L’IRB ha destacat a través de les xarxes socials que ha estat una “figura clau” en l’àmbit de la bioquímica i que deixa una empremta “inesborrable” tant a nivell científic com de gestió.
El centre ha expressat el seu condol a la família, amics i comunitat de l’IRB. “La seva intel·ligència, lideratge i el seu profund humanisme han estat fonamentals per a les persones que hem tingut la sort de compartir camí amb aquest home irrepetible”, ha dit l’IRB a les xarxes socials. A més, la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular ha destacat que Guinovart ha estat una “figura clau” per a la societat i un referent de la bioquímica a escala nacional i internacional.
Per la seva banda, l’Ajuntament de Tarragona trambé ha expressat el seu condol a la família i amics de l’investigador, que havia estat nomenat Fill Predilecte de la ciutat l’any 2007.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha destacat el “gran llegat” de Guinovart i la seva “contribució a l’ensenyament, la pràctica i la projecció de la ciència a Catalunya i arreu del món”, que va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi. “Tot l’escalf als seus familiars i amistats”, ha dit en un missatge a X.
Altres notícies: |
El científic es va doctorar en Bioquímica el 1973 també per la UB i es va especialitzar en Bioquímica Clínica i Anàlisis Clínics. Va treballar durant la seva etapa postdoctoral al departament de Farmacologia de la Universitat de Virginia, entre el 1974 i el 1975.
D’altra banda, va presidir del 2015 al 2018 la Unió Internacional de Bioquímica i Biologia Molecular (IUBMB) i va ser membre del Comitè Executiu de la Federació de les Societats Bioquímiques Europees (FEBS), així com president de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE).
A banda de la Creu de Sant Jordi i de ser Fill Predilecte de Tarragona, el científic va rebre la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat i els premis August Pi i Sunyer i Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), entre d’altres.
Redacció-ACN
Equip de redacció