.

Primera imatge virtual que es publica del futur Ecoespai de Mont-roig. Foto: Cedida

S’imaginen anar a un edifici del seu poble on l’instrueixin de com reparar la seva rentadora avariada, el seu microones o la seva torradora, de manera que s’estalviï llençar-la i comprar-ne una de nova? Aquesta és la base de la lluita contra l’obsolescència programada, la vida curta dels electrodomèstics, una línia d’actuació que està promovent la Unió Europea i que acabarà aplicant-se als seus territoris. Doncs això és el que es podrà fer a Mont-roig del Camp els propers anys en el context de la posada en marxa d’un ambiciós projecte que sembla ser és únic a Catalunya, batejat com l’Ecoespai.

No hi ha gaire precedents que un municipi de 12.000 habitants vagi a invertir els propers tres anys 2,5 milions d’euros -més del 10% del pressupost anual- per crear un centre per fixar polítiques concretes de sostenibilitat i economia circular, polítiques com assessorar els emprenedors en l’ús d’energies renovables, vendre energia, fer-los l’acompanyament, crear aules de formació, treballar amb infants o obrir el taller de reparació d’electrodomèstics. +Oxigen reprodueix la primera imatge virtual que es té del projecte.

‘Sí, crec que som originals’, diu modestament a +Oxigen la regidora de Residus i Neteja Viària, Transició Energètica i Ecològica de l’Ajuntament, Cristina Llorens. ‘Vam considerar que calia unir la promoció econòmica i la transició energètica cap a les energies netes i la reutilització de manera que provoquem un punt d’inflexió en la trajectòria del municipi. Va ser una idea bastant novedosa’ sorgida del propi equip de treballadors municipal.

El nou indret vol convertir-se en un punt de referència per al progrés econòmic i mediambiental del municipi i alinear-se amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU, definits en l’àmbit local a través del Pla Estratègic de Municipi 2020-2030.

El Centre de Serveis Energètics de Mont-roig del Camp es construiria als terrenys que actualment hi ha disponibles a la plaça de Tarragona de Miami Platja, juntament amb la futura seu de Turisme que també està previst que es construeixi en aquest emplaçament, aglutinant d’aquesta forma els sectors econòmics més importants del municipi.

La regidora de Transició Energètica i Ecològica. Foto: Ajuntament

Detalls del projecte

Les instal·lacions de l’ECOESPAI seran multifuncionals i acolliran el personal de les regidories d’Impuls Econòmic i Ocupació i la de Transició Energètica i Ecològica, així com totes aquelles activitats i projectes vinculats a la consecució d’un municipi sostenible. Hi haurà espais per tal que personal especialitzat pugui desenvolupar funcions d’assessorament, acompanyament i estudi energètic per edificis o per a la realització de certificats energètics i sol·licitud d’ajudes. Una sala de reunions i auditori per formacions diverses, una aula ambiental, un magatzem, una biblioteca – mediateca energètica especialitzada i un taller de reparació d’electrodomèstics.

D’altra banda, es tracta d’un edifici de tres plantes de aprox. uns 100m2 cadascuna. Amb una distribució destinada principalment a la formació en els àmbits tant d’impuls econòmic com de la transició ecològica de la manera més transversal possible. Quedarà així:

-1a Planta (transició ecològica) amb aula de formació, aula taller i mediateca.
-2a Planta (impuls econòmic I), aula de formació i exposicions, i despatx per al personal tècnic.
-3a Planta (impuls econòmic II), coworking.

Tant el desenvolupament del projecte de l’edifici com la redistribució de les plantes és un primer esborrany que podrà variar segons les particularitats del edifici en qüestió i/o de la realitat social i necessitats que vagin sorgint.

‘Tot plegat, per facilitar la tasca de difusió i educació ambiental relativa a l’economia circular i energia verda a la població, dotar als veïns i veïnes d’un punt d’informació i assessorament per acompanyar-los en la transició energètica, propiciar la creació d’un teixit empresarial implicat en aquestes matèries i disposar d’un nou equipament per a ús d’escolars i població en general’, subratlla la regidora.

Aquest centre desenvoluparà, a més, venda d’energia, recàrrega de vehicles elèctrics, assessorament energètic, certificats energètics i sol·licitud d’ajudes, acompanyament tècnic en l’execució d’instal·lacions fotovoltaiques, formació especialitzada per escolars i empreses o lloguers de material per a l’estalvi energètic, entre d’altres.

A més, el nou espai, acollirà també la borsa de treball municipal, un espai per a formació i conferències, l’espai coworking, així com despatxos privats que podran ser llogats per tal que emprenedors i empresariat puguin comptar amb els mateixos serveis que l’espai coworking.

El cost estimat del projecte (construcció de l’edifici més l’arranjament de l’entorn) és de 2.300.000 euros. Aquest import quedarà ajustat en la redacció del projecte. Es preveu executar-lo per fases i rebre 420.000 euros de la subvenció sol·licitada en tres anualitats. Per l’import restant, l’equip de govern buscarà finançament a través d’altres línies de subvenció. ‘Estem en línia amb la Unió Europea i amb el Govern central’, afirma. El projecte estarà completament en marxa en 2023, però anirà obrint abans en fases. ‘Serà essencial fer campanyes d’informació a la població’, recalca Llorens.

Jaume Garcia