.

Un moment de l’espectacle inaugural viscut al Mercadal de Reus. Foto: Reusdigital

Aprofitant els valors segurs de la tradició cultural reusenca-un, el teatre Fortuny de passat decimonònic i, l’altre, el festival Trapezi amb tan sols dues dècades d’èxit- Reus va iniciar ahir a la tarda el recorregut de la capitalitat de la cultura catalana que exercirà al llarg del 2017. Un testimoni en què la capital del Baix Camp relleva a la ciutat de Vic i que la converteix en la catorzena ciutat catalana en desenvolupar aquest títol des que Banyoles inaugurés el grup l’any 2004.

Una suma entre tradició i modernitat que bona part de les autoritats van subratllar en el transcurs dels seus parlaments a l’acte del teatre Fortuny que donava el tret de sortida protocol·lari a la capitalitat. D’aquesta forma, el conseller de Cultura, Santi Vila, va reafirmar “el compromís amb l’herència, la tradició i el patrimoni per posar-les al servei del present i el futur” de la societat. Una aposta per la creativitat que va resumir demanant “nous Gaudís i nous Òscars” en referència a la recent nominació als premis de Hollywood d’un curtmetratge coproduït per l’Escola de Cinema de Reus (ECIR).

“La cultura es veu i es viu a la ciutat” va afirmar l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, qui va enumerar no tan sols els grans assoliments d’aquest àmbit de la història recent com els Premis Nacionals de Cultura pel Centre de Lectura i Carrutxa, el Trapezi i el Memorimage sinó que també va reivindicar l’aportació a “la cultura universal” de diferents fills il·lustres de la ciutat.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va posar l’accent en la cohesió social que també s’exerceix a través de la cultura. “La cultura sense idees és la mort” va assegurar Poblet qui va prendre el compromís que la Diputació mobilitzarà totes les eines culturals que té a la ciutat perquè la capitalitat de Reus “estimuli també el territori”

La força de la paraula

Dirigit pel dramaturg Francesc Cerro-Ferran, l’acte del teatre Fortuny es va caracteritzar per la seva sobrietat. Amb l’únic suport de canvis de llums, una gran senyera acompanyada d’una bandera de Reus, un faristol i la projecció d’alguns videos, l’acte va girar a l’entorn de la força de la paraula. Amb contínues referències literàries a Salvador Espriu, Gabriel Ferrater, Joan Vinyoli, entre d’altres autors, la presentadora va anar teixint de poesia els intervals entre els parlaments més institucionals i les imatges de les cares conegudes que donaven suport a l’esdeveniment.

Un acte protocol·lari al qual, posteriorment, es va sumar una actuació destinada a la ciutadana a la plaça del Mercadal en la qual la companyia Cíclicus va combinar acrobàcia, música i la participació d’alguns elements festius de la ciutat.Precisament, va ser la intervenció d’aquests elements la que va fer esclatar en aplaudiments als assistents en diferents ocasions de l’acte.

Cal recordar que, segons l’avançament fet fa uns dies, el 2017 es programaran més de 200 actes on la literatura, la música o la innovació, entre d’altres, tindran un paper important. Tot plegat, amb l’objectiu de posicionar la cultura catalana i també projectar Reus al país.

Protagonisme de les entitats i els elements festius

Amb gairebé vint minuts de retard respecte l’horari anunciat, una expectant plaça del Mercadal vivia l’acte que certificava popularment la ciutat de Reus com a capital cultural catalana durant el 2017. Fent ús d’un globus que sortia del terrat de l’ajuntament fins al mig de la plaça i que evocava els que en temps immemorials els nens enlairaven per festa major, un personatge híbrid vestit amb diferents atributs dels elements festius locals va conduir l’acte. Música de gralla i de timbals però també d’una heterogènia banda asseguda en una tartana donaven peu als espectaculars números d’acrobacia que fornien l’espectacle.

Una actuació en què fins a 10 elements festius i entitats (el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Diables, la Coral de l’Orfeó Reusenc, l’Aula de Sons, els Nanos, els Xiquets de Reus, el Basilisc, el Lleó i l’Àliga) de la ciutat van prendre part també. Així mateix, els Gegants van participar en una comitiva que va unir les dues places, la de Prim en la qual es va celebrar la gala protocol·lària i la del Mercadal on es va realitzar l’acte amb més accent popular.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya