.

Biografies de Tarragona es va presentar ahir a l'Ajuntament de Tarragona

El quart volum de la col·lecció Biografies de Tarragona es va presentar ahir, 10 de desembre, amb metges, eclesiàstics, nobles i polítics sent els principals protagonistes. L’obra, editada per Onada Edicions, està finançada per la Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC) i l’Ajuntament i ja ha referenciat 595 personatges vinculats a la història de la ciutat.

La sèrie, coordinada per Manel Güell, arxiver de l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona, i per Salvador-Joan Rovira, professor emèrit de la Universitat Rovira i Virgili, té com a objectiu investigar i explicar la vida dels tarragonins més destacats nascuts des de la fundació romana de la ciutat i fins l’any 1950 (i posterior en el cas de les persones ja traspassades).

La regidora de Patrimoni, Carme Crespo, va destacar en l’acte d’ahir la importància de “deixar per escrit la memòria històrica de la ciutat”. Per la seva banda, el president de la FPMC, Joan Josep Marca, va dir que iniciatives com aquesta confirmen que “la ciutat i la seva societat estan molt vives”.

Els tres anteriors volums de la sèrie, iniciada el 2010, recullen la vida i obra de 403 personatges. A aquests s’han d’afegir ara els 192 del nou lliurament (el llibre més multitudinari). En el quart volum predominen els personatges de l’àmbit eclesiàstic (fins a 45 entrades entre canonges, màrtirs, missioners i prelats). La medicina està representada per una vintena de metges i cirurgians, i també hi destaquen famílies nobiliàries, polítics, menestrals i personatges del món de les lletres.

Entre els noms més coneguts hi ha la concertista Consol Güell , l’etnògraf i coreògraf Jaume Guasch, l’escriptor i polític Pere-Antoni Torres, l’arquitecte modernista Pau Monguió, l’escultor Antoni Veciana, el compositor Joan Andreu i Garriga, l’escriptor i polític Pere Antoni Torres Jordi, el bióleg Pere Domingo, els doctors Jordi Sentís i Pere Mallafré, l’impressor Josep-Pau Virgili, l’industrial Ramon Magarolas, l’arquebisbe Joaquim de Santiyan i el màrtir Pere-Joan Enrich.

Manel Güell va agrair la “plataforma de col·laboració ciutadana” que se ha creat durant aquests quatre primers anys de treball, per elaborar i redactar les biografies. Güell va destacar de totes les referències el seu esperit “riguròs, sintètic i asèptic”. Segons el coordinador de l’obra, “l’objectiu no és jutgar ni valorar ningú, només volem informar de forma imparcial de tothom vinculat amb Tarragona que hagi destacat en qualsevol àmbit”.

Salvador-Joan Rovira va dir que la “continuïtat de la col·lecció està assegurada”, a un ritme d’un nou volum per any, i que cada cop apareixen més personatges dignes de ser biografiats. “Només que grates una mica en la història descobreixes gent important en la seva època però que fins ara no eran gaire coneguts”. “Aquesta serà una obra molt útil per a futures generacions”, va concloure.