.

872815El director artístic del festival, al volant de l'elefant del Trapezi, al Mercadal de Reus. Foto: ACN

872815El director artístic del festival, al volant de l'elefant del Trapezi, al Mercadal de Reus. Foto: ACN

Del 8 a l’11 de maig, Reus tornarà a sortir al carrer per una nova edició del Trapezi. La Fira del Circ de Catalunya arriba a la majoria d’edat i ho fa recuperant el gruix de representacions, una vuitantena, de la mà d’onze companyiesinternacionals, 21 de nacionals i 3 de la resta de l’Estat. El director artístic del Trapezi, Jordi Gaspar, ha subratllat la voluntat d’internacionalitzar la fira del circ: d’una banda amb artistes procedents de França, Bèlgica, Canadà, Suècia o Eslovàquia; i, de l’altra, amb la projecció del circ de factoria catalana.

Paral·lelament, l’organització del Trapezi s’ha marcat com a repte present, i de futur, fer de la fira del circ un “aparador artístic i punt de trobada dels progamadors, artistes i públic” a nivell català. Un horitzó al qual s’ha d’arribar amb eines com l’accés a xarxes europees com CircusNext, Autopistas i Camins Emergents. Amb aquestes tres associacions es pretén farcir la programació pròpia del Trapezi, alhora que s’impulsa la distribució del circ fet a casa nostra. En aquest sentit, i com a novetat, enguany tindrà lloc un espai de troabda de professionals, el 10 de maig, que facilitarà el contacte entre companyies actuants i possibles compradors o finançadors dels espectacles.

Augment de despeses

El director artístic del Trapezi ha responsabilitzat “l’augment de despeses en seguretat i organització” al fet que no hi hagi espectacle inaugural. Tradicionalment, la plaça del Mercadal de Reus era l’escenari del tret de sortida del Trapezi però “organitzar aquest acte ens costava entre 40.000 i 50.000 euros, i això són massa diners”. Per aquest motiu, ha explicat Gaspar, “el Trapezi començarà amb un espectacle al parc Sant Jordi”.

Cal assenyalar, també, que enguany les despeses en concepte de comunicació són de 40.000 euros (cartelleria, programes, publicitat, etc) i per l’organització (personal, infraestructura, lloguers i allotjaments) pugen fins als 178.000 euros.

Entre els escenaris, destaca l’absència del Teatre Bartrina que estarà ocupat per la jornada dedicada a les roses, encara que la intenció de l’organització es recuperar l’espai en properes edicions. Pel que fa als recintes, el Cabaret que tradicionalment acollia La Palma també es desplaça fins al Parc Sant Jordi, amb la voluntat d’oferir millors condicions i més aforament.