.

Fotografia de família dels participants a la plantada. Foto: Tarragona21

Alguns dels participants han marcat el ‘seu’ arbre de cara a poder cuidar a mesura que es faci gran. Foto: Tarragona21

La jornada ha estat amenitzada pel grup de batucada tarragoní Tympanum. Foto: Tarragona21

Més de 400 persones no s’han volgut perdre aquest matí l’oportunitat de signar la seva aportació a la rehabilitació mediambiental de la llera del riu Francolí al seu pas per Sant Salvador participant en la plantada d’arbres organitzada per l’Associació Aurora i la Fundación Repsol. La iniciativa, iniciada ara fa dos anys i que en aquest cas s’ha dut a terme dins del terme municipal de Constantí, ha tingut la col·laboració d’aquest ajuntament i del de Tarragona, així com de les dues associacions veïnals del barri. La zona en que s’ha actuat té un superfície de 5.000 metres quadrats que corresponen a 60 metres linials de riu. Les 500 plantes utilitzates per a la reforestació pertanyen a cinc espècies diferents, entre les quals n’hi ha dues pròpies de la vegetació de la ribera que reforçaran la població dels exemplars que encara hi ha presents a la zona, els tamarius i els freixes. També s’hi ha afegit algunes espècies arbústiques com la ginesta, el saüc i el jonc per augmentar la biodiversitat del sotabosc fluvial.

La zona havia estat desbrossada prèviament per la brigada forestal de l’Associació Aurora. Foto: Tarragona21

La brigada forestal de l’associació, que integra persones amb malalties mentals, ha estat l’encarregada dels treballs previs de preparació del terreny, entre els quals s’inclou la retirada de deixalles i de plantes invasores com la canya, així com la tala d’alguns arbres morts. La mateixa brigada es farà càrrec també dels treballs posteriors de les espècies plantades avui. Aquesta tasca durarà 8 mesos i consistirà en el reg de les plantacions, el mantenimenr dels escossells i el control del rebrot de la canya.

Zona d’avituallament, ben rebuda pels participants. Foto: Tarragona21

Amb aquesta acció Fundación Repsol continua col·laborant en la recuperació i manteniment de la ribera del riu a través de l’organització de diverses plantades populars de la mà de l’Associació Aurora, una entitat sense ànim de lucre que té com a objectius la millora de la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental i dels seus familiars, així com la defensa dels seus drets.

Les autoritats presents a la plantada s’hi han acabat implicant de valent. Fotos: Tarragona21

Josep Francesc Font: “L’objectiu és consolidar el bosc de Ribera”

A l’acte hi han acudit el president de l’Associació Aurora, Joan Escarré, els alcaldes Óscar Sánchez i Josep Fèlix Ballesteros, el director del Complex industrial de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font, i els dirigents de les dues entitats veïnals implicades en l’organització. “És la segona plantada en aquesta zona -explicava Font-, en la qual, després de l’incendi de fa tres anys, hi estem treballant per recuperar-la. Ens agrada participar en la recuperació ambiental de l’entorn on treballem, amb una especial atenció en l’àmbit del riu Francolí. Fa molts anys que estem col·laborant en la consolidació del bosc de Ribera al voltant de Tarragona i estàvem buscant la forma de trobar altres indrets” l’actual. “Estem contents de la implicació veïnal -comentava Font-, que hi participin gent d’escoles, instituts, agrupaments i convertir-ho en una festa popular per tal que tots els veïns de la zona s’impliquin en la recuperació del seu entorn”.

Font també posava especial èmfasi en en que “l’Associació Aurora no només fa avui la feina. Avui la veiem, però ells porten molt de temps preparant aquest terreny per la plantada i després en seran responsables del manteniment”. Pel que fa a aquesta darrera tasca, el responsable de Repsol demanava “la col·laboració de les persones que han participat a la plantada. No és només venir avui a plantar un arbre, sinó fer el seguiment vigilant-lo, que no surtin males herbes, posant-li aigua i garantint que això que han plantat avui pugui acabar sent un arbre en els propers anys. L’objectiu és consolidar el bosc de ribera”, reflexionava Font.

Òscar Sánchez: “Ja tenim tots els tràmits enllestits per la passera amb Centcelles”

Per la seva banda, l’alcalde de Constantí, Òscar Sánchez, destacava la “il·lusió” per col·laborar per segon any amb l’Associació Aurora per recuperar aquest tram del bosc de ribera. “És important per al nostre municipi en relació a temes com la cura dels camins públics”, explicava com un dels objectius del conveni signat al seu dia amb l’entitat. El batlle també ha confirmat que “ja tenim finalitzats els tràmits i tota la burocràcia” requerida per fer possible que “el Consell Comarcal del Tarragonès executi ja l’obra de la passera que ha d’unir el nucli urbà de la població amb el barri de Centcelles. Esperem poder tenir-la en funcionament en els propers mesos”.

Finalment, el batlle tarragoní es referia als esforços per recuperar “un espai que durant moltes dècades tant Tarragona com Constantí altres municpis teníem oblidat. I fins i tot era una problema, un lloc on la gent no hi volia anar. Era una cicatriu al mig de la ciutat o del poble. I en aquest moment -argumentava Josep Fèlix Ballesteros-, gràcies als treballadorsextraordinaris de l’Associació Aurora i a la dedicació i perseverança de la Fundación Repsol l’hen anat recuperant com un lloc de visita, de salut i per aprendre que la natura ha de ser respectada i valorada”. L’alcalde reconeixia que “vaig venir a la plantada des de fa dos anys i cada mes i mig vinc amb els meus fills per regar l’arbre que vam poder plantar. És una manera de trobar-se en família, fer una bona caminada i treure els plàstics que la gent deixa”, apuntava en format “d’avís per a navegants”.

Ballesteros arribava a la plantada arrossegant titulars medàtics que deixaven en mala situació la qualitat mediambiental de Tarragona. L’alcalde ha volgut rebatre aquesta impressió assegurant que “som la segona ciutat” catalana “de més de 20.000 habitants que tenim més zona verda per càpita”, sumant “les 2.400 hectàrees de zona verda més el Parc del Francolí, el propi riu i els espais que s’han anat recuperant. Jo diré la xifra aquesta setmana (durant la conferència de ciutat programada per aquest dijous), però com a comarca. perquè no hi ha dades desagregades, estem per sota de la mitjana catalana en contaminació atmosfèrica. Curiosament la més contaminada és Osona -comentava-, però a Tarragon agràcies als corrents d’aire permanents la contaminació es dilueix. Per tant, és veritat que vivim en un entorn industrial que pot donar l’aparença de ciutat molt contaminada, però no és així”.