Més de 2.000 ciclistes s’han concentrat aquest matí de diumenge a Riudoms, al Baix Camp, per recordar els dos ciclistes morts, d’uns 60 anys, diumenge passat a la carretera T-310, entre Riudoms i Montbrió, atropellats per un conductor que circulava sota els efectes de les drogues. Ciclistes, familiars i amics de les víctimes han marxat fins al punt del sinistre, on han fet una entrega floral i han penjat mallots dels ciclistes. En la protesta, el col·lectiu ha exigit l’enduriment del codi penal. “Volem que la pena màxima que ara està en quatre anys s’elevi a sis i que quan hi hagi més d’una víctima s’elevi fins a nou anys de presó”, ha reclamat l’advocat i secretari general de l’Associació de Ciclistes Professionals, Alfonso Triviño.
Entre les mesures exigides també han demanat que es contempli la fuga dels conductors com un delicte “autònom” i que les imprudències que causin lesionats o morts quan s’incompleixin les normes de trànsit tornin a incloure’s al Codi Penal. En aquest sentit, Joaquim Rodríguez, ‘Purito’, present en la mobilització, ha lamentat que el conductor estigui en llibertat.
Més de 2.000 ciclistes s’han aplegat al Passeig Germans Nebot al municipi de Riudoms per homenatjar a l’Iñaki i l’Esteban, els dos ciclistes atropellats el passat diumenge 5 d’agost, per un conductor que circulava de forma temerària i sota els efectes de les drogues. L’acte s’ha iniciat amb la lectura d’un manifest, i amb les paraules emotives de les dues filles de les víctimes.
Tot seguit, els ciclistes han recorregut els carrers de la vila fins a arribar al quilòmetre 8 de la T-310, entre Riudoms i Montbrió, on va tenir lloc el sinistre. En aquest punt, familiars, amics i autoritats han dipositat una ofrena floral davant de dues bicicletes penjades en record als ciclistes morts. A més, també han col·locat mallots a la mitjana de la carretera.
El col·lectiu de ciclistes ha reclamat que s’endureixi el codi penal per protegir a tots els que circulen per les carreteres, tant pel que fa a ciclistes com a les víctimes dels accidents i, també als passatgers i motoristes. De fet, demanen que s’elevin les penes de presó en els casos d’atropellaments fins a nou anys, quan hi hagi més d’una víctima i sigui provocat per l’alcohol, les drogues o conductes temeràries.
“No ens està agradant com s’està desenvolupant la reforma de la llei al Congrés dels Diputats”, ha afirmat Triviño. Per això, entre les reivindicacions, l’advocat ha demanat que el codi penal torni a incloure “una pena mínima, d’entre dos i divuit mesos”, per aquelles persones que “es salten una norma de trànsit, causant ferits i morts”, ha dit. “Això no està previst i no es pot consentir, perquè deixa a les víctimes als peus dels cavalls sense protecció del fiscal ni dels forenses judicials”, ha afegit l’advocat. En aquesta línia, l’advocat ha considerat que quan hi hagi “pluralitat d’afectats amb ferits i morts”, els casos menys greus haurien d’elevar la pena un grau, i així, passar dels quatre anys actuals, als sis. Mentre que pels accidents on es produeixin atropellaments massius les condemnes, sosté que s’hauria d’augmentar fins a nou anys de presó.
A més a més, el col·lectiu també ha exigit que es contempli com un delicte propi l’omissió del deure de socors. “Ha de ser un delicte autònom, no pot ser que surtin impunes els que es fuguin. Els han de jutjar perquè no saben el mal que han fet. És una plaga que els hi està sortint gratis en la majoria de casos”, ha reblat Triviño. Per aquesta raó, l’advocat ha criticat que es legisli més posant-se en la pell dels que causen els danys que no pas amb les víctimes. “Si causes un dany perquè no ha de tenir més pena que una sanció administrativa?”, s’ha preguntat Triviño.
El ‘Purito’, entre els ciclistes que han homenatjat les víctimes
Joaquim Rodríguez, ‘Purito’, s’ha volgut sumar a les mostres de suport a la família de les víctimes, com molts altres ciclistes professionals i retirats, com Javier Florencio. El ‘Purito’ ha afirmat que reclamen “justícia” i que les normes siguin “molt més dures”. El ciclista ha titllat l’actual llei “d’injusta” i, ha recordat que no només afecta el col·lectiu sinó a tothom.
Tant Joaquim Rodríguez com Javier Florencio han lamentat que el conductor que va provocar l’accident, estigui en llibertat. “Ens sentim indefensos, ho hem vist aquest cap de setmana, una persona drogada i beguda, al cap d’un dia està al carrer”, ha criticat Florencio. I és que afirma que malgrat que hi ha més radars i controls d’alcoholèmia, la perillositat pels ciclistes continua. “Desgraciadament a les set o vuit del matí, cada setmana ens està deixant un amic, i per això, volem una llei justa”, ha conclòs.
ACN
Equip de redacció