.

Entrega de les 10.123 signatures a la delegació del Govern de Tarragona.

Entrega de les 10.123 signatures a la delegació del Govern de Tarragona. Foto: Joan Marc Salvat

10.123 firmes en defensa de la sanitat pública i contra la “mercantilització” del sistema sanitari a Tarragona. Els Sindicats de la Junta de Personal de l’Hospital Universitar Joan XXIII de Tarragona, d’Atenció Primària de Tarragona i els Sindicats del Comitè d’Empresa de GIPSS (Sociosanitari Francolí de Tarragona), amb el suport d’altres organitzavions, han presentat aquest plec de signatures a la delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona.

La mobilització dels col·lectius en defensa de la sanitat pública a la ciutat s’ha accentuat arran de l’anunci, per part del departament de Salut de la Generalitat el març del 2013, de la creació d’un òrgan gestor de la sanitat a la ciutat. Gaspar González, president de la Junta de Personal del Joan XXIII, explica en què consisteix el pacte: “És un compromís entre diferents empreses de serveis sanitaris de Tarragona (Santa Tecla, l’Institut Català de la Salut a través de l’Hospital Joan XXIII, i GIPSS) per iniciar un procés d’un sistema capitatiu”. En altres paraules, “el Servei Català de la Salut posa uns diners i deixa que siguin les empreses qui acordin el repartiment de serveis a la ciutadania. Aquí és on veiem el risc, que aquesta distribució sigui orientada als interessos particulars i no als de la ciutadania”.

Un exemple d’aquest ‘modus operandi’, ha detallat González, el trobem en les operacions de galindons. Fa uns mesos, els pacients afectats per aquest tipus d’operacions va ser derivats de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona a la clínica privada CMQ de Reus.

Els sindicats apunten que el nou òrgan gestor “obre la porta a la mercantilització i és el pas previ a la privatització del model sanitari a Tarragona i Catalunya”. González ha matisat que “queda clar que s’incorporen criteris de mercantilització: es premiarà qui ho faci més barat i no qui ho faci millor. S’incorporen criteris de rendibilitat a l’hora de decidir si es planifica cap a un costat o cap a un altre. I és això el que considerem que no és acceptable”.

Els col·lectius en defensa de la sanitat pública veuen un clar paral·lelisme entre el procés endegat a Tarragona, i el cas sanitari a Lleida “on sí veiem un procés cap a la privatització”.

Afectació a la ciutadania

El president de la Junta de Personal del Joan XXIII ha explicat que l’afectació de cara a la ciutadania no es veurà “a curt termini” però “és ben visible des del punt de vista que seran els interessos privats els que determinin que un tipus d’operacions es facin en un lloc i no en un altre”.  Per tot, lamenta, “la mercantilització es notarà en la qualitat, en determinar quins serveis són els més adients o cap a on volem anar en quan al desenvolupament del terciarisme a Tarragona”.

Joan Marc Salvat