.

Fira del Batibull, edició de 1991 al carrer la Font. Fotografia Ferran Valero

Fira del Batibull, edició de 1991 al carrer la Font. Fotografia Ferran Valero

La projecció de pel·lícules recuperades a través del projecte Memòria Canongina inclòs com a secció del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví arriba a la tercera edició.

La primera va tenir lloc l’any 2021 amb el recordat homenatge als dos cineastes amateurs Antoni Guinovart i Joan Roig. L’any passat en el marc de la segona edició es van projectar des de carreres de rucs, passant per desfilades de moda i fins i tot vam poder veure Guillermina Mota al camp de futbol de la Canonja.

Enguany des de Memoria Canongina s’ha volgut fer un petit homenatge a l’escoltisme canongí perquè els escoltes estan de festa. Celebren 50 anys de la Fira del Batibull. A principis d’any va llençar una campanya específica per recuperar filmacions relacionades amb l’escoltisme, sortides, campament, activitats…

S’han pogut recuperar un total de set filmacions que provenen de famílies i antics escoltes canongins, i aquest divendres es projectaran juntament amb un recull de fotografies de les primeres colònies a Ulldemolins, l’any 1967. L’activitat està inclosa com un acte paral·lel a la 50 a edició de la Fira del Batibull.

Els títols de les diferents produccions són: Una cosa de nens (2005-2006), TV Cau Caps (1996-1997), Actuació Otxque! Batibull (1991), Corrua /cercavila Batibull (1982 i 1985), Campament Garrigots (1977), Compromís Llobatons/Daines (1976), S’ha de perdonar (1973), Colònies a Ulldemolins (1967).

Pel que fa als orígens de la fira del Batibull. Era la primavera de l’any 1973 quan per primera vegada, es va organitzar una fira de roses i llibres al voltant del dia de Sant Jordi, concretament va ser el diumenge dia 29 d’abril. La intenció d’aquest acte era fer-se notar i voler tenir presència social al poble, per aquest motiu els nois i noies de l’Agrupament Bisbe Borràs van organitzar paradetes amb treballs manuals i tallers per als infants al carrer.

L’escoltisme a la Canonja va arribar al 1965, on dos membres de la patrulla lliure de la Canonja van fer la primera promesa. L’any 1966 va tenir lloc el primer intent de formar un Agrupament però, sense gaire èxit. L’any 1967 tenen lloc unes colònies a Ulldemolins i és entre aquests anys, 1967 i 1968, quan probablement es va constituir l’Agrupament Bisbe Borràs. Durant aquests primers anys com Agrupament, el Cau es feia en diferents llocs del poble, a casa d’algun dels caps, als baixos d’algun veí, a les golfes d’algun edifici, etc. fins i tot, en situacions, quan no hi havia cap d’aquestes opcions, havien de fer Cau a l’aire lliure.