El proper dimecres 26 de novembre, una representació de Mare Terra Fundació Mediterrània es reunirà amb el fiscal de Medi Ambient de Tarragona, Ignacio Monreal. L’entitat ambiental presentarà al fiscal un informe elaborat pel seu servei jurídic en què plantegen una sèrie d’incògnites al voltant de la venda de la incineradora de Constantí.
Es tracta d’un document que els juristes de Mare Terra han confeccionat durant les darreres setmanes, després d’investigar si podria existir algun tipus d’il·legalitat en aquest procés de venda endegat per la Generalitat. Després de la trobada amb Ignacio Monreal, l’entitat decidirà si tira endavant el cas i el denuncia davant la justícia.
Tot va començar el gener de 2013, quan l’Agència Catalana de Residus va anunciar que posava a la venda aquesta planta gestionada per Grecat (Gestió de Residus Especials de Catalunya) per 42 milions d’euros, sense trobar cap comprador. Un any i mig després, va tornar a intentar-ho, tot i que disminuint el preu de sortida fins els 7,3 milions. És a dir, en poc més d’un any, ha reduït el valor de la planta (l’única d’aquest tipus que existeix a la Península Ibèrica) de manera dràstica.
Mare Terra Fundació Mediterrània considera que “un assumpte tan important” per a la salut de les persones i el medi ambient com és la gestió dels residus industrials especials (abans coneguts com ‘tòxics i perillosos’) “no pot estar únicament en mans d’una empresa privada”. La fundació defensa que la seguretat de les persones i del territori “és un servei públic” i, per tant, “no s’hauria de cercar un benefici econòmic”. També recorda que la gestió de la incineradora ja es troba ens mans privades. L’entitat ecologista, així mateix, creu que la substancial rebaixa que s’ha realitzat en el preu de sortida podria ser il·legal, ja que es tracta de diners públics.
Finalment, Mare Terra també té els seus dubtes “sobre el secretisme amb què s’ha dut a terme tot el procés”, tenint en compte que la fundació forma part de la comissió de seguretat de la planta “i no ha rebut cap tipus d’informació sobre aquesta operació”.
En aquest sentit, el president de l’entitat, Ángel Juárez, ha explicat que “ells estan acostumats a treballar d’una manera totalment opaca, i no hauria de ser així, tenint en compte la funció que compleixen”. “De fet”, ha continuat Juárez, “tothom es va assabentar per la premsa que estaven estudiant si destruir una part de les armes químiques procedents de Síria. No ho sabia ni l’Ajuntament de Constantí. I quan parlem de la seguretat de les persones i de diners públics, cal que la informació sigui clara i tots puguem saber què s’està coent”.