El president de la Generalitat, Artur Mas, ha deixat de banda per un dia el sobiranisme en un parlament institucional, el de la diada de Sant Jordi. Mas ha destacat tant la unitat de la societat catalana com la seva diversitat aprofitant el seu missatge amb motiu de la Diada. “Així és com fem les coses i com les farem”, ha remarcat. “Oferirem al món el gran espectacle del mosaic de la societat catalana, participant activament, incorporant la diversitat i celebrem el que uneix. Així és com ens agrada fer les coses i així és com les farem”, ha subratllat en el que ha estat l’única al·lusió política que ha fet Mas durant el seu discurs. El president ha animat els catalans a celebrar la festa de Sant Jordi, a penjar la senyera al balcó i comprar llibres en català.
Mas ha felicitat la Diada de Sant Jordi als catalans, una celebració de la “cultura i la convivència”, tot recordant l’origen de la festa i la seva antiguitat. El president ha subratllat que la rosa es regala des del segle XV i que el mateix dietari de la Generalitat recull com el 17 d’abril del 1459 es va fer pública una crida als carrers perquè tothom celebrés la festa de Sant Jordi. “Així ho havien establert les Corts Catalanes, un dels parlaments més antics del món”, ha apuntat Mas, que ha afegit que la Diada es va celebrar també a la Barcelona assetjada del 1714 i que va ser la Mancomunitat qui va tornar a impulsar la commemoració d’aquest dia.
I això és el que ha fet enguany el president de la Generalitat, animar el poble català a regalar una rosa o un llibre, cadascú “en la mesura que pugui”, a penjar la senyera al balcó i a “trencar una llança pels llibres en la nostra llengua”. Segons Mas, és molt bonic que l’element representatiu d’aquest dia sigui precisament regalar, perquè “parla molt del poble català, de la seva manera de ser i de fer”.