Europa està immersa en un procés per reescriure el seu futur i en això la ciutadania hi té un paper fonamenta. És important i vital que els ciutadans i ciutadanes, sobretot els joves, s’impliquin en els debats per escriure el futur que volem que sigui aquesta unió de països bàsicament perquè ells i elles són el futur.
L’eina que pretén dinamitzar aquest canvi és la Conferència sobre el Futur d’Europa. L’objectiu és rellançar el projecte democràtic implicant tots els ciutadans europeus i la societat civil per a debatre sobre els reptes i prioritats per encarar el demà. Està previst que a la primavera del 2022 com a molt tard, la Conferència arribi a unes conclusions i que aporti les orientacions sobre el nou rumb.
Tots som conscients que cal avançar cap a una Europa que estigui realment al servei de les persones, els seus pobles i les seves nacions. La Unió Europea ha de portar per bandera els drets humans i la defensa de la democràcia i ser un agent actiu que ha de liderar de manera molt efectiva i urgent els reptes globals que tenim a sobre, com el canvi climàtic, la pandèmia, l’envelliment de la població, la transformació digital, les desigualtats entre persones i territoris, els fluxos migratoris, els conflictes armats o la universalització dels drets humans, entre molt altres.
És imprescindible tenir una Europa que aposti per la gent, que fomenti el capital humà com a base per a la recerca i la innovació i que garanteixi de desenvolupament. I evidentment, és urgent caminar cap a una economia més forta, basada en la justícia social i l’ocupació. A més, necessitem una Europa plural, que respecti la diversitat nacional, cultural i lingüística de tots els països que en formen part.
Davant d’aquest escenari que hi ha sobre la taula, a Tarragona no podem, ni volem, ser uns simples espectadors. Volem incidir en traçar el futur d’Europa. Per tot plegat és important prendre’n part, cal que puguem dir el que pensem de tot plegat i poder anar fent puntades per poder enfilar el futur que volem.
A la ciutat s’han portat a terme algunes accions des de l’oficina d’Europe Direct, com l’obra de teatre “La Idea d’Europa” i un posterior debat amb conclusions que es va celebrar el 22 d’octubre a la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili. Va ser una jornada molt enriquidora. Els alumnes universitaris van plantejar temes molt i molt actuals que fan referència als valors i drets, sobretot la discriminació i la violència. Una de les propostes dels alumnes va ser la creació d’una institució formada per experts que faci un acompanyament a les víctimes perquè se sentin segures i s’acabi amb aquesta xacra, a partir d’un protocol, el qual arribaria al Parlament Europeu i que acabaria traduint-se en directius comunitàries per encarar-ho.
Per altra banda, fa uns dies a l’Institut Martí i Franquès es va fer una simulació del Parlament Europeu, amb alumnes de segon de Batxillerat. Aquesta experiència ens va demostrar que a Tarragona tenim uns ciutadans preocupats pel futur i preparats per encarar el camí per a canviar-lo.
De cara al 2022, les activitats continuaran amb una nova representació de l’obra de teatre “La Idea d’Europa” i un posterior debat amb les conclusions que se n’hagin pogut extreure, el 9 de febrer, i també se celebraran diferents debats on es posaran a sobre la taula temes tan rellevants com medi ambient, gènere o ocupació, entre molts altres.
És hora seguir dibuixant el futur que necessitem i no hi ha res millor que fer-ho amb la implicació de tota la ciutadania. Així que, som-hi. Participeu-hi!
Manel Castaño és regidor de l’Ajuntament de Tarragona
Equip de redacció