.

Una de les activitats dutes a terme. Foto: Cedida

Una de les activitats dutes a terme. Foto: Cedida

La novena edició del Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona arriba al seu final aquest cap de setmana amb un balanç molt positiu per part del públic, els participants i l’organització. El certamen fotogràfic ha ofert una programació ben diversa a diferents espais de la ciutat, que enguany sha dut a terme en el marc duna societat convulsada per la guerra, incorporant així aquesta temàtica com a fil conductor des de diversos vessants.  

La consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha valorat molt positivament l’edició. “Estem contentes i satisfetes amb l’acollida, repercussió i participació de l’Scan d’enguany, que ha tornat amb les energies renovades i aquest nou format de temàtica fixa. És una aposta clara i positiva per la ciutat i pel territori  i ja tenim la mirada posada en ledició del 2023, tot seguint el caràcter anual que ja vam anunciar”, ha manifestat Solé. 

Durant prop de dos mesos, SCAN ha tornat a fer de Tarragona un referent de qualitat en el si de la comunitat fotogràfica i la cultura visual a través de propostes com lexposició “Wartime!” de Talent Latent 2022, el Full Contact, lSCAN Photobooks, els Diàlegs SCAN, les visites guiades i els tallers realitzats a través de lSCAN Actiu als barris i el BiblioSCAN, entre altres.  

La més concorreguda ha estat lexposició de Talent Latent, enguany ubicada a Les Golfes de la Casa Canals, seu de Mèdol – Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona, on shan ofert diverses visites comentades. Sota el títol de Wartime!”, comissariada per Sema DAcosta i formada pels treballs dun total de 9 artistes nacionals i internacionals que reflexionaven sobre diferents punts de vista de la guerra, la mostra va tancar les seves portes el passat diumenge.  

Una de les novetats daquest any ha estat lorganització de la primera edició dels Diàlegs SCANtres converses dirigides per la comissària Alexandra Laudo. Un espai del festival pensat específicament per aprofundir en el mitjà fotogràfic i la cultura audiovisual. 

Per altra banda, lorganització també vol remarcar l’èxit de les activitats que shan dut a terme sota el paraigua dSCAN Actiu, especialment als barris de Tarragona. Aquest programa ha inclòs la Ruta fotogràfica SCAN inspirada en la Guerra a Tarragona i diversos tallers de fotografia com ara A primera línia, amb Carles Uriarte i Bloc 23; taller de cianotípies per a persones de lassociació ONADA amb CliCme o Guerra a la vista!, dAndrés Hispano i Fèlix Pérez-Hita, entre altres. 

A més, sota el nom de BiblioSCAN, la Biblioteca Pepita Ferrer i la Biblioteca Pública de Tarragona van preparar un llistat de llibres recomanats sobre fotografia i entorn de la temàtica del festival que shan pogut consultar a les seves respectives seus. 

Aquest cap de setmana es realitzaran les darreres activitats del festival al MAMT i a El Pàrquing 
Fins aquest diumenge 15 de gener encara es pot visitar al MAMT lexposició “Get ready” de Marcel Pey i SCAN Photobooks “War at a distance”, una selecció de llibres internacionals de producció independent que promouen una actitud crítica amb el relat mediàtic dominant sobre la guerra. La seva comissària, Natasha Christia, realitzarà una última visita comentada al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona demà divendres 13 de gener, a les 18 h. També, el mateix divendres, a les 19 h, l’artista visual i fundador dArqueologia del Punt de Vista, Ricard Martínez oferirà la conferència La imatge reclutada”, una trobada entorn del rol de la fotografia com a mitjà de propaganda durant la Guerra Civil a través del seu mitjà de difusió principal: la pàgina impresa. 

Per altra banda, aquest cap de setmana també hi ha programada la xerrada La construcció de la por com a eina de dominació’ a càrrec de lautor Jordi Martí i Lo Diable Gros. Aquesta serà la darrera activitat del festival que se celebrarà amb motiu del finissage de lexposició “El triomf de la por – SPAM” a El Pàrquing (Els Pallaresos).  

A més, a lEspai Turisme de Tarragona i fins al 29 de gener encara es podrà veure la mostra de les millors fotografies seleccionades dentre les que van fer les persones que van participar a la ruta fotogràfica SCAN, celebrada els passats dies 10 i 11 de novembre, amb la col·laboració de Centres Cívics Tarragona i Universitat Rovira i Virgili.  Lexposició, que ha comptat amb lassessorament del divulgador dhistòria local Ramon Aloguín Pallach, és un mapa visual que ajudarà a descobrir els rastres que la Guerra del Francès i la Guerra Civil espanyola han deixat en els murs, carrers i places de Tarragona.