.

La regidora Montse Adan, amb els responsables de la Guàrdia Urbana i de Domini Públic, en la presentació de la proposta. Foto: Cedida

El govern municipal de l’Ajuntament de Tarragona ha presentat aquest divendres a la Comissió d’Estudi de l’Ordenança de Terrasses el Reglament Sancionador d’aquesta normativa i una de les conseqüències més greus de l’incompliment de la nova ordenança pot arribar a comportar retirades en casos molt greus. Malgrat això, tot i contemplar aquestes mesures més dràstiques, el fet més valorat que s’ha exposat després de la reunió constituïda per representants dels diferents grups municipals, tècnics municipals i la Guàrdia Urbana, és que es l’ordenança disposarà d’un règim més fàcil d’aplicar que l’actual i pot acabar amb la impunitat.

Els punts principals d’aquest règim són la classificació de les infraccions que, a partir d’ara, queden recollides en la nova normativa (Art.37). Aquesta divideix les infraccions en molt greus, greus i lleus. La nova ordenança també detalla els casos i les circumstàncies que comporten la determinació de cada tipus d’infracció. A més, la comissió de tres vulneracions de caràcter lleu comportaran una de greu. I tres de greus suposaran una de molt greu.

Les sancions que corresponen a cadascuna d’aquestes infraccions tindran en compte diferents components, sobretot el d’un fet que pertorbi de forma rellevant  la convivència i que afecti de manera greu, immediata i directa la tranquil·litat o l’exercici de drets legítims d’altres persones, o el normal desenvolupament d’activitats de tota classe, la salubritat o l’ornament públics.

Les sancions (Art.41) per infraccions lleus seran d’entre 100 euros i 750 euros, en el cas de les greus, les multes oscil·laran entre els 751 euros i els 1.500 euros, i per a les lleus, la normativa preveu sancions que van dels 1.501 euros als 3.000 euros.


Altres notícies:


La normativa (Art.42) preveu que les sancions siguin sempre proporcionades a la gravetat dels fets i a les circumstàncies concretes de cada cas. L’òrgan sancionador, per tant, haurà de graduar l’aplicació de les multes establertes en la nova normativa. La prescripció (Art.44) de les infraccions i sancions també queda recollida en el nou reglament.

Els horaris de compliment (Art.15) plantejats han seguit la línia marcada d’apostar per la unificació dels mateixos. D’aquesta manera es diferencia els horaris de diumenge a dijous (fins a les 00.00h) i els dels divendres, dissabtes i vigílies de festius (fins a la 1.00h) a l’hivern. En horari d’estiu, l’obertura de terrasses s’amplia els divendres, dissabtes i vigílies de festiu (fins a les 2.00h). També es tenen en compte dates especials com Nadal o Setmana Santa.

La consellera de Turisme, Promoció Econòmica i Comerç, Montse Adan, ha explicat els detalls del Règim de Sancions de l’Ordenança de Terrasses. Adan considera que “fent una comparativa amb d’altres ciutats, la nostra normativa podria haver sigut molt més restrictiva i es podria comparar amb la que té vigent actualment una ciutat com Girona”. Ha assegurat que “hem escoltat l’hostaleria, la ciutadania i hem intentat crear una ordenança que doni resposta tant a les peticions d’uns com a les dels altres. Està clar que no agradarà tothom. Però cal dir que aquesta és una proposta viva. Que no tenim cap problema en escoltar i prendre nota de suggeriments per part de partits i entitats que puguin millorar la nostra proposta actual”.

L’objectiu: acabar amb la impunitat

L’objectiu que complirà aquesta ordenança “és el d’acabar amb la impunitat d’uns pocs i afavorir el benestar general de la majoria. A Tarragona l’hostaleria i els ciutadans han de poder conviure i, la nova normativa permetrà que aquesta convivència millori perquè ara tindrem eines per aconseguir-ho. El nou règim posa fi a aquesta sensació actual que potser pot sortir a compte el fet de no complir les normes”.

Ha afegit que “la màxima sanció que hem previst és igual que la que hi havia fins ara. Però aquest nou marc sancionador sí ens dona les eines que necessitàvem per fer complir l’Ordenança”.

També s’ha creat una Comissió Tècnica encarregada d’analitzar aquells casos que puguin ser objecte d’excepcions o casos que, per algun motiu, calgui estudiar de forma concreta i detallada. A més, aquesta comissió es reunirà de forma mensual per repassar el compliment de l’ordenança a la ciutat.

Adan, acompanyada de l’intendent de la Guàrdia Urbana, Manuel Vázquez, i el responsable de Domini Públic, Francisco Domínguez, ha deixat clar que “hi haurà un marge important de temps per a dur a terme una campanya de comunicació i pedagògica intensa i clara entre el sector abans d’aplicar aquesta normativa. Volem que l’hostaleria sigui coneixedora de la mateixa i tingui marge per poder-la complir sense cap mena de problema.  Anirem porta a porta perquè rebin tota la informació necessària”.

Calendari per l’aprovació

El calendari dona marge als membres de la Comissió d’Estudi fins al proper 13 de setembre perquè presentin esmenes al text exposat avui si així ho consideren oportú. A partir d’aquí, s’elaborarà el nou document amb les esmenes admeses incorporades, hi haurà una sessió de debat d’aquestes esmenes i la votació del text final. El text aprovat per la Comissió d’Estudi passarà a votació i aprovació a la Comissió d’Informació i Seguiment (CIS) de Territori per arribar a plenari per a una aprovació inicial. A partir de l’aprovació inicial al plenari, s’obrirà un període d’al·legacions que conduirà a l’aprovació definitiva del text.