L’oposició de Torredembarra inicia els contactes per tirar endavant una moció de censura. “Ens hi veiem abocats per la irresponsabilitat de CiU”, ha afirmat el regidor socialista Enric Grangel. El PSC buscarà la complicitat dels altres tres grups a l’oposició, ERC, ABG i ADT, per consensuar una figura de consens i tirar endavant la moció. L’oposició no vol que Torredembarra segueixi sense govern. “El temps d’espera s’ha acabat, agafarem les regnes per garantir la governabilitat del consistori”, ha declarat el portaveu del grup del PSC, Jordi Solé, el qual ha criticat el “joc de confusió” de Convergència en anunciar la dimissió de l’alcalde Daniel Masagué, però que aquest es resisteixi a presentar-la.
“Lamentem el paper que juga CiU, és d’una gran irresponsabilitat anunciar una dimissió imminent quan no era cert, i dir per twitter que es farà en les properes setmanes”, ha criticat el portaveu socialista, només iniciar la roda de premsa convocada, com a principal grup a l’oposició. “O ens diuen què pensen fer avui mateix o demà presentem la moció de censura amb la màxima urgència, de fet, aquesta tarda ja ens reunim tots els grups a l’oposició”, ha avisat el portaveu socialista.
La moció de censura és una opció que els socialistes sempre havien deixat a la “rereguarda”, però ara asseguren que no tenen més remei que portar-la a terme, de bracet amb la resta de regidors no imputats. “No tenim govern, després de la dimissió de l’alcaldessa accidental Francisca Felguera de tots els seus càrrecs, no podem estar desemparats”, ha afirmat Solé. “La gent no sap ni tan sols el programa de la festa major perquè no s’ha editat”, ha posat d’exemple el portaveu del grup.
Per tirar endavant la moció de censura, els grups a l’oposició hauran de buscar una figura de consens i sonen diversos noms. D’una banda, s’especula que el portaveu d’ERC, Eduard Rovira, pugui assumir aquest rol, però a la vegada aquest apunta que la persona més adequada és el regidor socialista Enric Grangel, qui va ser cap de llista socialista a les últimes eleccions municipals. El ball de números és complicat, però el PSC es mostra convençut que la suma -de 9 regidors- per fer la moció és possible.
Amb un govern tocat de mort -alcalde a la presó, alcaldessa accidental que renuncia, i els regidors de CiU, PP i GIT fora del govern-, l’oposició té clar que amb els 3 regidors del PSC, els 2 d’ERC -amb l’afegit que la regidora republicana Montse Gassull des d’avui és regidora no adscrita, però igualment donarà suport a la moció-, els 2 d’ABG i la regidora d’ADT, cal sumar alguna força més. En aquest sentit, les dues úniques regidores de CiU i PP, Rosa Maria Guasch i Núria Gómez, poden acabar sent decisòries.
Les opinions de Guasch (CiU) i Gómez (PP)
L’única regidora de CiU no imputada en el cas, Rosa Maria Guasch, creu que la solució d’un govern municipal de concentració pot convertir-se en la millor opció per desencallar institucional i políticament la situació de l’Ajuntament. Confia que les negociacions amb els diferents grups de l’oposició, als quals CiU ha ofert l’escenari d’un executiu de consens, puguin donar fruit durant els pròxims dos o tres dies. Guasch, però, no descarta que alguns dels regidors convergents imputats puguin participar en aquest nou equip de govern per una suposada menor implicació. “S’haurà de negociar. Per part de l’oposició també hi ha imputats en altres casos. En el nostre cas, hi ha gent imputada però en un grau molt petit. Ho hem de parlar”, ha avançat.
Per contra, la regidora i portaveu del PP a l’Ajuntament de Torredembarra, Núria Gómez, s’ha mostrat taxativa al respecte i ha avançat que no acceptaran la fórmula del govern de concentració amb imputats. “Tal i com vam dir en un primer moment exigim que tots els imputats en aquest cas dimiteixin i renunciïn a la seva acta de regidors. Sí que es pot fer un govern de concentració, però no amb imputats. No participarem amb cap govern on hi hagi imputats en aquest cas concret, mantenint el respecte a les persones i presumpció d’innocència. Han sortit lliures però amb càrrecs, per tant és obvi que han de fer el mateix que va fer el regidor del PP -José Oviedo- per deixar passar altres persones i que hagi una regeneració política”, ha argumentat Gómez.
Tant Guasch com Gómez, des de les seves respectives posicions, han mostrat la seva sorpresa pel fet que encara no s’hagi concretat l’anunciada dimissió de l’alcalde, Daniel Masagué. “Teníem entès que plegava i es feia efectiu. Els regidors imputats han dimitit i jo m’hi vaig sumar per posar ordre. Així no es pot continuar”, ha manifestat la regidora convergent, contrariada davant el fet que l’alcalde s’hagi “fet enrere” en la seva intenció inicial anunciada a través de l’executiva nacional de partit. “Sorprèn molt. Les notícies semblaven fefaents. S’ha fet enrere i no s’adequa al que es va dir”, ha declarat Gómez, tot reclamant a la direcció de CiU que es defineixi clarament al respecte.
Sobre la possibilitat que Felguera hagués pogut proposat l’alcaldia a la regidora popular, els socialistes tenen clar que s’hi oposen rotundament. “Pot estar imputada en un parell de mesos en el cas que encara és als jutjats, en el qual ja tenim imputada la cap de contractació”, han retret. “No podem proposar un alcalde que arribi amb un peu coix, hem de poder garantir que compleixi els 8 anys que queden de mandat”, ha conclòs Solé. En aquest sentit, hi coincideixen ERC i Alternativa Baix Gaià.
ERC i ABG aposten per la moció
Tant els portaveus d’ERC com d’ABG han coincidit amb els socialistes que la moció de censura és el camí que els hi queda per garantir la governabilitat del consistori. El portaveu republicà Eduard Rovira ha lamentat el “joc estrany” de CiU davant l’anunci d’una dimissió de Masagué que no té data, i ha assegurat que s’han vist obligats a “provocar” una moció de censura. “Sabem que és complicada perquè necessitem nou regidors i els números són difícils d’aconseguir”, ha afegit. En aquestes negociacions que s’inicien aquest dimarts també es plantejarà el nom del futur alcalde, una persona de consens que, pel republicà, podria ser el socialista Enric Grangel. “Té experiència tant al govern com a l’oposició i, a més, ja ha anunciat que no es presentarà a les pròximes eleccions”, ha apuntat.
Per la seva part, el portaveu d’ABG, Lluís Suñé, ha coincidit en afirmar que “el temps d’espera s’ha acabat” i que cal que les forces polítiques s’asseguin a la taula per trobar una fórmula que permeti que Torredembarra “disposi dignament d’un govern”. Suñé creu que cal moure fils ràpid per poder presentar, si es pot, aquesta mateixa setmana la moció de censura si l’alcalde, des de la presó, no presenta la dimissió. “Davant d’un moment excepcional cal una proposta excepcional”, ha afegit.