La creació d’una àrea metropolitana del taxi al Camp de Tarragona es troba en un carreró sense sortida. Així ho ha reconegut el responsable de Territori i Sostenibilitat al Camp de Tarragona, Cèsar Puig: “Serà molt difícil que es faci perquè ni Salou ni Reus estan per la feina”. Tarragona és l’única agrupació que estaria a favor d’aquesta àrea de prestació conjunta que promou el Govern però Puig considera que “és molt difícil implantar una zona de treball compartit si no hi ha consens entre totes les associacions”. Amb aquest horitzó, la Generalitat s’ha vist obligada a aparcar la qüestió de l’àrea metropolitana, fins a nova data.
Arran la notícia que van destapar Reusdigital.cat i Tarragona21 sobre els passos endavant per concretar una àrea de prestació conjunta del taxi al Camp de Tarragona, representants de les associacions professionals (Tarragona, Reus, Salou, Cambrils, la Pineda i Vila-seca) han mantingut trobades informals durant el mes de setembre per fer un intercanvi d’impressions. Al seu torn, la voluntat de la Generalitat és clara: crear una radi d’acció arreu del Camp de Tarragona on tots els taxistes dels diferents municipis puguin treballar sense diferenciar els límits territorials i, per tant, poder oferir un millor servei a l’usuari final.
Finalment, però, les reticències han superat el consens i el Govern no es veu amb cor d’imposar “per decret” una mesura controvertida, tal i com ha explicat a Tarragona21 el responsable de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat al Camp de Tarragona, Cèsar Puig. Ell mateix ha detallat clarament quins són els principals esculls: “Reus i Salou no volen perdre l’exclusivitat de càrrega als seus municipis”.
De forma velada, el representant del Govern fa referència a l’Aeroport de Reus, les instal·lacions de PortAventura i l’atractiu turístic de la Costa Daurada durant els mesos d’estiu. Són els actius que més feina donen a les agrupacions de taxistes de les respectives poblacions i no estan disposades a obrir-ne la veda.
L’Aeroport de Reus no és negociable
El president de l’Agrupació de Taxis de Reus i de l’Associació Provincial del Taxi de Tarragona, Joaquim Olivé, no veu clara la implantació d’una àrea metropolitana i menys encara si això significa perdre la prioritat a l’Aeroport de la capital del Baix Camp: “Volem que un taxi de fora de Reus pugui fer parada a l’Aeroport? A Reus han de donar servei els taxis de Reus, que per això ho som”.
Sobre el cas de Salou, Olivé defensa que els taxistes de la capital de la Costa Daurada “ja estan donant un molt bon servei i quan una cosa funciona millor no tocar-la”. El portaveu dels taxis a la demarcació considera que si s’apliquessin els plans de la Generalitat “a l’estiu tots aniríem a la costa i deixaríem els pobles sense taxis”.
Olivé reitera que “primer cal que arribi la feina i després ja parlarem d’una àrea conjunta”; i afegeix que “el concepte àrea metropolitana ha quedat antiquat, no serviria per dinamitzar la feina i potser servia per Barcelona però no per aquí”. Per tot, proposa alternatives com una central única de telèfons que distribueixi la feina per cada població.
El Govern canviarà el règim de càrrega a l’estació de l’AVE
On sí hi haurà canvis abans d’acabar l’any és en el règim de càrrega dels taxistes a l’estació de l’AVE de Camp de Tarragona, que funciona segons un decret aprovat el 2006. El director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Pere Padrosa i Pierre, signarà en les properes setmanes els següents canvis relatius a l’estació de ferrocarril.
Perafort i la Secuita seguiran tenint prioritat a l’hora d’encotxar passatgers respectes els taxistes de poblacions veïnes a l’estació de l’AVE, però amb matisos. Perafort i la Secuita perdran el torn quan el client o usuari hagi establert “contacte verbal amb un altre taxista de la zona per l’absència temporal dels taxistes” d’aquests dos pobles. En segon lloc, quan un grup de cinc persones o més vulguin disposar d’un monovolum i, aquest, no estigui disponible per cap dels professionals de Perafort ni la Secuita.
Per últim, Transports vol normalitzar aquells “contractes superiors a tres mesos que vinculen taxistes d’altres poblacions amb passatgers de l’AVE”. El responsable de Territori, Cèsar Puig, ho exemplifica amb el cas dels treballadors de Repsol o els maquinistes de Renfe “que van i venen molt sovint i tenen un contracte amb una empresa que els porta cada dia”.
Joan Marc Salvat