.

La xerrada s’adreçava ciutadania i associacions per aprofundir en els models de comunitats energètiques. Foto: Cedida

Aquesta setmana s’ha celebrat a la Biblioteca Municipal de Constantí una jornada informativa sobre comunitats energètiques, organitzada per l’Oficina de Transició Energètica del Tarragonès (OCITE) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí. La xerrada s’adreçava la ciutadania en general, associacions i comunitats de veïns i veïnes i ha permès aprofundir en els models de comunitats energètiques i explorar les seves aplicacions des d’un context local.

L’Oficina Comarcal d’Impuls a la Transició Energètica, promoguda pel Consell Comarcal del Tarragonès, és un servei de suport a iniciatives locals vinculades al canvi de model energètic. El seu objectiu és aportar coneixement tècnic i acompanyar, assessorar i coordinar les accions entre administracions, empreses i ciutadania per avançar cap a un model energètic més just, participatiu, democràtic i sostenible.

L’Oficina de Transició Energètica del Tarragonès ha dut a terme en els darrers mesos diversos assessoraments a ajuntaments de la comarca sobre el potencial solar de les cobertes dels seus edificis públics. Els estudis realitzats mostren resultats molt prometedors, amb estalvis econòmics i energètics considerables que podrien assolir-se mitjançant la instal·lació de plaques solars.

Els resultats mostren una gran oportunitat per fer instal·lacions d’autoconsum col·lectiu que permetin aprofitar fins a un 80 % l’energia produïda. En alguns casos, l’estalvi anual suposaria un retorn de la inversió de menys de 4 anys, i per tant, són inversions molt interessants des del punt de vista econòmic. A més, aquestes instal·lacions evitarien un gran volum d’emissions de CO2 a l’atmosfera cada any, contribuint als compromisos signats per alguns ajuntaments a través del Pacte dels Alcaldes. En el cas de Constantí, actualment, s’està treballant en la seva avaluació, la qual tot apunta que també serà molt efectiva.