L’Institut Escola l’Agulla del Catllar ha tornat a l’activitat aquest dilluns després de més de dos mesos d’aturada obligada pel coronavirus. En la jornada del retorn només han assistit tres de la trentena d’alumnes que esperaven, d’un total de més de 450 que hi ha habitualment. Malgrat no hi ha pogut haver contacte físic, estudiants i professors han estat contents de retrobar-se. Per evitar massificacions han determinat hores d’entrada diferents per cada curs i cada dia hi haurà nivells diferents. Paral·lelament, a la llar d’infants municipal han tingut sis infants, principalment fills de personal sanitari. Les mesures per garantir el distanciament social i la neteja són presents tant a l’entrada com en diferents espais dels centres.
El matí a l’Institut Escola l’Agulla del Catllar ha estat més tranquil del previst. Les mesures de seguretat que ha establert l’equip docent pràcticament no s’han hagut de posar en pràctica, ja que la presència d’alumnes ha estat molt inferior a l’esperada. A primera hora no n’ha vingut cap i no ha estat fins a les onze del matí, quan hi havia prevista l’arribada dels de cinquè de primària, quan n’han arribat tres. L’Elsa, el Nicolás i l’Álex han estat els primers en trepitjar el centre després de més de dos mesos.
“Tenia ganes de tornar a l’escola per veure la professora i per aprendre com haurà de ser l’any que ve. He enyorat els amics perquè m’agrada més estar a l’escola que fer-ho tot amb l’ordinador”, ha explicat l’Elsa. La primera classe s’ha centrat en la vessant d’acompanyament emocional, fent que els joves expliquessin com s’han sentit aquest temps i les seves experiències personals.
També els mestres desitjaven trepitjar de nou les aules. En el cas de P5 però, la professora Pili s’ha quedat sola. “Esperàvem cinc nens, suposo que els pares s’ho han pogut arreglar”, ha comentat resignada. Pili destaca que en el cas d’educació infantil han preparat taules separades. “Cadascú té els seus colors, i al pati juguen només amb la seva joguina i han de mantenir les distàncies”, ha concretat. En la seva opinió, amb els més petits les mesures són més complicades d’aplicar i també de fer entendre, ja que “la seva vida és interactuar i tocar-se”. De fet, part de l’aprenentatge es fa a través del tacte.
Per garantir la seguretat el centre ha aplicat les indicacions del departament d’Educació. “Hem dividit la porta d’entrada en dos parts, als nivells superiors hem marcat quina taula es pot fer servir i quina no, la neteja de mans s’ha de fer sovint…”, ha indicat el director, Francesc Seritjol. Sobre la poca presència d’estudiants, Seritjol ho ha atribuït a que després de setmanes de confinament, les famílies ja tenen els mecanismes per garantir la cura dels menors i “l’horari de nou a una a molts no els hi solucionava la situació laboral”. Així doncs, el curs seguirà telemàticament fins el 19 de juny.
Nervis a la llar d’infants
A la llar d’infants municipal del Catllar també s’han hagut d’adaptar a una “situació totalment nova”, ha indicat la seva directora, Coia Dolç. “Hi havia nervis per tots cantons. No sabíem com reaccionarien els nens després de dos mesos i mig. Ho hem preparat tot molt i hem enviat el protocol a les famílies amb un vídeo explicatiu en forma de conte per als nens”, ha apuntat.
Han tingut sis infants, que des del primer moment s’han adaptat a la situació. “Quan ens han vist han fet el ‘clic'”, ha assenyalat Dolç. En el cas dels nens tan petits el vincle afectiu és part del treball diari. “Sempre portem el gel hidroalcohòlic al damunt per poder-nos rentar les mans després que ens hagin tocat”, ha remarcat. Per garantir millor la distància de seguretat, allarguen les estades al pati.
Roger Segura – ACN
Equip de redacció