Quan tot just falta un mes perquè s’iniciï, per fi, la competició de la Copa Catalunya Femenina, el TGN Bàsquet ha incorporat una pivot camerunesa que ha de servir per reforçar el joc interior del conjunt lila en el seu retorn a la màxima divisió del bàsquet català. Linda Victorine Ndoli, (22 de juny del 1995 i 1m92) és una jugadora que ha competit en la lliga de Tailàndia els set últims anys. De fet, Ndoli, que va néixer a la població de Yaoundé, va començar a jugar a bàsquet a l’Onix Basketball Academy, una escola de bàsquet fundada fa 20 anys en aquesta mateixa població del Camerun. La nova jugadora del TGN Bàsquet va entrar a formar part d’aquesta escola de bàsquet quan tenia 15 anys i sense haver jugat mai a l’esport de la cistella. «No va ser fàcil a l’inici perquè havia d’entrenar amb jugadors i jugadores que sí que feia anys que jugaven», va dir Linda Victorine Ndoli en una entrevista ara fa un any.
Però la seva progressió va ser enorme i ho va fer molt de pressa perquè quan tenia 17 anys va ser preseleccionada amb la selecció absoluta del Camerun. Més endavant hi hauria més convocatòries, però Ndoli explica que no hi va poder anar pels seus compromisos esportius en el que aleshores ja era el seu nou equip a Tailàndia.
Només quatre anys més tard, la jugadora camerunesa va decidir fer les maletes i viatjar a Tailàndia, país on ha jugat les últimes temporades. Allí va formar part de la universitat d’Sripatum (Bangkok), on compaginava els seus estudis de direcció i administració d’empreses i de comerç internacional amb l’equip de la universitat, amb qui va guanyar cinc campionats, sent nomenada dues vegades MVP de la competició. Ndoli va continuar jugant amb Sripatum en la lliga nacional tailandesa que, però, va quedar suspesa per culpa de la Covid-19. «Primer havia pensat anar als Estats Units, però va aparèixer l’oportunitat d’estudiar de franc a Sripatum i combinar-ho amb el bàsquet. I així ho vaig fer», diu la pivot camerunesa, que destaca que l’adaptació a un país amb una cultura tan diferent de la seva —especialment la llengua, perquè el màster que estava fent fins ara (MBA), ho feia en tailandès— no va ser fàcil. «És una cultura diferent. Allà no pots demostrar si estàs empipada amb algú, sempre has de ser correcte. Això, en certa manera, condiciona el teu esperit lluitador. També hi ha restriccions professionals perquè una persona de raça negra no pot treballar en allò que vulgui, sinó que només pot ser professora», diu.
Admiradora del bàsquet espanyol
«Espanya és la segona potència del bàsquet mundial rere els Estats Units. He vist molts partits de bàsquet femení de la selecció espanyola i, tot i que no recordo el nom de les jugadores, m’encanta veure-les jugar», diu Ndoli, que arriba amb moltes ganes de fer grans coses amb la samarreta lila: «Treballaré amb molt d’entusiasme juntament amb les companyes. Si treballem totes en grup, som capaces de qualsevol cosa, fins i tot de ser campiones!».
Ndoli es defineix com una jugadora que té un paper específic dins la pista: «Amb la meva alçada, jugo a prop del cèrcol, tot i que també ho puc fer en posicions més exteriors. Aprenc de pressa i, amb treball, m’adaptaré a allò que necessiti l’equip».
La pivot camerunesa es mostra molt agraïda per la confiança que el TGN Bàsquet ha dipositat en ella. «Alguns equips que es van interessar en mi em van descartar pel fet de jugar a Tailàndia, perquè consideren que és una lliga menys competitiva que altres. Però el TGN Bàsquet ha apostat per mi i això ha estat una benedicció. M’han donat una oportunitat i l’aprofitaré donant el màxim de mi», diu tota decidida.
«Vam començar a tramitar l’arribada de Linda a finals d’estiu. Vam comprometre’ns amb ella i el seu representant en aquell moment i hem mantingut la nostra paraula, com no podia ser d’una altra manera. Queda un mes perquè comenci la competició i crec que ens pot ajudar molt de cara a la lliga», diu Iñaki Liarte, vicepresident del TGN Bàsquet.
Linda Victorine Ndoli ha fet avui el seu primer entrenament amb les noves companyes del TGN Bàsquet.
Rafa Marrasé
Equip de redacció