La direcció de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona ha sortit en defensa dels facultatius del centre després de fer-se pública la resolució d’un suposat tracte de favor a uns centres d’ortopèdia on haurien dirigit pacients perquè obtinguessin el material prescrit. Segons l’Hospital, l’Autoritat Catalana de la Competència només culpa les dues ortopèdies de Tarragona, Caravaca i Ceorma, amb sancions de 45.000 i 26.000 euros respectivament, i “exonera” de responsabilitat els metges. A través d’un comunicat, l’ICS insisteix que en la resolució s’admet que no hi ha “cap prova directa” d’un “acord tàcit” amb els facultatius, i que aquestes “pràctiques prohibides de dirigisme” només es basen en “presumpcions”.
L’Hospital ha recordat que perquè una conducta d’un professional sigui objecte de sanció disciplinària “ha de ser provada de manera expressa i sense cap gènere de dubtes, a més de poder ser individualitzada”. Davant d’això, l’ICS descarta incoar expedient disciplinari a cap metge, ja que “no hi ha cap fonament” per fer-ho; i reitera la defensa de la bona pràctica, el rigor professional i l’honorabilitat de l’actuació dels seus treballadors, que “sempre han actuat d’acord amb els protocols interns i la normativa vigent establerta pel Servei Català de la Salut pel que fa a la prescripció d’articles ortoprotètics.
Els fets es remunten a la denúncia que fa el gerent d’una ortopèdia de Tarragona contra diversos hospitals de Tarragona per un suposat tracte de favor d’alguns facultatius cap a uns centres ortopèdics determinats. La resolució de l’Autoritat Catalana de la Competència, datada del 9 de desembre, acorda sancionar a les ortopèdies de Tarragona Ceorma i Caravaca per la comissió d’una infracció greu de l’article 1.1 de la Llei de Defensa de al Competència, consistent en un acord tàcit entre determinats facultatius que presten els seus serveis a l’Hospital Joan XXIII i aquells establiments, amb l’objectiu de dirigir els seus pacients a l’hora de seleccionar l’ortopèdia que els ha de dispensar el producte prescrit.
La sanció més elevada, de 45.000 euros, és per l’ortopèdia Caravaca de Tarragona, mentre que l’ortopèdia Ceorma haurà d’abonar 26.000 euros per una “infracció greu”, que es va cometre entre els anys 2007 i 2012. La resolució apunta diferents criteris per establir aquestes sancions, entre aquests, les característiques del mercat afectat per la infracció.
En concret, es tracta dels articles d’ortopèdia finançats, totalment o parcial, pel CatSalut, en el territori, com a mínim, de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona. L’estructura d’aquest mercat està integrada per uns 83 centres acreditats per dispensar productes ortopèdics estàndard a càrrec del CatSalut, 59 estan acreditats, a més, per dispensar productes adaptats, i 16, per dispensar productes a mida. Segons les quotes de mercat que publica la mateixa resolució, entre les dos ortopèdies dispensaven entre el 53% i el 79% d’aquests productes ortopèdics, entre els anys 2007 i 2012.