El nou edifici de la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca sembla cada cop més proper. Dijous de la setmana passada un topògraf va accedir a l’edifici per tal de prendre mides exactes de l’interior de l’històric immoble, i divendres es van dur a terme els treballs geotècnics per a la redacció del projecte executiu de la rehabilitació de Cal Guivernau i la seva adequació com a biblioteca municipal.
L’edifici, declarat Bé Cultural d’Interès Local al 2010, és, pel seu valor arquitectònic i històric, per les seves dimensions, condicions i ubicació estratègica, el lloc ideal per ubicar la biblioteca de Roda de Berà.
El projecte bàsic va ser aprovat per la Junta de Govern Local al maig de 2019 i actualment s’està redactant el projecte executiu. El pressupost total inclòs al projecte bàsic, elaborat al 2018, ascendiria a més d’1,1 milions d’euros. “Per la importància del projecte i pel seu valor, que suposaria prop d’un 10% del pressupost general de l’Ajuntament, hem demanat diferents subvencions a administracions superiors, al govern de l’Estat i a la Generalitat de Catalunya”, assegura l’alcalde Pere Virgili. El departament de Cultura ha atorgat al projecte 200.000 euros; i la Generalitat de Catalunya, dins del PUOSC, 104.774 euros. La més important, però, seria la subvenció del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, dins del programa “1,5% Cultural”, la qual suposaria prop de 587.000 euros, tot i que encara no s’ha rebut la resolució per part del Ministeri. Quant al pressupost municipal, l’Ajuntament ha previst destinar una partida, encara oberta, del pressupost de 2022 per a l’inici del projecte.
Actualment l’immoble està en un avançat estat de degradació, amb tota l’estructura horitzontal apuntalada, que fa necessari la seva rehabilitació urgent. A causa del seu estat, el projecte bàsic contemplaria un nou sistema estructural, d’entramat metàl·lic i forjats de formigó.
El nou edifici
La proposta presentada pels arquitectes dins del projecte bàsic té com a objectiu principal posar en valor els atributs originals de l’edifici. Per això, es mantindria Cal Guivernau tal i com el coneixem, sense annexos ni volums afegits que distorsionin el seu valor històric. També es respectarien els murs existents, tot i que no tindrien una funció estructural.
S’obriria una nova porta d’accés a l’edifici per la plaça de l’Església per dignificar aquesta façana, que actualment no és la principal. El nivell d’accés per la plaça de la República es baixaria, una actuació que permetria deixar visibles les restes arquitectòniques trobades en el nivell de semisoterrani, restes medievals que es tractarien, segons les inspeccions visuals, de tines d’oli medievals i també uns pous d’aigua.
Com a novetat, la proposta inclou també una gran claraboia-llanterna que travessaria totes les plantes proporcionant una llum natural fins a la planta baixa, que permetria que no s’haguessin d’obrir noves finestres que distorsionessin l’edifici actual, i a més, aportaria criteris de sostenibilitat que millorarien l’eficiència energètica de l’edifici.
Pel que fa a la distribució dels espais, s’han tingut en compte les orientacions del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A la planta d’accés es trobarien el vestíbul, el taulell, l’hemeroteca i la fonoteca, a la primera planta els espais dedicats al públic infantil i les sales polivalents dedicades a formació i conferències; i a la plata més alta, sota coberta, les zones d’estudi i lectura que necessiten més silenci. En total la nova biblioteca municipal comptaria amb una superfície de 871,15 metres quadrats, una superfície adequada a les necessitats d’un municipi com Roda de Berà, en comparació als 199 metres quadrats que té l’actual immoble on s’ubica la biblioteca.
Bé Cultural d’Interès Local
L’edifici de Cal Guivernau es troba al nucli antic de Roda de Berà entre les places de l’Església i de la República. Per les seves característiques i per la seva història ha esdevingut un dels referents al centre de la vila.
El seu origen és desconegut. Els primers documents daten de l’any 1793 quan pertanyia a la família Vidal Guivernau. L’any 1922 l’Ajuntament va comprar l’edifici a la família Vidal per tal de convertir-lo en les escoles públiques. Al 1928 es van habilitar els habitatges dels mestres i es van condicionar uns espais per a les aules. Aquesta adequació va suposar l’enderroc d’una part de la casa adjacent, Cal Barot, per ampliar la plaça i rebaixar el terreny de davant de Cal Guivernau. L’escola va entrar en funcionament durant el curs 1933-34 i ho va ser fins als anys 70 quan, per l’augment demogràfic, algunes de les aules es van traslladar a la nova escola, darrere de l’actual edifici de l’Ajuntament.
Pel seu estat de conservació a principis dels 2000 es va plantejar el seu enderrocament, però el Centre d’Estudis Rodenc, de Les Monges Associació Cultural, es va oposar i va demanar a l’Ajuntament i al departament de Cultura de la Generalitat que s’elaborés un estudi oficial. Va ser al juny de 2001 quan la Direcció General del Patrimoni Cultural va fer arribar a l’Ajuntament uns informes en què es destacava la possibilitat que Cal Guivernau fos el castell de Roda de Berà, una qüestió que va ser reafirmada per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural al febrer de 2002. A dia d’avui, però, no s’han aconseguit prou evidències històriques. El que sí és constatable és el valor històric, cultural i patrimonial que Cal Guivernau té per a Roda de Berà. Per aquest motiu, a instàncies també del Consell Comarcal del Tarragonès i de la Societat Catalana d’Arqueologia, l’Ajuntament va declarar Cal Guivernau Bé Cultural d’Interès Local al març de 2010.
Redacció
Equip de redacció