Dos municipis catalans comencen avui, divendres 11 d’abril, el segon torn de la itinerància de l’exposició “300 anys després”, inclosa en el calendari d’actes del Tricentenari: Vila-seca, al Tarragonès, que pren el relleu de Valls; i Teià, al Maresme, que substitueix Figueres. Vila-seca tindrà l’exposició fins al 25 d’abril a la plaça de l’Església i la inaugurarà avui amb un acte a les 19 hores. Teià la situarà a la plaça de la Cooperativa i farà l’acte inaugural una hora després, a les 20 hores. A tots dos municipis, la mostra compartirà l’espai públic amb les celebracions de la diada de Sant Jordi.
Com el seu nom suggereix, “300 anys després” fa un recorregut dinàmic pels fets més destacats d’aquests tres segles en els àmbits de la política, l’economia i la societat, la cultura, la ciència i les tradicions populars per entendre el país que s’ha forjat en la història contemporània. També inclou una comparativa il•lustrada entre com era Catalunya a principis del segle XVIII i com és ara, així com una mirada detallada a la Guerra de Successió arreu del territori, inclòs un mapa gegant que conté els 947 municipis catalans. Un dels plafons de la mostra està dedicat a repassar els fets més representatius de la història recent de cadascun dels municipis que visitarà (“300 anys de més a prop”) i un altre explica la història de la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya (“300 Onzes de Setembre”).
L’exposició té un esperit didàctic que la fa molt adient per als estudiants del darrer cicle de Primària i per als de Secundària. Per aquest motiu, s’ha elaborat una Guia Didàctica que ajuda els professors a preparar amb antelació les visites escolars, disponible ja per Internet
D’altra banda, com a complement de la mostra, s’ha posat en marxa una Aplicació per a mòbils, titulada “Expo300anys”, que permet seguir els continguts dels plafons en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i que es pot descarregar gratuïtament tant per a Iphone’s com per a mòbils amb sistema Android. Aquesta App serveix també d’eina de consulta sobre el Tricentenari, al marge de l’exposició.
A cada municipi, l’exposició hi restarà dues setmanes. A més de Valls, Figueres, Vila-seca i Teià, l’exposició visitarà un bon nombre de capitals comarcals, les principals ciutats de l’entorn metropolità (L’Hospitalet, Badalona, Cornellà, Sant Boi, Rubí…) i també altres municipis, com ara Martorell, Argentona, Palau-Solità i Plegamans, Montgat, Palamós, Calella, Sant Vicenç dels Horts, Lloret o Roses, fins a una cinquantena.
“300 anys després” ha estat ideada, dissenyada i produïda per l’empresa Reunió de Papaia Projectes Artístics (www.reuniodepapaia.com), que també se n’encarrega de la itinerància. La mostra té el suport del Comissionat del Tricentenari del 1714 i dels Departaments de Presidència i Cultura de la Generalitat, així com de tots els Ajuntaments participants.