.

Pla general dels edificis del complex turístic de l’antiga Ciutat de Repòs i de Vacances de Tarragona. Foto: Mar Rovira

La fiscalia de Tarragona demana 10 anys de presó per a l’exdirector de la Residència Ciutat del Repòs i Vacances de Tarragona, Miquel Gubert. El fiscal l’acusa de quatre delictes: malversació, falsedat documental, infidelitat en la custòdia de documents, i activitats o negociacions prohibides. A expenses de la Generalitat, propietària de del complex, l’exdirectiu va celebrar-hi el seu banquet nupcial -amb 200 convidats-, a més apropiar-se d’un bloc d’apartaments per a ús privat i d’oferir ofertes d’estades a través de dues societats amb la complicitat de la seva dona i un soci, també encausats. Gubert va ser acomiadat el 2007 i anys més tard van tancar l’espai. El judici, amb jurat popular, se celebrà a l’octubre a l’Audiència de Tarragona.

Segons l’escrit de fiscalia al qual ha tingut accés l’ACN, Miquel Gubert va dirigir l’antic complex turístic del 2000 al 2007. Durant aquest període, l’acusat va dur a terme una gestió suposadament fraudulenta “amb el propòsit d’obtenir un avantatge patrimonial injust en perjudici de la Generalitat”. La seva dona i un soci, acusats de tràfic d’influències, eren els administradors d’unes societats a través de les quals s’oferien estances i allotjaments a preus més baixos respecte els oficials de la Generalitat.

“Facturava així per sota dels preus oficials publicats anualment durant el període de 2003 a 2006 a l’empresa Limonium SCP -en mans del soci-, i durant el 2007 a Allegro&Divertimento controlada per la seva dona. “Les reserves que es feien a través d’aquestes empreses se’ls aplicaven preus inferiors i se les eximia de la necessària fiança”, diu el fiscal. “L’acusat, amb propòsit de faltar a la veritat, va ordenar la creació d’un codi sota el qual es registraven les reserves que provenien de les dues empreses”.

Així, la facturació i la comptabilitat “resultava alterada” en relació a ingressos i despeses. L’acusat també va treure rèdit de casals d’estiu, estances escolars, aniversaris i casaments, del 2005 al 2007. “Va posar les instal·lacions i el personal de la residència a disposició d’Allegro, que s’enduia el benefici en comptes de generar-lo per a la Generalitat”. Gubert també va aprofitar les instal·lacions per dur-hi a terme “actes programats” per ell mateix, a través d’una tercera societat, CTAIMA, administrada per l’esposa.

D’on l’acusat, però, en va treure més rendiment econòmic i que la Generalitat va deixar de percebre, va ser amb l’apropiació d’apartaments del recinte, tots ells situats al bloc 8, per al seu ús privat -un com a residència, un altre com a gimnàs i els altres dos buits. “Donant instruccions per evitar l’ocupació de qualsevol altre del bloc 8, que va queda totalment reservat per a l’acusat, minvant la legítima expectativa de la Generalitat en l’obtenció d’un ingrés que ha estat taxat en la suma de 95.970 euros”, recull l’escrit d’acusació.

Les conclusions provisionals remarquen que l’acusat es va preocupar de destruir els expedients “en data no determinada, però en tot cas abans del 16 d’agost del 2007, data en la qual es va dictar la resolució d’acomiadament”, quan la Generalitat va tenir coneixement de les irregularitats.

Una boda amb tota mena de luxes

A compte de la Generalitat, l’acusat va celebrar el seu casament al complex, el 5 de novembre del 2005. Va fer ús de l’espai i del personal, i totes les despeses del banquet, amb 200 convidats -nens a part- van anar a càrrec de l’administració. “La celebració constava no sols d’un sopar complet -amb aperitius freds i calents, primer, segon, postres, cafè i barra lliure-, sinó que els invitats que ho demanessin es podien allotjar a la residència; a les habitacions hi havia una cistella amb fruita fresca, i l’esmorzar inclòs el dia següent”.

Retornar més de 150.000 a la Generalitat

El sopar, regals als convidats i esmorzars de l’endemà s’han estimat en un cost de 8.816 euros; les habitacions ocupades per invitats, en 1.151 euros; i l’ús de la sala d’actes, en 392 euros. Tot plegat dona una estimació superior als 10.000 euros. En concepte de responsabilitat civil, la fiscalia reclama que l’acusat aboni a la Generalitat una suma de gairebé 110.000 euros; la seva dona, prop de 40.000, i 7.660 euros el soci encausat, per als quals el fiscal demana, per tràfic d’influències, 7 mesos de presó i una multa de 15.000 euros.

Núria Torres