.

Josep Abelló, amb les puvilles i l’hereu de Salou i l’alcalde

L’ex alcalde de Reus, Josep Abelló, ha estat el protagonista de l’inici de la Festa Major del 30 d’Octubre a Salou amb un pregó de festes en el que ha anat desgranant fil per randa records de la seva infantesa, primer com a estiuejant durant tres mesos i, posteriorment, com a propietari ja d’un immoble.

Abelló s’ha referit a aquella infantesa “sense voler que la meva única companya dels records sigui la nostàlgia, us he de dir que tot el que em ve present d’aquella infantesa està lligat a la platja i a la família”. Però més enllà dels records “de ser dels primers estiuejants d’aquest raconet del Mediterrani, gaudint dels 3 mesos d’estiu” també va assenyalar que “gràcies a la proposta de fer aquest pregó, he pogut identificar que Salou forma part de la meva vida”.

Però en el seu pregó, l’ex alcalde reusenc també va fer menció a les relacions entre ambdues ciutats; entre elles, al fet que “ a Reus estem molt orgullosos de l’aeroport, però de ben segur que si no fos pel volum de turistes que l’utilitza a través dels operadors i les companyies low cost, em temo que ja no estaria operatiu”, o bé “a través de inversionistes, que amb aportacions de capital promouen un creixement urbanístic de Salou que ha acabat sent espectacular. En aquest front, Salou ja havia passat a ser la platja de algunes altre zones de l’interior, per exemple d’àmplies zones de l’Aragó, que també aporten capital pel desenvolupament del nou Salou”.

Abelló també va fer moltes referències històriques com la bolera i el que va significar; la constitució del casal o el sindicat d’iniciatives turístiques i també va recordar com van ser els inicis de la segregació per aconseguir l’objectiu del ‘Salou Lliure’ als voltants del 1979. Però un cop superat el passat, Abelló va referir-se al futur del municipi: “reflexionant sobre Salou i el seu significat per a mi mateix i, sobre tot, per a l’entorn sociodemogràfic on vivim, us he de dir que tinc la mes ferma convicció de que aquest territori us necessita. No era broma quan us he dit que probablement la dita Reus, París i Londres no fora possible sense la existència de Salou” i va afegir que “us han sortit les coses bé. Heu fet bé la feina. Ara estimo, i per tant proposo, que adquiriu protagonisme en assolir que aquest territori nostre obtingui el caràcter de 2ona conurbació de Catalunya que li correspon i que penseu en col·lectiu, per tota aquesta àrea geogràfica del sud de Catalunya”.

Un moment de la intervenció de l’exalcalde de Reus

Granados i la Segregació de Salou

Per la seva part, l’alcalde Pere Granados, va voler agrair l’acceptació per part de l’ex alcalde de Reus, Josep Abelló de convertir-se en el pregoner de la festa d’enguany donat que, va explicar: “aquest contacte amb el món local també el va vincular a la realitat i la vida social, econòmica i política del nostre territori del Camp i, per la seva coincidència amb la Segregació de Salou, el va convertir (a Josep Abelló) en testimoni d’excepció del naixement de Salou com a municipi. M’agrada recordar que com representant municipal del reusencs en aquella època, va tenir el valor de donar la benvinguda al recent creat municipi de Salou, amb una visita expressa per felicitar els eufòrics salouencs, que celebraven la seva victòria amb la idea posada ja en multitud de reptes i desafiaments, i a consolidar un espai de qualitat de vida, de dinamisme econòmic i de convivència”.

Granados, en el seu discurs va fer referència al procés de “la Segregació com el resultat d’una exemplar mobilització ciutadana que aplegava la majoria de la societat salouenca, i que després d’un llarg i complicat procés social, polític i jurídic, i amb un admirable sentit i responsabilitat d’unitat cap una justa i raonable aspiració, aconseguia fer realitat el somni pel qual havien lluitat durant més de 10 anys: la creació del municipi de Salou i la disposició d’aquelles eines que ens han permès durant aquests anys avançar i progressar col·lectivament”.

Després del pregó, l’alcalde i la regidora de Cultura i Festes, Mª José Rodríguez, han lliurat al pregoner una placa commemorativa del dia i una rèplica de l’estàtua de Jaume I com a record de la jornada.