.

Vista interior de la planta depuradora d’aigua de Vila-seca. Foto: Mar Rovira / Gerard Vives

L’Estació de Regeneració d’Aigua de Tarragona, Vila-seca i Salou ampliarà la seva capacitat fins a 9hm3, després que hagi assolit els 6,6hm3 des de la seva posada en marxa, ara fa deu anys. L’empresa Aigües Industrials de Tarragona (AITASA), que gestiona la depuradora, ha sol·licitat aquest divendres a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) la concessió per incrementar les aigües depurades. Així en els pròxims anys, es passarà dels 30.000m3/dia regenerats actuals als 45.000m3/dia. L’any 2021, el 18% de l’aigua utilitzada per la indústria química va ser regenerada. Més endavant, AITASA construirà una altra planta amb l’objectiu de regenerar el 40% de l’aigua del polígon industrial de Tarragona. L’actuació suposarà una inversió de 30 MEUR.

L’any 2010, l’ACA, l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i AITASA van signar un conveni que fixava les condicions, usos, qualitats mínimes de l’aigua i cessió de les instal·lacions de l’Estació de Regeneració d’Aigua. Amb aquest acord, l’ACA va construir la planta, que va finançar amb el Fons de Cohesió de la Unió Europea i va suposar una inversió de 29 milions d’euros. Un cop cedides les instal·lacions, l’empresa va executar una inversió de més de 6 milions d’euros per la construcció de la xarxa de distribució que connecta la planta amb les companyies usuàries de l’aigua regenerada. En els seus inicis, AITASA produïa menys d’un hectòmetre cúbic d’aigües regenerades i, ara deu anys després, ha assolit els 6,6hm3.

El director de l’ACA, Samuel Reyes, i el conseller delegat d’AITASA, Marc Fargas, han presentat aquest divendres al matí el pla per ampliar la producció d’aigua regenerada per a usos industrials al Camp de Tarragona. Així, l’ACA li amplia la concessió de l’aigua que l’empresa ha d’agafar de les plantes d’aigües depurades i la cessió d’uns per a deu anys, que s’afegeixen als 25 que ja tenia concedits. “És un projecte emblemàtic a Catalunya, és una de les plantes més grans que produeix aigua regenerada, amb un ús industrial en tot el polígon de Tarragona, molt important en el Camp de Tarragona, un àmbit amb un estrès hídric molt fort”, ha subratllat Reyes.

Per la seva banda, Fargas ha explicat els 6hm3 que actualment regeneren suposa el 18% de l’aigua que consumeix la indústria química de Tarragona. “És una fita important i volem ampliar aquest percentatge. Creiem que aquesta planta d’aigua regenerada ha estat un model d’èxit i volem ampliar-lo, per això ampliem el conveni amb l’ACA, ja que a través de la captació de més volum d’aigües residuals arribarem als 9hm3”, ha afirmat el responsable d’AITASA. La regeneració d’aquesta aigua, ha fet possible que les empreses hagin fet ús d’aquest recurs, alliberant aigua per a usos consumptius, la qual es captava a través del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). També ha permès substituir captacions del riu Gaià, incrementant-ne el cabal ecològic per sota de la presa del Catllar.

Duplicar la producció d’aigua regenerada

Ara mateix, a Catalunya es produeixen 53,3 hm3/any d’aigua regenerada, que es destina per a usos no consumptius (agrícoles, ambientals, industrials, lúdics i municipals), el que representa un 27% més respecte a l’any passat. En els pròxims sis anys es preveu duplicar aquesta xifra, arribant a una producció de 100 hm3/any, mitjançant el desplegament de més de 40 actuacions amb una inversió global de 125 milions d’euros. A més, des de l’ACA, destaquen que entre els anys 2012 i 2021, s’han produït més de 36 hm3 d’aigua regenerada per a usos industrials al Camp de Tarragona.

AITASA invertirà 30 milions d’euros en una nova planta

L’empresa té previst invertir 30 milions d’euros per construir una nova planta de regeneració d’aigües en els propers cinc o deu anys. Les noves instal·lacions permetran revertir el consum industrial de l’aigua als polígons industrials de Tarragona i suposarà que el 40% de l’aigua consumida per la indústria química sigui regenerada.

“Aquest 40% s’alliberarà de recursos generals i això és un benefici, no tan sols per la recirculació de l’aigua, sinó també pel propi territori”, ha assegurat Fargas. “Actualment, s’aboquen al mar 1.100m3h, -amb la nova planta- pràcticament no s’abocaria res, parlaríem gairebé del 90% de reaprofitament de l’aigua que ara s’està abocant”, ha destacat.

En paral·lel, l’ACA també té previst invertir més de 10 milions d’euros en les infraestructures del Camp de Tarragona. “Farem inversions a Altafulla, Cambrils, Valls i Reus; ho farem segons les peticions dels usuaris”, ha detallat Reyes. Aquestes actuacions estan contemplades en la inversió global de 125 milions d’euros.

Mar Rovira / Gerard Vives