.

Jenn Díaz, va ser la convidada del club de lectura del Col·legi d’Advocats de Tarragona en una trobada que es va celebrar el dissabte dia 20 d’octubre al restaurant Casa Balcells i en la que van participar membres del club i representants de la llibreria la Capona, amb qui l’ICAT té subscrit un conveni de col·laboració.

L’autora de la novel·la “Mare i filla”, Jenn Díaz, va ser la convidada del club de lectura del Col·legi d’Advocats de Tarragona en una trobada que es va celebrar el dissabte dia 20 d’octubre al restaurant Casa Balcells i en la que van participar membres del club i representants de la llibreria la Capona, amb qui l’ICAT té subscrit un conveni de col·laboració.

“Mare i filla” és la cinquena novel·la de Díaz però és la primera que escriu en català. Ens comenta que la seva trajectòria narrativa passa del castellà al català per una qüestió d’àmbit familiar. “La meva família és d’origen extremeny i la meva llengua sempre havia estat el castellà” explica. “Fins que no vaig conviure amb la meva parella actual i la seva filla, la meva vida era pràcticament en castellà”. “ De fet puc dir que no he estat bilingüe de debò fins que el català no ha entrat al llit”, confessa amb un somriure. Martín Gaite, Ana M. Matute, Mercè Rodoreda, Natalia Ginzburg són algunes de les seves influències però quan li demanem que ens faci alguna recomanació, no ho dubta: Marta Orriols (Sabadell, 1975). “Tard o d’hora els lectors la descobriran; és brillant. No deixeu de llegir-la”.

A “Mare i filla” l’autora dona títol a una de les constants de la seva obra: les relacions entre mares i filles. A la pregunta que li fem sobre d’on treu els temes per escriure reconeix que la seva obra és principalment autobiogràfica. “Els meus llibres són fruit de la meva vida, dels conflictes i de les anècdotes familiars, del que m’expliquen, del que veig i del que visc”. I afegeix, “poc a poc he anat trobant el que crec que és el meu estil, narrant amb tercera persona d’una forma oral i dins del personatge, i això em permet posar una certa distància per poder parlar de coses molt personals i íntimes”.

Quan li parlem de les seves anteriors novel·les sorgeix la qüestió de la dona, de la maternitat i del feminisme. “Penso que les dones tenen dret a autodeterminar-se, a escollir el seu camí, a no ser adoctrinades per creure’s que la vida que estan vivint és la que han escollit. Vull parlar del masclisme, però amb veu de dona per evidenciar com n’està d’instaurat en la quotidianitat.“

Finalitzada la sessió Ramon Setó, coordinador del club i diputat de la Junta de Govern de l’ICAT, li va fer entrega d’alguns obsequis i hi va haver temps també per a la dedicatòria de llibres que no van ser pocs, perquè l’autora ens va regalar a cadascun dels assistents un exemplar del seu llibre “Es un decir” (2014). No hi ha dubte que Jenn Díaz és ja, amb només trenta anys, una de les veus imprescindibles dins de la literatura catalana actual. Des del club de lectura volem agrair-li la seva generositat i esperem que publiqui molts més llibres per continuar gaudint del seu talent.