.

Capella de Vilallonga del Camp

Capella de Vilallonga del Camp

L’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa ha iniciat aquesta setmana els treballs de conservació i restauració de la pintura mural de la Capella del Roser, al municipi de Vilallonga del Camp. La capella, de forma rectangular, és de construcció austera. El bastiment frontal està fet de fusta, i està envoltada per una pintura mural, de caràcter popular, que representa uns panells de marbre, de formes geomètriques. Es desconeix exactament la data de la construcció de la capella, tot i que és anterior a l’any 1931.

L’estat actual de conservació de les pintures i del bastiment és pèssim, ja que aquest conjunt està a la intempèrie, sense sostre ni recer, i tant la pintura com la fusta estan desprotegits dels factors climàtics. La proposta de conservació i restauració consisteix en la neteja superficial, l’eliminació de les reintegracions anteriors, la consolidació del suport i la reintegració cromàtica. El bastiment es netejarà, rehidratarà i protegirà. Cal dir que aquest projecte forma part del recent pla d’ocupació de conservació i restauració de béns culturals.

D’altra banda, el centre de Tortosa ha rebut aquesta setmana la imatge policromada de Crist penjat a la creu, de l’església de Sant Francesc de Valls. L’obra, propietat de la Germandat de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, serà objecte de conservació i restauració. Els treballs consistiran en l’eliminació de les pàtines superposades i restes de brutícia a través de l’estudi de components matèrics, la neteja superficial i reintegració cromàtica de la superfície pictòrica.

L’autor de la talla de fusta és Josep Busquets Òdena. Originalment, la imatge va ser concebuda per formar part del retaule pictòric de Joan Lahosa, i se situava a la part central. Actualment, la talla es troba separada de l’obra pictòrica i està disposada a l’església de la Mare de Déu de Lledó, a Valls.