Primeres reaccions després de conèixer els resultats de les eleccions generals a la demarcació de Tarragona. La cap de llista del PSC a la demarcació de Tarragona, Valle Mellado, ha celebrat la victòria dels socialistes aquest 23-J. Han aconseguit 120.482 vots, el que representa el 32,90% del total, i han mantingut els dos escons.
“Som els grans guanyadors de la demarcació, hem doblat el nombre de vots respecte a la segona força (ERC) i hem obtingut 45.000 vots més respecte a les eleccions de 2019″, ha afirmat. També ha destacat que el suport dels ciutadans ha estat “homogeni” arreu del territori i ha dit que han concentrat el vot progressista per “barrar” el pas a l’extrema dreta.
L’alegria a la seu tarragonina s’ha desfermat aquest diumenge quan l’escruti ja era pràcticament definitiu amb el crit de “Tarragona socialista”.
D’altra banda, Esquerra Republicana ha perdut un dels dos escons aconseguits al 2019. El cap de llista, Jordi Salvador Duch, manté l’acta de diputat al Congrés, que ostenta des de 2016. Per altra banda, la número 2 de la llista, l’ebrenca Norma Pujol Farré, no podrà repetir com a diputada a Madrid.
Salvador ha reconegut que els resultats no han estat els esperats. “Per tot el que hem treballat, els resultats haurien de ser millors. Segurament no ens hem sabut explicar però segueixo pensant que som la millor opció per defensar Catalunya, els drets democràtics i la seva gent.”
El diputat electe ha afegit que els resultats s’hauran de valorar durant els propers dies i que el partit haurà de fer una gran reflexió. De totes maneres, també ha posat de manifest que Esquerra encara pot ser decisiva: “Pot passar que tenint menys representació podem tenir més poder si la conjuntura ho permet. Farem que la nostra força sigui ben utilitzada i que estigui a l’alçada de qui ens ha confiat el vot.”
Pel que fa al Senat, Esquerra ha mantingut un dels tres representants que tenia actualment. Jordi Gaseni s’estrenarà com a senador però Laura Castel Fort i Josep Rufà Gràcia no podran revalidar el càrrec.
Castel ha destacat que ha estat “un autèntic honor poder servir a Tarragona, la demarcació i Catalunya. M’hagués agradat seguir perquè hi ha feina que hem deixat pendent”. Així mateix, s’ha posat a disposició del partit “per seguir lluitant des de la militància de base o des d’on convingui”.
Fèlix Alonso: ‘Som la tercera força a ls ciutats grans’
Per la seva banda, el cap de llista de Sumar en Comú Podem, Fèlix Alonso, s’ha mostrat molt satisfet amb l’ascó obtingut: “Hem treballat molt perquè Tarragona tingui un diputat per al territori, un diputat que hem suat, però podem estar molt satisfets perquè la situació era molt difícil“. Alonso ha explicat que el vot últil de l’esquerra ha anat a parar al PSC i “això en podia costar el diputat”.
El candidat de Sumar ECP ha destacat el fet que a “les ciutats grans del territori hem estat la tercera força més votada, per davant de Junts i ERC. Això demostra que tenim molta capacitat de futur i que, en poc temps, segur que millorem resultats”.
Cruset: ‘Un bon resultat electoral’
Altrament, el cap de llista de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats per al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès, Josep Maria Cruset, ha fet una valoració positiva dels resultats electorals d’aquesta nit, després de mantenir el diputat per a la demarcació. “Vull agrair el suport dels més de 40.000 ciutadans. Els hi retornarem la seva confiança, durant els pròxims quatre anys, amb dedicació i esforç, per defensar el seu progrés i benestar, per defensar les nostres comarques i el país”, ha assenyalat en una atenció als mitjans de comunicació a la seu del partit a Tarragona.
En aquest sentit, ha subratllat que “hem aconseguit un bon resultat electoral en un context difícil: sense drets electorals, davant d’una forta polarització entre PP i PSOE i davant del mantra dels partits espanyols d’esquerres, presentant-se com l’únic dic de contenció per frenar la dreta i l’extrema dreta”.
Cruset també ha posat de manifest la preocupació per l’alta abstenció, malgrat el repunt de participació respecte a les eleccions municipals. “Hi ha molts ciutadans que novament han decidit no exercir el seu dret a vot i tots els partits tenim l’obligació d’obrir una reflexió”, ha remarcat. A parer seu, “és una feina que tenim pendent des del 28 de maig a la nit, però que la convocatòria precipitada d’aquestes eleccions encara no ens ha permès poder-la fer en profunditat. Per tant, més enllà de prendre’n nota, hem de posar fil a l’agulla”.
Equip de redacció