.

L'alcalde i la regidora durant la sessió. Foto: Cedida

L’alcalde i la regidora durant la sessió. Foto: Cedida

El passat divendres a la tarda es va celebrar a l’Hotel d’Entitats la sessió de retorn de l’edició 3 dels Pressupostos Participatius. Aquesta, que es va iniciar a principis d’any, va haver de patir una aturada degut a l’inici de la campanya electoral, primer, a la celebració de les eleccions, després, i a la reorganització del nou consistori. Per aquest motiu, no ha estat fins ara, en el marc de la Festa Major Petita, que l’equip de Govern va decidir celebrar la sessió, durant la qual l’alcalde Pere Virgili i la regidora de Participació Ciutadana, Remei Gavaldà, han fet públiques les propostes guanyadores, triades per la ciutadania durant el període de votació, entre el 16 i el 31 de març.

Durant les dues setmanes, 352 persones, una cinquantena més que a la passada edició, van emetre un total de 1.056 vots, 810 de forma telemàtica i 246 presencialment. La suma de les propostes guanyadores triades no podien superar els 130.000 euros destinats per l’equip de Govern als Pressupostos Participatius, i les sis triades arriben als 125.800 euros.

La proposta més votada, amb 117 vots, va ser la instal·lació de més desfibril·ladors DEA, amb una estimació de pressupost inicial de 9.800 euros. Roda de Berà ja compta amb vuit d’ells, set a la zona nord i un a la platja, motiu pel qual el nous aparells es destinaran a la zona costanera. Les ubicacions encara s’han de decidir.

L'acte es va celebrar a l'Hotel d'Entitats. Foto: Cedida

L’acte es va celebrar a l’Hotel d’Entitats. Foto: Cedida

La ciutadania va escollir en segona posició, amb 107 vots, l’asfaltat de l’aparcament ubicat a l’entorn de l’escola Salvador Espriu, de l’àrea d’esbarjo dels Llimoners i del consultori mèdic. L’estimació realitzada pels tècnics, en aquesta ocasió, va ser de 75.000 euros.

En tercera posició es troba la instal·lació de nous elements de joc i una nova zona verda al parc d’educació viària, amb 99 vots. Aquest parc, la construcció del qual va sorgir de l’edició 1 dels Pressupostos Participatius, ja compta amb un petit parc infantil, però les famílies usuàries demanen una ampliació amb més jocs i més zona d’ombra. El pressupost inicial ascendeix a 10.000 euros.

Pel que fa a la quarta proposta, amb 65 vots, la ciutadania va triar la creació de noves rutes verdes. L’estimació és en aquest cas de 15.000 euros. Segons va explicar l’alcalde Pere Virgili, “aprofitarem per condicionar les rutes ja existents, i tornar a marcar-les, millorant la senyalització, i estudiarem la possibilitat de crear-ne de noves”.

La cinquena proposta va ser la instal·lació d’un parc amb tirolina a la platja Llarga, amb 54 vots. La valoració de despesa és de 10.000 euros, “tot i que en ser inicial sempre pot variar quan es redacta la memòria del projecte”, deia la regidora de Participació Ciutadana, Remei Gavaldà.

Finalment, la sisena proposta triada agradarà també les famílies de l’escola Salvador Espriu. Amb 42 vots, i un pressupost inicial de 6.000 euros, la ciutadania va escollir l’embelliment de l’entorn de l’escola. Abans de decidir quins elements s’instal·len, l’alcalde va explicar que es reuniran amb la persona proposant i amb representants del centre.

Tots aquests projectes s’imputaran al pressupost municipal de 2024, en el qual l’equip de Govern ja hi treballa. D’acord amb el que va explicar Virgili, a partir d’ara els Pressupostos Participatius es duran a terme de forma bianual, però amb un pressupost ampliat “vist com han anat aquests anys els processos celebrats, i els tràmits que comporten, per poder donar més temps als tècnics, per donar més marge a les votacions, per donar-li més consistència a tot el procés, creiem que serà millor fer-los de forma bianual, i farem la proposta al plenari”, va dir l’alcalde.

V.Tapias