.

La bandera ja llueix a Roda de Beà

La bandera ja llueix a Roda de Beà

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, i la regidora Isabel Mondéjar han hissat de forma oficial aquest migdia les Banderes Blaves de les platges Llarga i Costa Daurada, acompanyats pels regidors de l’equip de Govern Municipal, Cèlia Treserres, Manel González i Teresa Ferré; i pels edils José Ibort, Toni Bernal i Rafael Luna.

Roda de Berà ha aconseguit renovar un any més aquest distintiu per ambdues platges, en les quals oneja la Bandera Blava des de l’any 1999 i 2005, ala platja Llarga i a la platja Costa Daurada, respectivament. Així ho va comunicar l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor el passat 14 de maig en roda de premsa, en la qual es van fer públiques totes les Banderes Blaves concedides, un total de 114 per a Catalunya.

L’acte d’hissada ha comptat també amb la presència de membres de les àrees de Platges, de Medi Ambient i del departament de Serveis Tècnics, de treballadors de la brigada municipal, del sotsinspector i del sergent del cos de Policia Local, així com dels professionals de l’equip de Creu Roja que presta servei a les platges rodenques.

La Bandera Blava suposa un reconeixement a la qualitat i l’excel·lència d’ambdues platges rodenques, i de la gran tasca efectuada per l’Ajuntament i per la regidoria de Platges, en concret. Aquest guardó, reconegut a nivell internacional, valora i premia la gestió ambiental i la seguretat, les instal·lacions i la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental, així mateix exigeix a les platges una qualitat de l’aigua excel·lent.

Els requisits per obtenir el distintiu de bandera blava són, recordem, molt estrictes i les platges Llarga i Costa Daurada compleixen tots els marcats per la normativa vigent. Entre ells: el nivell de qualitat de l’aigua ha de ser excel·lent, la neteja de la sorra, l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda ha de ser l’adequada, s’han de portar a terme plans d’educació ambiental i informació sobre els ecosistemes i les àrees sensibles de la costa, (com és el cas de l’ecosistema dunar ‘Els Madalers’), una correcta gestió ambiental, i garantir una seguretat i uns serveis òptims.

A més de la Bandera Blava, totes les platges de Roda de Berà gaudeixen dels distintius ISO 14001 de gestió ambiental, i de l’europeu EMAS. Aquest últim és un guardó amb el qual compten, de tot Catalunya, tan sols vuit ajuntaments –entre ells el rodenc-, en reconeixement del seu sistema de gestió ambiental a les platges. Enguany, a més, el Consistori ha rebut el certificat commemoratiu ‘Bronze EMAS’, en ser una de les organitzacions del registre europeu d’ecogestió i ecoauditoria EMAS amb més de cinc anys d’antiguitat.

Servei de vigilància, salvament i socorrisme
Les tasques de prevenció, vigilància, salvament i socorrisme a les platges de Roda de Berà és efectuat per un equip professional de Creu Roja, tant a la sorra com a l’aigua, dins la qual es considera zona de bany durant l’època estival. Porten a terme serveis vinculats a les activitats de platja segons els protocols establerts, com l’ajuda als discapacitats, l’ajuda a nens perduts amb el lliurament de polseres identificatives, i l’ajuda a persones amb mobilitat reduïda a través de la cadira amfíbia, que els permet gaudir del bany còmodament.

Per tal de cobrir totes les platges es distribueixen tres casetes de socorrisme i primeres cures a les platges Llarga, Costa Daurada i Punta d’en Guineu; dues torres altes a la platja Llarga, límit amb Creixell; i a la platja Costa Daurada, a prop del Port; i dues casetes-torre elevades amb habitació per a cures a la platja de la Pelliseta i a la platja Llarga.

L’equip de Creu Roja a Roda de Berà, format per catorze socorristes titulats durant la temporada alta, disposa dels recursos materials necessaris per portar a terme la seva tasca, entre ells una ambulància de suport vital bàsic equipada amb tot l’imprescindible per realitzar accions de trasllat i evacuació dels usuaris de les platges si fos necessari després d’un salvament; quatre desfibril·ladors portàtils, dues cadires amfíbies ubicades als llocs centrals de socors de les platges Llarga i la Pelliseta, una moto aquàtica de rescat, dues embarcacions i un kayak.

Creu Roja ofereix el servei de vigilància, control i primeres cures enguany amb un horari ampliat, amb una hora més de servei, de dilluns a diumenge de deu del matí a set de la tarda, de forma ininterrompuda a totes les platges.