.

Les grans promeses d’escacs per a cecs del nostre país disputen a Comarruga (Tarragona), del 9 al 12 d’octubre, el XVII Campionat d’Espanya juvenil organitzat per la Federación Española de Deportes para Ciegos (FEDC).

Seran 10 els jugadors que assisteixin al torneig que es disputarà a l’Hotel 4R Gran Europe (av. Palfuriana, núm 125) en cinc rondes que arrencaran de forma diària a les 10.00 h, excepte el dia 12, que es disputarà l’última ronda a les 9.00 h.

A més, el dia 10 a les 17.00 h, un cop finalitzada la segona jornada del campionat, s’organitzarà una sessió tècnica amb l’entrenador Pedro Blanco, que formarà part del torneig.

El campionat es desenvoluparà sota un estricte protocol sanitari per evitar qualsevol tipus de contagi per la Covid-19. Els jugadors participants s’han realitzat test serològics previs al viatge a terres andaluses, i hauran de portar mascareta en tot moment alhora de guardar la distància de seguretat.

Les partides es jugaran en dos taulers, podent cada escaquista dur el seu propi o utilitzar algun de l’organització. Aquests taulers, les peces i els rellotges seran desinfectats després de cada ronda de joc.

El torneig es disputarà per sistema suís, amb un ritme de joc de 90 minuts per jugador, més un increment de 30 segons per jugada. El campió i el subcampió obtindran la classificació per a la fase final del següent Campionat d’Espanya Individual. Així mateix, els 6 primers classificats aconseguiran plaça per als entrenaments proporcionats per la FEDC per a l’any 2022.

Els escacs, un dels esports més integradors

Els escacs és un esport de llarga tradició entre les persones amb discapacitat visual, per la seva facilitat per ser practicat de forma integrada en les competicions amb persones vidents.

Per a la pràctica dels escacs, els cecs necessiten només algunes adaptacions al material de joc. Per exemple, el tauler té els quadres negres lleugerament més alts que els blancs per fer-los diferents al tacte. A més, les peces negres porten, a la part superior, una protuberància que les distingeix de les blanques.

Cada casella del tauler té un orifici al centre, en el qual s’insereixen les peces a través d’un petit plançó que aquestes tenen en la seva part inferior. Mitjançant aquest sistema, les mans del jugador poden tocar totes les peces sense enderrocar-les.

Les partides entre escaquistes cecs es juguen en dos taulers. Cadascun dels jugadors mou les peces al seu tauler de manera que, al tocar-les, no molesti ni sigui molestat pel seu contrari. Els rellotges d’escacs disposen d’un mecanisme de veu amb auriculars per accedir al temps de joc.

Redacció