.

Col.lage amb els principals candidats de Tarragona de cara a les eleccions d’aquest 14-F. D’esquerra a dreta i de dalt a baix: Matías Alonso (Cs), Raquel Sans (ERC), Albert Batet (Junts x Cat), Rosa Ibarra (PSC), Jordi Jordan (ECP), Inma Rodríguez (PP), Marc Arza (Pdecat), Laia Estrada (CUP) i Isabel Lázaro (VOX). Fotos: ACN i cedides

Catalunya es troba a la UCI i Tarragona, gairebé entubada. La campanya electoral ha servit per fer-ne una col.lecció de promeses vàcues mentre les empreses es troben sense veure un futur al seu negoci i força treballadors encara no han cobrat l’ERTO que els correspon, i el que és pitjor, sense saber com serà aquest any i el que bé. I mentrestant, els candidats es creuen vetos entre ells i parlen del futur d’una Catalunya independent o de passar pàgina sense que s’albiri el final d’aquest llibre.

Aquest 14-F de la pandèmia ens porta més incògnites que mai, per començar degut al desconeixement de quina participació hi haurà i si la jornada transcorrerà als col.legis electorals amb una suportable… intranquil.litat. Del cert sabem que l’escrutini acabarà tard i que molts ciutadans de Tarragona i Reus hauran de votar en un altre col.legi. L’any 2017, la participació va fixar un récord, amb el 79%. La més baixa havia estat l’any olímpic de 1992 amb el 54%. La mobilització del vot constitucionalista va ser clau per donar la victòria -estèril perquè no va governar- a Ciutadans.

Per si no n’ho havia prou, les previsions per aquest diumenge a Tarragona indiquen precipitacions de curta durada i certa intensitat al mati. A partir de la tarda hi haurà nuvolades poc importants. Lleugera baixada de les temperatures.

Catalunya es prepara per conèixer com es repartiran els 135 escons que conformen el Parlament. D’aquests, 18 corresponen a la circumscripció de Tarragona (la segona en importància després de Barcelona). El desembre del 2017, Ciutadans va ser el partit més votat a la demarcació amb el 27,35% del vot emès. Va aconseguir cinc escons, els mateixos que ERC tot i que els republicans van quedar-se amb el 23,73% dels suports. Darrera d’ells es va situar, amb el 21,74% i 4 diputats, Junts per Catalunya. Un nom llavors instrumentral que ha agafat vida pròpia perquè d’aquesta matriu han derivat ara PDeCat i PNC. Els socialistes van fer-se només amb dos escons, un dels resultats més paupèrrims assolits mai a la província, amb poc més de l’11% i EnComú-Podem i PP es van repartir els dos seients restants amb el 5,3% i el 4,5% respectivament. Ara és l’hora, segons totes les enquestes, de la CUP i de Vox, fidel reflexe de la resignació i del fàstic ciutadà vers aquests darrers anys.

Els indecisos

L’únic sondeig publicat que detalla projecció de resultats a Tarragona reconeixia un 39% d’enquestats que en resposta directa van dir que no saben què votaran i un 11,6% que es reservava la seva opinió. Una bona majoria d’aquests dubten entre votar al seu partit o quedar-se a casa, per la qual cosa amb una abstenció alta com sembla inevitable (el 2017 va ser només del 22%, consequència d’una participació històrica) partits com Vox poden jugar al segon diputat, així com EnComú Podem. De la mateixa manera, la CUP tindria opcions reals de tenir representació. Tot plegat, és clar, depenent del grau de mobilització del seu electorat per part dels partits.

Pugna entre ERC i PSC per fer-se amb la victòria

A Tarragona, la victòria estaria entre republicans i socialistes si ens fiem de l’enquesta. Els primers afronten la batalla amb la periodista tarragonina Raquel Sans com a cap de llista en l’intent de guanyar per primer cop a la demarcació uns comicis al Parlament. Escalant des de la sisena posició gràcies a la feina feta durant la passada legislatura, va substituir al llavors número 1, el vallenc Òscar Peris, quan va ser nomenat de nou delegat del govern al Camp de Tarragona un cop finalitzant l’efecte del 155. La seva llista ha incorporat l’exdiputat socialista Carles Castillo com a número 4 en un clar exemple de l’aposta per «eixamplar la base». ERC aposta per enfortir la sanitat pública i el turisme de qualitat.

A Ciutadans, Matías Alonso ha d’encarar uns moments de clara davallada de la formació taronja i una sensació de desbandada general, especialment a Tarragona, on als darrers mesos han deixat la formació Lorena Roldán, Rubén Viñuales, Sonia Ors i Juan Carlos Calderón, que van ser regidors a Tarragona. Les enquestes han anat a la baixa de forma rotunda i Alonso ha intentat rascar en l’electorat socialista en els debats per evitar la caiguda electoral.

Pel que fa al PSC, Rosa Maria Ibarra neda a favor de corrent i amb el fitxatge sorpresa de l’advocat Rubén Viñuales, fins fa poc portaveu de Cs a Tarragona. L’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, i l’alcaldessa de Cunit, Dolors Carreras, apuntalen les primeres posicions socialistes. Busca ‘passar pàgina’, el mantra d’Illa aquests comicis. Tenen dos diputats i obten a la victòria.

Albert Batet, considerat un dels homes de confiança de l’expresident Carles Puigdemont, busca desmuntar l’enquesta com a número 1 de JxCat per la circumscripció de Tarragona. Ha fet una campanya molt sentimental, ajudat per presos independentistes i donant suport al missatge de Laura Borràs fer efectiva la DUI.

A En Comú Podem, el portaveu de Movem a l’Ajuntament de Tortosa, Jordi Jordan, ve avalat pels resultats en clau municipal a la capital del Baix Ebre, on el 2019 va aconseguir situar-se com a segona força, Jordan vol conservar l’escó que l’espai polític de la coalició d’esquerres manté des de 2003. Tenen una dada al seu favor: El sondeig del CIS els dona com l’únic partit que incrementa percentatge de vots de tota la sopa de lletres. Lluitar contra la regressió del Delta i les inversions pendents a l’hospital Verge de la Cinta han estat les seves reclamacions.

El PP no oblidarà fàcilment el 21-D de 2017. Aquella nit electoral els populars es van quedar provisionalment i per primera vegada a Tarragona sense escó. Finalment, però, el recompte del vot exterior va permetre a Alejandro Fernández arrabassar a Cs el seu sisè diputat i assegurar-se un lloc al Parlament a darrera hora. Amb Fernández convertit en líder del PP a Catalunya i en presidenciable a la Generalitat, ara el partit confia en Inmaculada Rodríguez, exregidora de Turisme a Tarragona, per mantenir la representació a la cambra catalana. La candidata ha llençat un ideal clarament liberal amb reducció d’impostos i reclama acabar amb el procés.

La CUP, el PDeCAT i VOX també volen el seu espai

Els darrers comicis la CUP va perdre la meitat de vots respecte el 2015 i el cap de llista, Xavier Milian, no va aconseguir entrar al Parlament. Aquestes eleccions la formació anticapitalista ha situat dos dels seus puntals al territori al capdavant de la candidatura per intentar recuperar l’escó perdut. La regidora de la CUP de Tarragona Laia Estrada fa tàndem amb el també regidor reusenc Edgar Fernández, que justament durant la campanya ha vist com un jutjat emetia una ordre de cerca i captura per uns incidents a Reus. La CUP presentarà una esmena a la totalitat als grans temes de país i de territori, especialment vigilant en la indústria química i rebutjant Hard Rock.

Un altre polític reusenc, l’exregidor Marc Arza, és el cap de llista del PDeCAT per la demarcació el 14-F. S’ha multiplicat a la campanya i ha llençat un missatge central: sense ells al Govern no hi ha assegurada l’arribada de Hard Rock. El PDeCAT confia que la feina feta al capdavant d’alcaldies rellevants com Reus, Tortosa i Vila-seca donarà fruits a les urnes. L’alcalde de Gandesa, Carles Luz, és el segon de la candidatura.

Després d’haver mesurat forces en les darreres eleccions al Congrés, VOX ha decidit presentar llista a Tarragona sota el lideratge de la presidenta provincial, Isabel Lázaro. L’objectiu del partit és intentar conservar els 31.000 vots que va obtenir el 10-N de 2019. Aleshores, tot i no obtenir cap diputat, VOX va enviar un avís molt clar als seus adversaris a cop de papereta: va sumar 1.200 sufragis més que el PP i 8.400 més que Cs.

Gairebé el doble de candidatures

Els 562.027 electors de la demarcació de Tarragona podran escollir el 14-F entre divuit candidatures respecte les deu de 2017: ERC, JxCat, PSC, CUP, PDeCAT, Cs, En Comú Podem, PP, Som Terres de l’Ebre, Partit Nacionalista de Catalunya, VOX, Unidos por la Democracia + Jubilados, Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya, Moviment Primàries per la Independència de Catalunya, Moviment Corrent Roig, Per un món més just, Front Nacional de Catalunya i Recortes cero.

Tots21 farà un seguiment durant tota la jornada i a partir de les 20 hores actualitzarà els escrutinis de Catalunya i de la circumscripció de Tarragona.

Jaume Garcia / Jordi Siré