.

La FCAC ha realitzat la seva assamblea a la Selva del Camp, amb la presència del conseller Mascort. Foto: ACN/A.Escoda

La Federació de Cooperatives Agrícoles de Catalunya (FCAC) avisa que la sequera reduirà la facturació global del 2023 tot i un mercat amb preus més alts. És l’alerta que ha fet l’organisme en la 41a assemblea general, on s’han compartit els bons resultats de la campanya de 2022. Concretament, la facturació va augmentar fins als 2.276,8 MEUR, un 16% més que l’anterior exercici. El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha puntualitzat que el marge de beneficis va ser menor i tem que accions com el tancament del canal d’Urgell o les restriccions d’aigua tinguin un impacte negatiu en la campanya de l’any passat. En aquest context, ha reiterat la voluntat del sector agroalimentari de ser present a les taules de treball sobre la gestió de l’aigua.

Uns 200 socis de la FCAC s’han reunit a les instal·lacions de Coselva a la Selva del Camp aquest dijous al matí per compartir les dades registrades durant la campanya 2021-2022. Tot i el context d’esclat de la guerra a Ucraïna, pagesos i ramaders van facturar un 16% més que l’anterior exercici, el que representa uns 323,4 milions d’euros més. Es tracta d’un augment que el president de l’organisme, Ramon Sarroca, ha puntualitzat que no va comportar un canvi substancial del marge de beneficis per a pagesos i ramaders, causada per l’increment de costos com l’electricitat o els combustibles. Tot i això, Sarroca ha celebrat els bons resultats i els ha qualificat de “rècord”.

L’augment de facturació ha estat generalitzat a totes les demarcacions catalanes, si bé les empreses de Lleida és la que ha aportat més al conjunt, situant-se al 53,5% del total de Catalunya. D’altra banda, l’augment de facturació de l’anterior exercici també s’explica per l’increment d’empreses que s’han adherit a la FCAC.


Altres notícies:


En relació amb la campanya de l’any passat, els efectes de la sequera continuada fan que els productors cooperativistes augurin un pitjor balanç de la facturació global. Segons Sarroca, les xifres del 2023 “no seran tan bones” a causa de la rebaixa de producció en conreus que s’han vist afectats per la manca de pluges o les restriccions de reg. Davant aquest escenari, la FCAC mostra preocupació de cara al futur i és en aquest context que el president de l’organisme ha insistit en la voluntat del sector agroalimentari de ser presents a les taules de treball per gestionar els recursos hídrics. Entre els conreus més afectats, Sarroca ha destacat els cereals d’hivern de secà o el blat de moro i els farratges que no han rebut els regs necessaris. També ha alertat de la baixada de la facturació del sector de l’oli, el qual ha apuntat que ha registrat una davallada de quilos respecte a l’anterior campanya.

La producció agrària i les cooperatives

D’altra banda, la FCAC ha tret pit del pes del cooperativisme sobre la producció final agrària de Catalunya, que se situa en el 37%. Alhora, han assenyalat que el 76% de l’oli d’oliva al país es produeix en cooperatives, un percentatge que s’eleva fins al 72% en el cas de l’ametlla, un 68% en el conreu d’arròs, un 67% en l’avellana i un 63% en el cas de la garrofa.

Coincidint amb la 41a assemblea general, l’organisme ha ratificat l’elecció dels membres del consell rector. Exceptuant les branques de conreus herbacis i farratges, on s’incorporen nous membres, la resta de grups específics mantenen els lideratges per als pròxims quatre anys.

L’acte de cloenda de l’assemblea l’ha dut a terme el conseller en funcions d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, qui ha posat en relleu la feina feta pel departament, recordant els principals esculls polítics i mediambientals dels últims vuit anys. L’acte ha comptat també amb la presència de l’alcalde de la Selva del Camp, Josep Masdeu.

ACN/Ariadna Escoda