.

Caixes de peix ahir a Roses. Algunes confraries són optimistes per l’acord, però la majoria hi veuen un ‘xantatge’. Foto: ACN/G.Tubert

El president de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, diu que no veuen bé l’acord al qual s’ha arribat a la Comissió Europea (CE) en relació a la reducció d’activitat i creu que suposa “allargar l’agonia” del sector. En aquest sentit, diu que tenen poc temps per aplicar les mesures de “bonificació” plantejades i que, tot i que algunes ja les estan duent a terme, d’altres suposen grans inversions que en aquest context “d’incertesa” ningú voldrà assumir.

“Cada any ens estan canviant les regles del joc. Qui faria aquesta inversió en el seu negoci amb aquesta manca de previsió?”, es pregunta. Abad, a més, creu que l’acord ha estat una “imposició” que “no va de peixos sinó de compromisos polítics”.

Els estats de la Unió Europea han arribat a un acord a darrera hora de dimarts sobre la pesca d’arrossegament al Mediterrani, després d’unes discussions que s’han allargat diverses hores i que havien posat Espanya, Itàlia i França contra la proposta inicial de la Comissió. Segons Brussel·les, el nou pacte assolit durant la matinada d’aquest dimecres permetrà que els pescadors amb vaixells d’arrossegament al Mediterrani puguin feinejar pràcticament els mateixos dies que fins ara si adopten noves mesures encaminades a millorar la sostenibilitat de la seva activitat. En una roda de premsa des de la capital belga, el comissari de Pesca i Oceans, Costas Kadis, ha reivindicat que l’acord permetrà mantenir l’activitat al sector i, alhora, garantir la qualitat dels estocs.

Tot i la satisfacció amb la boca petita d’algunes confraries, com ara dels pescadors de Palamós sobre l’acord de la Comissió Europea, el president de la Federació Catalana critica l’acord i diu que no poden estar-ne contents. Igualment, altres confraries, com ara la de Tarragona i, sobretot, la de la Ràpita, s’hi han mostrat molt crítics i han dit que és un “xantatge”.


Altres notícies:


Abad creu que les “bonificacions” proposades per poder pescar més dies dels inicialment permesos costaran “molt de fer”, tenen “poc marge de maniobra” per aplicar les que encara no estan fent i suposen important inversions. En aquest sentit, diu que en un escenari “d’incertesa” com l’actual és molt difícil convèncer el sector perquè les assumeixi: “Cada any ens estan canviant les regles del joc”.

A més, Abad creu que l’acord està molt lluny de poder-se considerar una negociació. Al contrari, considera que es tracta d’una “imposició” de Brussel·les i que no té res a veure amb la pesca “sinó amb la política”. Sobre això, creu que la CE no ha valorat els esforços que el sector pesquer ha fet en els últims cinc anys i que no s’ha tingut en compte a l’hora de prendre noves mesures.

Per això, creu que l’acord suposa un nou atzucac per als sector pesquer i que només serveix per “allargar l’agonia”. “Mai més serem aquell sector alegre que tenia ganes de fer coses. Ens sentim com un xiclet, rossegat i escopit”, afirma Abad.

Amb tot, creu que la situació els fa “replantejar moltes coses” i que potser “el sector primari no estem ben representat a Europa”.

ACN/Gemma Tubert